Frederika en Frans ontmoetten elkaar bij de Michi-Noeki ‘halteplaats’ in hun Groningse Oosterparkwijk. Sindsdien gaan ze hand in hand en knuffelend door het leven. Met Michi-Noeki ‘s conceptregisseur Irene Edzes, van Volmer + Partners, ontvingen ze op 3 oktober de ZorgSaamWonen Award 2024 voor het beste ‘alledaagse’ ontmoetingsinitiatief. Naast dat de winnaars een prachtige Award mee naar huis mogen nemen, wordt er ook een film gemaakt over hun initiatief. Voor iedereen die daar niet op kan wachten is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een excursie die ZorgSaamWonen organiseert op 14 november.
Michi-Noeki, halteplek en rustpunt
Michi-Noeki is een concept van toegankelijke routes en halteplekken, ontwikkeld door bureau Vollmer+partners. De halteplekken en veilige routes vormen samen een toegankelijk netwerk in de openbare ruimte van de wijk. Het netwerk versterkt de sociale en fysieke infrastructuur en vergroot de kans op toevallige ontmoetingen. Een Michi-Noeki kan in elke wijk worden toegepast en heeft geen vaste verschijningsvorm.
Met de realisatie van de eerste halteplek aan het Wielewaalplein is Michi-Noeki geland in de Oosterparkwijk. Het Wielewaalplein is een centraal punt in de wijk, maar het doorgaande verkeer domineerde de openbare ruimte. Op de plek waar eerst parkeerplaatsen waren, maakt de Michi-Noeki met oversteekplaats nu nadrukkelijk ruimte en aandacht voor langzaam verkeer en kort verblijf. Nieuwe en vertrouwde bewoners treffen elkaar hier en voor minder mobiele mensen zijn bestaande wijkvoorzieningen beter bereikbaar. In de Michi-Noeki kun je uitrusten en naar het toilet gaan, een kopje koffie drinken en kijken wat er in de wijk te doen is. Er is in ieder geval altijd een luisterend oor. Wijkbewoners hebben zelf een rol in de Michi-Noeki, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Naast ontmoetingsruimte biedt de Michi-Noeki een overlegruimte, kitchenette, toegankelijk toilet, oplaadpunten voor telefoons en scootmobielen en een babyverschoontafel.
De Michi-Noeki ligt aan een veelgebruikte route naar winkelvoorzieningen. Omdat de halteplek een vast gegeven is in de openbare ruimte, kunnen bewoners er op ieder moment van de dag terecht. Binnen ben je welkom tussen 9 en 17u, maar de buitenbank onder de luifel is altijd beschikbaar. Het is zo ontworpen dat je ook wat meer uit het zicht kunt blijven: de buitenbank loopt om de hoek en het toilet is ook buitenom bereikbaar. Als je niet in de stemming bent voor een gesprekje, kun je er toch even pauzeren. De toegankelijke routes, waar al een aanzet voor is gemaakt met de oversteekplaats, kunnen bij bewoners als een vaste gewoonte inslijten.
Nieuwsgierig geworden? Schrijf je dan snel in en kom op 14 november naar halteplek en rustpunt Michi-Noeki Wielewaalplein. Tijdens de excursie hoor je meer over het concept van de bedenkers architect Irene Edzes van bureau Vollmer+partners, Miranda Dontje kwartiermaker van WerkPro, Robert Bleeker, gebiedssecretaris Oude Wijken bij de gemeente Groningen en Sander van Lanen (onder voorbehoud), assistant professor Geografie van Ongelijkheid en Armoede die vanuit de Rijksuniversiteit Groningen het effect van Michi-Noeki monitort.
Let op, vol = vol!
Reactie toevoegen