Een goed interieur doet meer bewegen
In dit blog legt Tjitske Zuidema uit wat het nut is van een goed interieur en hoe het bijdraagt aan meer beweging.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer ouderen dagelijks vaker actief uit hun stoel opstaan dan dat ze nu doen, ze langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Opstaan is voor veel ouderen lastig; minder goed opstaan betekent langere perioden van zitten. Dit is vaak het begin van inactiviteit met als gevolg stijfheid, evenwichtsproblemen en meer vallen. Vaker opstaan uit de stoel is dus heel belangrijk voor (lang) zelfstandig wonen.
Vaker opstaan en meer bewegen kun je bereiken door het huis niet al te comfortabel in te richten, door niet alles om je heen te verzamelen en door doelbewust om te gaan met domotica. Het meest natuurlijke is wanneer de dagelijkse handelingen meer bewegen uit lokken. Hier een aantal tips!
• Het begint natuurlijk met een goede stoel met de juiste zithoogte; niet te hoog, niet te laag, niet te zacht, met stevige armleuningen. En als opstaan echt een probleem begint te worden dan zou een sta-op-stoel aangeschaft kunnen worden.
• Zet de koffiepot niet op tafel maar loop naar de keuken om koffie in te schenken,
• Sluit zelf s avonds de gordijnen maar zorg er wel voor dat men goed bij de gordijnen kan komen, dat het daar niet te vol staat en dat men niet moet reiken om de gordijnen dicht te doen.
• Zorg voor goede verlichting en zorg er ook voor dat men goed bij de schakelaars kan komen. Ik adviseer bijna altijd om gebruik te maken van afstandsbedieningen want de praktijk wijst uit dat men vaak te laat de verlichting aan doet. Het begint dan al wat te schemeren en daardoor wordt de kans op struikelen groter. In elke bouwmarkt zijn afstandsbedieningen voor verlichting verkrijgbaar.
• Richt de woning zo in zodat er op de verschillende plekken (stevige) meubels staan of andere punten(beugels) zijn om je even vast te kunnen houden,
• Maak de looproute naar de keuken, slaapkamer en/of toilet veilig en uitnodigend; voldoende verlicht en opgeruimd.
• Zorg voor voldoende opbergruimte; een opgeruimd huis zorgt er ook voor dat men zich beter kan concentreren en maakt je ook minder onhandig.
• Groen in huis is goed voor iedereen; neem kamerplanten en geef ze dagelijks wat water. Zorg voor een handige gieter en zorg er voor dat je goed bij de planten kan komen
• Bij de meeste senioren is er een huishoudelijke hulp maar het is belangrijk dat men zelf ook nog lichte klusje blijven doen.
• Vallen gebeurt vaak door te gehaast zijn en door te snel lopen. Dit doet zich in veel gevallen voor wanneer er aangebeld wordt of wanneer de telefoon gaat. Een oplossing is een intercomsysteem met camera, je kunt dan zien wie voor de deur staat en je kunt meteen even melden dat je de deur open doet maar dat het wel eventjes kan duren. En leg de telefoon op een tafeltje naast je stoel
De woonomgeving zal ook meer bewegen uit moeten gaan lokken. Ik verbaas me er altijd over dat in appartementen en woonzorglocaties de trap altijd zo moeilijk is te vinden, vaak is de trap verborgen achter een deur en is het er slecht verlicht. De trap is meestal ook te breed om je aan beide leuningen vast te kunnen houden. Wanneer de trap beter in beeld zou zijn, zullen ouderen gestimuleerd worden om vaker de trap te nemen.
Als ergotherapeut weet ik het dagelijks functioneren te analyseren en dit aan activiteiten te koppelen, als interieurontwerper geef ik interieuradviezen om de woning zo inrichten zodat het behalve gezellig ook veilig is en uitlokt tot een actieve leefstijl.
Meer weten, neem gerust contact met mij op, mijn telefoonnummer is 06 23128408
Reactie toevoegen