De komende weken maken wij een rondje langs de juryleden van de ZorgSaamWonen Award 2023. De ZorgSaamWonen Award is een prijs die wij organiseren met ondersteuning van het ministerie van VWS, Eén tegen Eenzaamheid, Woonzorg Nederland en gemeente Rotterdam. Bij de Award zetten we een thema centraal dat raakt aan eenzaamheid en de relatie met de fysieke leefomgeving.
Jury ZorgSaamWonen Award aan het woord: Joost Smit
Dit keer gaan we langs bij Joost Smit. Joost is predikant van de Ontmoetingskerk Vathorst. De Ontmoetingskerk is onderdeel van een bijzondere plek in Vathorst, Hart van Vathorst. Een plek waar leven, groeien, geloven en ontmoeten centraal staan. Gezonde mensen, zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen, (jong)volwassenen, gezinnen en kinderen in alle leeftijden wonen, werken, spelen en kerken in Hart van Vathorst. Joost: “We willen als gemeente hart hebben voor elkaar. Dat betekent onder andere elkaars talenten zien en elkaar bemoedigen. In Hart van Vathorst zijn twee zorginstellingen, een kerk, een kinderdagopvang en een restaurant, samen onder één dak gehuisvest. We werken met elkaar samen waar mogelijk en vinden het belangrijk dat iedereen zich bij ons welkom voelt.” Leuk om te vermelden: Hart van Vathorst was in 2021 de winnaar van de publieksprijs van de ZorgSaamWonen Award.
Uitnodigende plek
Elkaar waarderen, begrip hebben voor elkaar, ertoe doen, van betekenis zijn, iets voor elkaar kunnen betekenen, welkom voelen. Het begint allemaal met ontmoeten, een eerste gesprek. En een uitnodigende plek, zoals Hart van Vathorst. Samen met de mensen die er wonen, werken als professional of als vrijwilliger, en in het geval van de allerkleinsten, komen spelen. En natuurlijk ook de buurtbewoners die deelnemen aan activiteiten bij Hart van Vathorst of hun geloof delen en vieren in de Ontmoetingskerk Vathorst.
"Het leuke van dit initiatief is dat je nieuwe contacten opdoet waaruit ook weer onverwachte betekenisvolle haakjes kunnen ontstaan" - Joost Smit
Joost: “In Hart van Vathorst hebben we een miniafspiegeling van de samenleving. Zo organiseren wij op iedere laatste woensdag van de maand ‘Vathorst aan tafel’, een eettafel waar iedereen uit Vathorst welkom is om met ons een gratis maaltijd te nuttigen en met elkaar in gesprek te gaan. Het leuke van dit initiatief is dat je nieuwe contacten opdoet waaruit ook weer onverwachte betekenisvolle haakjes kunnen ontstaan. Tussen mensen onderling, met een activiteit in Hart van Vathorst of met vrijwilligerswerk. Iemand die besluit aan te schuiven bij de bingo en letterlijk de pen vasthoudt van iemand anders die vanwege fysieke beperkingen niet in staat is om zelf de vakjes af te kruizen. Een ander mooi voorbeeld is het samenzijn na afloop van onze kerkdienst. In het restaurant van Hart van Vathorst ontmoeten mensen op allerlei niveaus elkaar en delen we ons leven. Ontmoeting is een belangrijk werkzaam bestanddeel van de kracht van Hart van Vathorst; bewoners van de zorginstellingen, kerkgangers, bezoekers van het restaurant.”
Het faciliteren van ontmoeting is goed terug te zien in het ontwerp van het gebouw. Het restaurant, gelegen in het midden van het gebouw. De kapper op de begane grond die een ingang heeft aan de straat, maar ook een ingang binnen voor bewoners van het huis. In de wachtruimte van de kapper komen alle klanten van de kapper op een hele natuurlijke manier samen. Of de buitenspeeltuin van de kinderdagopvang, op het dak van Hart van Vathorst en omringd door woningen en gemeenschappelijke ruimten van de twee zorginstellingen. Joost: “De bewoners kijken uit op deze speeltuin. Dat geeft hen plezier. En herkenning, want de kinderen komen ook regelmatig zingen met de oudere bewoners van de zorginstelling en doen ook spelletjes met hen.”
Eigenaarschap
Hart van Vathorst is een uniek concept en krijgt veel aandacht vanuit binnen- en buitenland. Maar, zoals Joost aangeeft, elke samenwerking en plek heeft zijn eigen chemie. Hij raadt organisaties dan ook aan om altijd goed te onderzoeken welke samenwerking past bij de omgeving. Aan Hart van Vathorst zijn inmiddels veel vrijwilligers verbonden die zich vanuit de kerk of de wijk inzetten voor het huis en de bewoners. En vrijwilligers die zich inzetten voor kerk gerelateerde activiteiten. Joost: “Hart van Vathorst is zichtbaar in de wijk en van de wijk. Mooie is dat we zien dat het eigenaarschap van activiteiten en ruimten steeds meer bij bewoners en vrijwilligers komt te liggen. Best ook spannend voor ons als organisaties, want dat betekent dat je de grenzen van openheid goed met elkaar moet gaan verkennen.”
Award ‘Ik zie je buiten’
We vragen Joost wat hij hoopt dat de Award gaat brengen. “Verrassende combinaties tussen groepen mensen die elkaar anders minder snel zouden ontmoeten. Wij geloven erin dat oprechte aandacht geven en ontvangen, je zien en gehoord voelen, begrip hebben voor elkaar en ook ruimte geven aan het lijden, imperfecte en verdriet, nodig is voor een zorgzame samenleving waar iedereen zich welkom voelt. Dat we zo ook mensen uit de zorg kunnen houden, of de druk op zorg kunnen verminderen. Ik ben erg benieuwd naar de inzendingen!”
Seminar 'Ik zie je buiten'
Tot 1 en met september kunnen inzendingen worden ingediend. Daarna gaat de jury, naast Joost Smit, verder nog bestaande uit Jet Bussemaker, Rick Kwekkeboom, Els van Betten en Otwin van Dijk, alle inzendingen beoordelen. Uiterlijk 30 september wordt bekend gemaakt welke initiatieven genomineerd zijn voor de juryprijs en welke voor de publieksprijs. Tijdens het seminar ‘Ik zie je buiten!’ op 4 oktober worden beide prijzen uitgereikt.
Meer weten over de Award en het aanmelden? Kijk dan op deze pagina.
Lees ook hier de interviews met de andere juryleden:
Reactie toevoegen