"Ik vind dit niet normaal"
Auteur: Kees Penninx
Hoe eet u?
Een simpele vraag die veel los kan maken. Sinds enkele jaren werk ik in 55+ wooncomplexen als community builder aan sociale verbondenheid en bruis. Onlangs sprak ik een groep van zestien bewoners van zo’n wooncomplex in Rotterdam. Het gesprek kwam op eten. “Hoe eet u eigenlijk?” wil ik weten. “Dat kan ik je vertellen”, zegt een van de aanwezige dames. “Ik pak iedere dag een diepvriesmaaltijd uit de koelkast, warm die op in de magnetron en werk de hap in tien minuten naar binnen, op de bank voor het zes-uurjournaal, dag in dag uit.” Ik vraag of anderen dat ook zo doen. Twaalf vingers schieten de lucht in, niet eens aarzelend.
Kantelmoment
“Hoe vindt u dat?” is mijn volgende vraag. Het wordt stil in de groep. “Zo is het nu eenmaal op onze leeftijd”, zegt iemand gelaten. “Ik ben al blij dat ik nog warm eet”, vult een ander droogjes aan. Iets verderop zit iemand al een tijdje onrustig op haar stoel te schuiven, haar hoofd wordt steeds roder. Dan barst de bom. “Ik vind dit niet normaal!” roept ze uit. Er wonen hier 280 mensen. Iedere dag zitten wij hier in ons eentje ons prakje naar binnen te werken. Dat is toch niet gezellig? Dat moet toch anders kunnen?” Dit is het kantelmoment in het gesprek. “Hoe zou dat anders kunnen"? vraag ik rondkijkend. Al snel is de geest uit de fles. Het regent ideeën. Stamppot avondjes. Een kookgroepje met breng-service. Een clubje voor uit eten. Lijstjes ophangen beneden in de hal: ‘Ik kook morgenavond, wie eet er mee?’ De eerste afspraken om samen te eten worden ter plekke gemaakt. Wow, het kan dus écht anders.
De drie V’s van community building
Het is niet de diagnose van problemen of tekorten die ouderen in beweging brengt. Het is het appèl op de passie, het plezier en soms ook de boosheid van de bewoners zelf. Laat bewoners hun verhaal vertellen. Zoek daarin naar haakjes voor de drie V’s van community building: vertrouwen, versterken en verbinden. De goede community builder kent het sociale weefsel. Weet wat er speelt en welke bewoners iets voor elkaar kunnen betekenen. Samen een eetgroep opzetten levert niet alleen lekker eten en gezelligheid op. De ervaring dat je bijdraagt aan iets dat groter is dan jijzelf is een reusachtige hulpbron. Het is de kern van een zinvol leven. Daarover met ouderen in gesprek gaan, daarop verder bouwen, is wat goede community builders doen.
Over de auteur
Kees Penninx is oprichter van ActivAge community building in onze ouder wordende samenleving. Hij blogt hierover op www.activage.nl.
Reactie toevoegen