Mensen moeten uitgangspunt zijn van ouderenbeleid
Maak mensen weer uitgangspunt van het ouderenbeleid. Dat betoogt Dorly Deeg, hoogleraar epidimiologie van de veroudering. Ouderen van tegenwoordig leven langer, hebben meer welvaart gekend en hebben betere studies gedaan dan vroeger. Maar doordat ze ouder worden, hebben ze ook meer kans op ziektes en beperkingen.
De ouderen die nu leven worden ouder in een maatschappij die aan continue verandering onderhevig is, vooral op technologisch vlak. Dat is aan de ene kant een groot voordeel, omdat veel technologische gadgets het leven een stuk makkelijker maken (denk aan hoortoestellen en trapliften). Aan de andere kant zorgen deze technische snufjes er ook voor dat er veel kennis nodig is. Ze zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk.
Parallel aan de technologische ontwikkeling is er de vooruitgang op medisch gebied. Er is bijvoorbeeld veel verbetering op het gebied van de behandeling van kanker en hartziekten. Technisch gezien is er zoveel mogelijk dat de grens tussen dood en leven is vervaagd en de natuurlijke dood plaats heeft gemaakt voor een dood door de stekker eruit te trekken.
De technologische en medische ontwikkelingen hebben een ding met elkaar gemeen: bij deze ontwikkelingen wordt te weinig uitgegaan van de mens als uitgangspunt. Er wordt te weinig uitgegaan van de mensen die met de desbetreffende ziektes moeten leven. Daarbij verwachten overheidsinstanties steeds meer dat mensen de eigen regie gaan voeren. Er zou een regeling moeten zijn voor mensen die nooit de kans hebben deze regie te voeren, zo stelt Deeg.
Lees het volledig betoog op www.socialevraagstukken.nl.
Reactie toevoegen