De voorjaarsweek van het Wederkerig Wonen - waarvoor we vele voorbeelden beschreven - is alweer voorbij. Maar er zijn nog zoveel mooie initiatieven te delen dat we ons hebben voorgenomen in het najaar opnieuw extra aandacht te besteden aan dit thema. Van donderdag 26 september tot en met woensdag 2 oktober 2024 is het de Week tegen Eenzaamheid. Een goede gelegenheid om ook juist dan vanuit de invalshoek ‘Wederkerig Wonen’ als ZorgSameBuur een buurtgenoot te ondersteunen bij het opbouwen van een sterker netwerk.
De najaarsweek tegen Eenzaamheid én van het Wederkerig Wonen
De Week tegen Eenzaamheid is een week waarin gemeenten en welzijnsorganisaties het probleem eenzaamheid aandacht geven. En zeker ook het werk van hun coalities ‘Eén tegen Eenzaamheid ‘in de schijnwerper zetten.
LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) wil ook die week uitrekken naar een week van het Wederkerig Wonen. Want waarom zijn mensen in Nederland eenzaam, terwijl iedereen buren heeft? De belangrijkste constatering kan haast niet anders zijn dan dat we te weinig naar elkaar omkijken en elkaar niet gemakkelijk iets vragen. Daarom is de Week tegen Eenzaamheid een goed moment om te bedenken wat we zelf als ZorgSameBuur kunnen betekenen voor een buurtgenoot.
Mensen die regelmatig sociale contacten hebben, zijn vaker gelukkig. Daaraan kan iedereen bijdragen. Bovendien kan ondersteuning door een buurtgenoot de zelfredzaamheid en samenredzaamheid van mensen vergroten.
Apps
Naast directe, persoonlijke contacten, zijn er ook steeds meer digitale mogelijkheden om iemands netwerk te versterken. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar buurtcontacten rond het gebruik van Digi-domotica kunnen juist leiden tot meer en gemakkelijkere huisbezoekjes dan directe gesprekken over eenzaamheid.
Personenalarmering
Sociale en professionele personenalarmering vormen een belangrijke basis voor veiligheid en opschaling naar Digi-zorg. Sociale personenalarmering is daarom bij voorkeur digitaal koppelbaar aan een digitaal platform voor de domeinen welzijn (WMO), wonen (domotica) en zorg (e-healthcommunicatie). Zie als voorbeeld het platform SchermVan/SamenZorgTAB.
ZorgSameBuren en zorg
Een zorgzame buurt bevordert dat traditionele mantelzorgers, evenals ZorgSameBuren, voldoende ondersteuning en training kunnen krijgen om hun inzet behapbaar te houden. Dat kan bijvoorbeeld door samenwerking met een coalitie ‘Eén tegen Eenzaamheid’, een welzijnsorganisatie, een Digi-domoticateam of met de lokale bibliotheek.
Openbare Bibliotheken
Een mooie ontwikkeling is dat steeds meer bibliotheken mensen wegwijs maken in de digitalisering van privécommunicatie (computergebruik en beeldbellen), digitalisering van de overheid en digitalisering van zorgcommunicatie. LaCoTA hoopt dat bibliotheken ook ondersteuning gaan bieden in het gebruik van domotica en het dienstenaanbod om langer comfortabel te kunnen blijven wonen.
Thuis kan het ook
De najaarsweek van het Wederkerig Wonen is een goede gelegenheid om de thema’s zorgzame buurten en Digi-zorg meer zichtbaar te maken. LaCoTA doet dit door het publiceren van een aantal nieuwe blogs. Daarnaast willen we samen met partners ook meer ondersteuning organiseren op deze thema's. Zo voeren, onder andere, de wijkverpleging en de Patiëntenfederatie Nederland al een poos campagne onder de naam ‘Thuis kan het ook’ om meer aandacht te vragen voor de inzet van Digi-domotica en Digi-zorg.
Digi-domoticateam
LaCoTA heeft voor de ondersteuning bij mensen thuis het concept ‘Digi-domoticateam in de Wijk’ ontwikkeld. Domotica-vrijwilligers kunnen daardoor gecoördineerd digitale ondersteuning bieden bij de uitleg over het gebruik van beeldbelcommunicatie en thuistechnologie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan video-deurbel, personenalarmering, elektronisch voordeurslot of het dimmen van lampen. Maar ook aan moderne zorgcommunicatie op een dedicated communicatieplatform, zoals SchermVan. Het gaat daarbij om het ondersteunen van kwetsbare mensen die onvoldoende steun kunnen krijgen van hun eigen netwerk. Of om mantelzorgers die wel wat extra ondersteuning kunnen gebruiken.
De rol van buurtbewoners en domotica-vrijwilligers van woonzorgconsumentenorganisaties zijn een belangrijke pijler in dit concept.
Meer doen
Wat je in ieder geval kunt doen is een buurtgenoot wijzen op het Digi-aanbod (Digi-Vitaler) van de bibliotheek. Digi-Vitaler vind je ook op de LaCoTA informatie-app SamenZorg. Deze app is onderdeel van de SamenZorgTablet. En vergeet niet dat je ook ondersteuning kunt bieden bij het aanvragen van een alarmknop Zie inspiratie-tips hieronder.
Meer inspiratie
ZorgSameBuren
Basis-alarmknop
Doe je mee aan de Week tegen Eenzaamheid?
Blog op ZorgSaamWonen
Deze blog is geschreven door Wim G. Kromwijk, initiatiefnemer en directeur van LaCoTA.
Reactie toevoegen