Al jaren krijg ik in de zomervakantie én net na de feestdagen relatief veel mails van kinderen die voor hun ouders geschikte woonruimte zoeken. En van senioren zelf.
"Bestaan er kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie?", “Mijn moeder woont zelfstandig maar vereenzaamt. Zijn er geschikte alternatieven?”, “We wonen groot maar vinden geen betaalbaar alternatief. Waar moeten we beginnen?”
“Ik denk erover zelf een wooninitiatief te beginnen. Is dit haalbaar?”, “Hoe begin ik het gesprek met mijn ouders over hun woning?”
Zomaar een greep uit de vragen die mijn mailbox binnenstromen.
Deze blog is geschreven door Yvonne Witter voor de Koepel Wmo raden. Zie ook koepeladviesraden.nl.
Steeds meer mensen denken na over hun woontoekomst. Ook zijn er veel mensen die er helemaal niet mee bezig (willen) zijn. “Ik zie wel als het zover is.” Om mensen na te laten denken over hun woontoekomst en om degenen die dat al wel doen een handje te helpen hebben we vanuit ZorgSaamWonen, het landelijk kennisplatform op het gebied van wonen, welzijn en zorg, een spel ontwikkeld. Met dit spel krijgen mensen op luchtige wijze inzicht in hun woonsituatie. Het gaat natuurlijk niet alleen om de woning. Ook de buurt is belangrijk. Woon je er fijn? Zijn er voldoende voorzieningen? Voel je je er veilig. Het gaat naast de woning en de buurt ook om je persoonlijk leven. Op wie kun je een beroep doen? Ben je tevreden over je netwerk? Tot slot is de vrije tijd ook van invloed op het prettig ouder worden.
Een lach en een traan
We horen van de mensen dat zij door het spelen van het spel aan het denken zijn gezet. Sommige mensen realiseren dat ze prima wonen, anderen ontdekken dat ze toch aanpassingen willen doen of naar een andere woning willen uitkijken. Ik heb zelf het spel gespeeld met vrienden die ik al dertig jaar ken. Door het spel heb ik weer nieuwe dingen over hen geleerd en zij over mij. We hebben ook enorm gelachen. Dat horen we van anderen ook terug: met een lach en een traan ontstaan er mooie, diepe, soms ontroerende gesprekken. Mocht je nog geen kerstkado hebben of opzien tegen de feestdagen. Met dit spel heb je in ieder geval een leuke en nuttige tijdsbesteding!
Over Yvonne: Yvonne Witter is socioloog en sociaal gerontoloog en één van de oprichters van ZorgSaamWonen.
Ter info: AAG, idverde NL, Comelit, De Wijkmakers, HAN Zorgalliantie, Rochdale, RO groep, Woonstichting Valburg, en ZorgSaamWonen maakten samen het Hop-On-Hop-Off spel. Corporatie Woonzorg Nederland heeft het spel ook gesteund. Diverse (toekomstige) senioren hebben enthousiast meegedacht met de ontwikkeling van het spel. Het spel is tegen kostprijs te koop. Je kan het hier bestellen. We hebben ook een speciale pagina gemaakt met tips voor (toekomstige) senioren over het wonen, aanpassingen, technologie, woonvormen, de buurt enzovoort. Bekijik deze pagina hier.
Reactie toevoegen