Eenzame ouderen helpen aan de hand van interventieprofielen
Bron: Beter Oud
Eenzaamheid is een groot probleem. In gemeente Rotterdam kampt 62 procent van de ouderen met eenzaamheid. De maatschappelijk werkers van Samen Ondernemend Leren (SOL) merken dit dagelijks. Janneke Ariaans van SOL kwam samen met hoogleraar Anja Machielse op het idee een boekje te schrijven met daarin acht type ouderen. Het boekje moet handvaten bieden om verschillende vormen van eenzaamheid te onderscheiden en op basis hiervan interventies te kiezen. Wethouder Sven de Langen van gemeente Rotterdam nam op 20 februari jl. het eerste boekje in ontvangst.
Aan de hand van tien jaar praktijkonderzoek kwam Machielse tot een typologie met interventieprofielen. De typologie helpt bij het vinden van passende interventies eenzame en sociaal geïsoleerde ouderen. Ze ontwikkelde de typologie in nauwe samenwerking met professionals van zes Rotterdamse welzijnsorganisaties. De profielen in de typologie zijn gebaseerd op casussen, beschreven in logboeken van professionals van de betrokken organisaties en gesprekken met ouderen.
Dit alles resulteerde in acht interventieprofielen:
- Actieven (graag onder de mensen, maar belangrijke contacten weggevallen)
- Geborgenen (geen behoefte aan een druk sociaal leven)
- Achterblijvers (vereenzaamd door wegvallen belangrijke relatie)
- Afhankelijken (zoeken vertrouwdheid in hechte afhankelijkheidsrelatie)
- Compenseerders (niet in staat tot diepgaande relaties)
- Buitenstaanders (einzelgängers, nemen geen deel aan sociaal leven)
- Hoopvollen (missen benodigde sociale competenties om relaties aan te gaan)
- Overlevers (geen behoefte aan sociale contacten)
"Als je eenzaamheidsproblemen niet kunt oplossen, betekent dit niet dat je niks kunt doen’, schetst Machielse de essentie van het boek, ‘je kunt actie ondernemen om de kwaliteit van leven te vergroten, zorgen dat mensen zich meer gekend voelen, dat ze op iemand kunnen terugvallen. Standaardoplossingen bestaan niet. Mensen worden naar activiteiten gestuurd, die vaak niet bij hen passen. Onze aanpak gaat verder dan de aanpak van gebruikelijke activiteiten. We laten zien hoe je mensen kunt ondersteunen door op hun behoeften aan te sluiten. Met deze aanpak kijk je met wat voor soort eenzaamheid iemand precies kampt en wat bij diegene past."
Dat eenzaamheid vooral onder ouderen problematisch is, komt volgens de auteurs door het kleiner worden van sociale netwerken na pensionering, kinderen die ver weg wonen, gezondheidsproblemen en wegvallen van dierbaren.
Lees het volledige artikel op www.beteroud.nl.
Reactie toevoegen