Thailand, bekend als het land van de glimlach, herbergt verhalen van contrast en veerkracht die vaak onzichtbaar blijven voor de voorbijganger. In de schaduw van het bruisende winkelcentrum Siam Square en onder het geruis van de skytrain van Bangkok - met ruim 10 miljoen inwoners -, bevindt zich een gemeenschap van oudere inwoners. Deze senioren slijten er hun dagen met het poetsen van schoenen en de verkoop van souvenirs.
Leven achter de glimlach van Thailand, de verborgen ouderen
In de nacht veranderen hun geïmproviseerde kraampjes in slaapplekken. Onder hen bevindt zich een oudere dame, wiens leeftijd ik moeilijk kon inschatten, die dagelijks verse sapjes verkoopt. Hoewel onze communicatie beperkt was, sprak haar glimlach boekdelen over een leven van hard werken, zonder de zekerheid van een echt pensioen of een adequaat zorgstelsel. Met een overheidsbijdrage van nauwelijks €12,50 per maand, gaat het hier niet om leven, maar om bestaan, om onvermoeibaar werken tot het lichaam het begeeft. Ik realiseer me dat ook ik, een paar dagen lang, slechts een voorbijgaande schaduw was in haar lange dagen.
Verschil
Tijdens mijn verkenning van het landschap van ouderenzorg in Bangkok werd het schrijnende verschil tussen welgestelden en behoeftigen pijnlijk duidelijk. Ik bezocht luxueuze ouderencomplexen zoals het door Live-well ontwikkelde Naya Residence, prachtig gelegen langs de Chao Phraya Rivier. Toch, ondanks de weelderige tuinen, toegankelijke paden en een overvloed aan activiteiten - van aquabiking tot yoga en hersentraining - leek er iets essentieels te ontbreken.
Gesprekken met zorgaanbieders onthulden wat diepere inzichten. Ik ontmoette Kataro Ise, Directeur van Ayasan Home Service, die veranderende eisen in ouderenzorg opmerkt - verschuivend van chauffeur- en schoonmaakdiensten naar thuiszorg met een groot sociaal accent, aangedreven door meer behoefte aan gezelschap dan echt medische zorg voor welgestelde locals en expats. Toch beperken de angst voor een valincident en mogelijke aansprakelijkheid, zelfs hier de vrijheid om gewoon te genieten van een wandeling buiten.
Blue Zones
Naya Residence streeft ernaar de succesfactoren van de ‘Blue Zones’ in hun zorgmodel te integreren en probeert de kwaliteiten van deze levendige gemeenschappen binnen hun muren te creëren. Ze bieden uitstapjes aan, stimuleren mentaal en fysiek, en zorgen voor goede voeding, maar de uitdaging blijft: ‘het van betekenis blijven en echte gemeenschapsbanden vormen binnen en buiten de leefgemeenschap’.
Stadsplanning
Deze reis door de contrasterende werelden van ouderenzorg in Bangkok versterkte mijn overtuiging van de kracht van doordachte stadsplanning. Terwijl ik door zielloze appartementsblokken, op slechte stoepen en langs ontoegankelijke openbare voorzieningen liep, leek me de stadse ouderengemeenschap geïsoleerd van het bruisende leven om hen heen.
Bangkok begint langzaam het besef te krijgen dat beton moet wijken voor meer groen, en werkt aan projecten zoals het nieuwe King Bumibol Park, maar de weg naar een inclusief leven waar ouderen echt mee kunnen blijven doen aan het leven, is lang en vol (ruimtelijke) uitdagingen.
Vreugden
De harde realiteit is dat niet iedereen vitaal ouder kan worden in een ‘Blue Zone’, maar de wereldwijde inspanningen tegen de snelle vergrijzing tonen ook de veerkracht van de menselijke geest. Toch, terwijl we ruimte creëren voor interactie, beweging, en ontspanning, moeten we de kracht van sociale banden niet vergeten - ze zijn net zo essentieel voor onze gezondheid als zuurstof.
Uiteindelijk zijn het de glimlachen van de mensen, die dag na dag overleven op de straten van Bangkok, die me blijvend herinneren aan de diepgaande menselijke behoefte aan verbinding en de eenvoudige vreugden die het leven echt de moeite waard maken.
Auteur: Hilke Huysinga - Desociaalplanoloog.
Reactie toevoegen