Met een symposium ‘Beweegkansen in de leefomgeving van ouderen’ is de Nationale Beweegweek voor Ouderen in gang gezet.
Kom van de bank af en ga op beweegvisite
De Nationale Beweegweek voor Ouderen is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, dat als geen ander weet dat sporten het antwoord is op veel gezondheidsklachten en dat het tevens een medicijn is tegen eenzaamheid.
Voor de Nationale Beweegweek, 8 tot en met 12 mei, zijn alle beweegprofessionals gevraagd activiteiten te organiseren. Met als doel samen de beweegrichtlijnen te halen in alle gemeentes. De beweegrichtlijnen geven aan hoeveel beweging nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud.
Op het symposium kwamen zo'n honderd professionals uit de ouderenzorg bijeen om te praten over een beweegvriendelijke omgeving voor ouderen. Over hoe je deze creëert en hoe je ouderen motiveert hier gebruik van te maken.
Beweegrichtlijnen
Ondanks de toenemende bewustwording van een gezonde leefstijl en het belang van bewegen, voldeed in 2022 slechts 38,2 procent van de ouderen aan de beweegrichtlijnen (CBS/RIVM, 2022). Dat is een daling van bijna 4 procent ten opzichte van 2021.
Voor volwassenen en ouderen houden de beweegrichtlijnen (Gezondheidsraad, 2017) in: twee-en-een-half uur per week matig intensief bewegen, twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen gecombineerd met balansoefeningen. Meer bewegen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord, met als uiteindelijke doel dat 75 procent van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de beweegrichtlijnen.
Olga Commandeur trapte de week af met een (geslaagde) recordpoging stoelendans, waaraan 265 senioren (65plus) meededen.
Commandeur, het gezicht van Nederland in Beweging, heeft met de zogenaamde 'beweegvisite' ook een aantal creatieve tips op een rij gezet om bewegen te stimuleren, zoals 'Lunchen en Lunges', 'Koffiewandeling' en 'Swingende Visite'. Bekijk hier de filmpjes.
OldStars
Ook met het landelijke concept OldStars is het sporten voor ouderen (60plussers) de laatste jaren onder de aandacht gebracht van gemeenten en sportclubs. Zo is er onder meer OldStars Walking Football, basketbal, tennis, hockey en/of tafeltennis, afhankelijk van de gemeente. Naast een manier om fit te blijven is het goed voor de sociale interactie en dus voor het tegengaan van eenzaamheid. Bij OldStars is het sociale aspect minstens zo belangrijk als het sportieve.
Reactie toevoegen