Steeds meer gemeenten aan de slag met eenzaamheid
Kletskassa’s, De Derde helft, de museumPLUSbus, een greep uit de vele lokale initiatieven die het afgelopen jaar zijn ontstaan om eenzaamheid tegen te gaan. In maart 2018 heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge het actieprogramma ‘Eén tegen eenzaamheid’ gelanceerd. Het doel is om eenzaamheid van ouderen te doorbreken.
In Nederland voelt meer dan vijftig procent van de 75-plussers zich eenzaam. Het aantal eenzame oudere is de afgelopen jaren toegenomen. Met het actieprogramma wil de minister publieke en private organisaties mobiliseren om eenzaamheid aan te pakken. Uit de tweede voortgangsrapportage over dit actieprogramma die de minister aan de Tweede kamer heeft gestuurd blijkt dat er inmiddels 100 landelijke organisaties en 126 gemeenten actief zijn. I 2020 hoopt de minister dat het aantal deelnemende gemeenten groeit naar 200. Het programma richt zich op twee actielijnen, namelijk het signaleren en bespreekbaar maken en het doorbreken en duurzaam aanpakken. In 2020 zal het programma zich met name richten op de relatie tussen eenzaamheid en armoede, mobiliteit en kunst en cultuur.
Eén van de gemeente die zich heeft aangesloten bij het programma is Zwolle. De gemeente Zwolle is een paar jaar geleden samen met welzijnsorganisatie WijZ begonnen met het organiseren van huisbezoeken aan ouderen in de wijk Aa-landen. Die aanpak werkt goed, de ouderen krijgen bijvoorbeeld informatie en tips over veiligheid of valpreventie, maar ook over activiteiten in de buurt. Daarom worden de huisbezoeken uitgebreid naar andere wijken in Zwolle.
Reactie toevoegen