Er wordt veel geschreven en gesproken over de vergrijzing en de uitdagingen die dit met zich meebrengt voor goede ouderenzorg en de woningmarkt. Ook ZorgSaamWonen besteedt er de nodige aandacht aan. We moeten ons allemaal tijdig voorbereiden op het ouder worden. Denk aan een fijne woning in een zorgzame buurt om oud in te kunnen worden én zorg te ontvangen als dat aan de orde zou zijn. We moeten bouwen aan een stevig sociaal netwerk voor hulp en ondersteuning op het moment dat de alledaagse dingen niet meer vanzelf gaan. En als er zorg nodig is, dan hebben we dat geregeld via onze zorgverzekering. Of niet?
Richting geven aan gesprek over ouder worden
Henk Nies, bijzonder hoogleraar Organisatie en beleid van Zorg aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, heeft voor de Nieuwsbrief Zorg en Innovatie een prikkelend artikel geschreven met de titel ‘Praten over ouder worden helpt niet echt, als je niet weet wat in je verzekeringspolis zit’.
In dit artikel betoogt Henk dat overheden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars richting moeten geven aan een goed gesprek over ouder worden en wat wel en niet te verwachten is van verzekerde ouderenzorg. Zorgaanbieders en zorgverzekeraars kunnen geen garanties meer bieden voor toegankelijke en goede zorg (al suggereert het begrip ‘verzekeren’ dat wel). Dat vraagt volgens Henk om een eerlijk gesprek over wat ouderen voortaan zelf moeten regelen en betalen. En een actieve rol van zorgaanbieders als ‘bouwmarkt van de zorg’ waar wij allemaal terecht kunnen voor spullen, goed advies en hulp bij het ‘klussen’ aan goede zorg. Nieuwsgierig geworden naar het hele artikel?
Reactie toevoegen