Creatieve oplossingen zoeken voor het woningtekort en die koppelen aan duurzaamheid, maar bovenal werken aan wijken en buurten waar mensen met en zonder zorgvraag zo lang en prettig mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Dat is waar de Groene Metropool Regio Arnhem-Nijmegen voor staat.
Prettig wonen voor iedereen in de Groene Metropool Arnhem-Nijmegen
“De Groene Metropool Arnhem-Nijmegen (GMR) is twee jaar geleden opgericht en kun je zien als de opvolger van de stadsregio” vertelt Mathijs Lenis, opgavemanager bij de GMR. Er zijn achttien gemeenten bij aangesloten. De GMR wil de stem van de gemeenten laten horen. Hen helpen, ondersteunen, werk uit handen nemen. De GMR werkt samen aan vijf belangrijke en urgente maatschappelijke opgaven: de woningbouw, circulariteit, economie, mobiliteit, cultuur en toerisme. Het voornaamste doel is het realiseren van groei én het versterken van het groene karakter. Mathijs ziet verbindingen tussen deze terreinen en wil deze ook logisch verbinden met elkaar. Hij maakt zich zorgen over het woningtekort.
“We hebben in deze regio één van de grootste woningtekorten van Nederland, met name in Nijmegen. We zullen naar nieuwbouw moeten kijken maar met name naar bestaande bouw. Welke creatieve oplossingen zijn er? En kun je die tegelijkertijd koppelen aan duurzaamheid?”
Het bureau Companen heeft onlangs de woonbehoefte in de regio in kaart gebracht. Er is grote behoefte aan nieuwe betaalbare woningen, zowel huur als koop. Uit het onderzoek van Companen blijkt dat de woningbehoefte in de regio 54.000 extra woningen tot 2040 is. “Daarom werken we samen via de Woondeal aan deze woonopgave waarbij we extra aandacht hebben voor starters, spoedzoekers, aandachtsgroepen en ouderen”, aldus Mathijs.
“We zijn koplopersregio bij het ‘Een thuis voor iedereen’-programma”, zegt Yvonne Ebbers, werkzaam als aanjager Wonen & Zorg voor de Groene Metropoolregio. “Daarbij proberen we regionaal afspraken te maken over voldoende betaalbare huisvesting voor aandachtsgroepen en een evenwichtige verdeling van de groepen over de regio, de fair share”, aldus Yvonne. “Dit vraagt ook om regionale samenwerking tussen partijen als corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, en gemeenten. We werken toe naar het opstellen van een regionale woonzorgvisie.”
Proeftuinen
De gemeenten zijn momenteel druk bezig met het maken van die woonzorgvisies op lokaal niveau. Daar krijgt de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen een prominente rol. “Dat betekent dat we werken aan wijken en buurten waar mensen met en zonder zorgvraag zo lang en prettig mogelijk zelfstandig kunnen wonen. We willen vooral leren van de praktijk. We zoeken naar woonzorgcombinaties, diverse vormen van gemeenschappelijk wonen, tijdelijke huisvesting etcetera”, zegt Yvonne. De Zorgzame Buurt in Dekkerswald is daar een voorbeeld van. Ook het netwerk Nonna, een netwerk van veertien zorgorganisaties in de regio Nijmegen, werkt aan zes proeftuinen rondom wonen en zorg.
Straatverbinders
Yvonne: “We willen voorbeelden laten zien en met elkaar bespreken hoe we wat nodig is kunnen realiseren. Denk aan onderwerpen als zorgzame gemeenschappen, community building, oplossingen binnen bestaande buurten, doorstroming bevorderen, domotica, bewustwording.” Binnen de Groene Metropoolregio zijn mooie voorbeelden te vinden. “In de gemeente Oud-Zevenaar zijn er straatverbinders die voor binding tussen buurtbewoners zorgen. In Duiven wordt een Blijf Wijk ontwikkeld, dus inclusieve woon-zorgomgevingen zodat mensen in de wijk kunnen blijven wonen als zij ouder en/of hulpbehoevend worden”, vertelt Yvonne.
"Het is belangrijk voorbeelden met elkaar te delen en te leren van elkaar, zodat goede voorbeelden als een hefboom kunnen werken voor de opschaling naar de rest van de regio. We organiseren daartoe diverse kennisdeelsessies, onder andere op 25 mei en 26 juni. We vinden het fijn dat ZorgSaamWonen daar een bijdrage aan levert en ons inspiratie biedt.”
Home | Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen
Groene groeiregio - Groene Metropoolregio
Reactie toevoegen