Eerste Michi-Noeki van Nederland geopend in Groningen
De eerste Michi-Noeki van Nederland is in Groningen te vinden. In de Oosterparkwijk staat sinds kort een klein, knus gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er is koffie, een toilet, een werkplek en je kunt er je telefoon of scootmobiel even opladen of een krantje lezen. Er is altijd een gastvrouw of gastheer aanwezig. Deze ontvangt ieder bezoeker hartelijk, biedt een luisterend oor en weet ook wat er te doen is in de wijk. In Japan zijn er langer veel van dit soort rustplaatsen langs doorgaande wegen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Deze pleisterplaatsen heten Michi-No-Eki. De naam Michi-Noeki is daar van afgeleid, maar het is een uitwerking op een andere, kleinere schaal.
Pauze
Mensen kunnen er even pauze houden en uitrusten. “Michi-Noeki is een netwerk van toegankelijke routes en halteplekken. Het is daarom belangrijk dat er meerdere plekken komen, waar mensen een stop kunnen maken. Het verlaagt de drempel om erop uit te gaan. Je weet dat je onderweg op diverse plekken even kunt pauzeren, naar het toilet kan gaan en een praatje kan maken.”, aldus Irene Edzes van Vollmer+partners, het ontwerpbureau dat het concept bedacht. Idealiter is de loopafstand vanuit huis tot een Michi-Noeki zo’n 400 meter, de zogenaamde ‘rollator-afstand.’ “Dan is het voor mensen met een kleine actieradius te bereiken.”
Prijsvraag Who cares
Het heeft wel een tijdje geduurd voordat de MichiNoeki er was. Het idee is al veel ouder. Irene licht het toe: “We hebben in 2017 samen met andere organisaties aan de ontwerpprijsvraag Who Cares, meegedaan, een initiatief van voormalig Rijksbouwmeester Floris Alkemade. En we hebben toen de tweede prijs gewonnen. Daarna zijn we het concept voor de Oosterparkwijk met bewoners en de gemeente gaan uitwerken en realiseren. Dat is een flink proces geweest.”
Vrijwilligers uit de wijk
Robert Bleeker, werkzaam bij het gebiedsteam Oude Wijken in de gemeente Groningen, is blij dat deze ontmoetingsplek er is. “Het mes snijdt aan vele kanten. Mensen kunnen elkaar ontmoeten, dat is goed voor de cohesie.” Er zijn veel vrijwilligers uit de wijk betrokken. “Niet alleen oudere vrijwilligers maar ook jongere. Dat heeft mij aangenaam verrast.” Ook Irene is verrast maar dan vooral over het grote aantal bezoekers dat sinds de opening de weg naar de Michi-Noeki heeft gevonden. “Tot onze verrassing loopt het nu al storm. We hadden gedacht dat het een tijdje nodig had om op gang te komen, maar er komen vanaf het begin al veel bezoekers, zowel jongeren als ouderen”, zegt Irene. “Van de andere kant wisten we natuurlijk wel dat de behoefte groot is. Daarom is dit idee ook ontstaan.”
Monitoren
Naast de MichiNoeki komt een visboer. Dat vindt Robert een waardevolle aanvulling. “Dat is ook zo’n plek van ontmoeting.” De gemeente gaat samen met de initiatiefnemers monitoren of het werkt. “Dan kunnen we misschien uitbreiden binnen de Oosterparkwijk.”, aldus Robert.” Irene hoopt dat er meer van dit soort initiatieven komen in Groningen, zodat het echt een netwerk wordt van ontmoetingsplekken. Maar wat haar betreft zou het ook in de rest van het land moeten komen. Het hoeft niet altijd nieuwbouw te zijn. Er zijn veel plekken die al bestaan en als Michi-Noeki kunnen fungeren.
Kijk voor meer informatie op vp.nl/michinoeki.
Reactie toevoegen