Blijmakers, aandachtgevers, welzijnscoaches, buurtverbinders…..steeds vaker kom je deze functies tegen in de ouderenzorg.
Column: Laten we welzijn
Bij het Icare GewoonThuis-team werken ‘aandachtsgevers’, bij Amstelring zijn er ‘blijmakers’ en bij woonzorgcentrum Humanitas in Deventer lopen ‘welzijnscoaches’ rond. Zorgorganisaties Van Neynsel en Omring werken met buurtverbinders. Zo zijn er nog veel meer zorgorganisaties waar medewerkers en vrijwilligers zich inspannen om mensen geluksmomenten te bezorgen. Oudere bewoners geven aan welke behoefte zij hebben, wat zij graag willen doen en wat het leven betekenisvol maakt. De medewerkers en vrijwilligers ondersteunen hen waar nodig en dragen bij aan de geluksmomenten. Deze aandacht voor het welzijn van ieder mens is belangrijk omdat we allemaal weten dat welzijn zorg voorkomt of uitstelt. We willen graag allemaal zo prettig mogelijk oud worden en zo veel mogelijk genieten van kleine dingen en grotere. Afleiding, een doel hebben, activiteiten doen waar je vrolijk van wordt, het helpt allemaal om pijn minder te voelen. Natuurlijk is zorg van belang. Kwalitatief goede zorg is nodig voor de kwaliteit van leven. En een goede gezondheid hebben, verhoogt het gevoel van welzijn.
Niet alleen zorgorganisaties houden zich hiermee bezig. Er zijn talloze welzijnsorganisaties, ouderenorganisaties en kerken die ook zorgen voor welzijnsactiviteiten. Denk ook aan de huisartsen die in het kader van Welzijn op Recept mensen met psychosociale klachten naar een welzijnscoach kunnen verwijzen. Een ander voorbeeld zijn de sportverenigingen. Laatst hoorde ik dat een tennisvereniging merkte dat er bij de tennissers op leeftijd behoefte was aan een koffie-uurtje. Dat uurtje is er gekomen en is een enorm succes.
Ook denk ik aan de Vitality clubs, opgezet door senioren. Deze bestaan sinds 2016, en zijn nog altijd een groot succes. Senioren wandelen met elkaar en drinken daarna koffie of thee. Het sociale aspect is de grote trekker. Samen bewegen en elkaar op laagdrempelige wijze ontmoeten. Daar draait het om bij deze wandelclubs. Je hoeft je niet aan te melden en het kost nagenoeg niets.
Ik ben onder de indruk van Club Goud, opgezet door Moniek van Daal. Deze 'Club' betrekt ouderen op verschillende manieren bij de maatschappij. Zo organiseert Moniek en haar collegae huiskamerfestivals in seniorenflats, maar ook spoken word-avonden waar artiesten het verhaal van ouderen vertellen, bokstrainingen voor senioren of filmwandelingen. Club Goud heeft ook nog een maatjesprogramma waarbij jongeren ouderen bezoeken en het verzorgt trainingen voor professionals om meer te doen met welzijn voor ouderen. Club Goud zoekt de samenwerking op met restaurants, muziekclubs, musea en kunstenaars. Van organisaties als Club Goud word ik heel blij! Net als van het Danspaleis, generatietuinen en initiatieven als 'Oma’s Soep' of het maken van levensboeken. Denk ook aan gespreksgroepen of individuele gesprekken over zingevingsvraagstukken. Daar is een toenemende behoefte aan.
Als mensen kunnen praten over zaken die hen bezighouden, over hun eigen verhaal, over rouw, verlies, verdriet, liefde, geluk, hoop, helpt het hen om zo prettig mogelijk oud te worden. Alles op maat natuurlijk. Want de ene senior is de ander niet. Maar laten we welzijn: we willen -allemaal op onze eigen manier- leuk en prettig leven, zo gezond mogelijk en gevuld met plezier. Welzijn voorkomt zorg, zorg kan bijdragen aan welzijn. Vooral als dit met aandacht, maatwerk en liefde gepaard gaat.
Auteur: Yvonne Witter
Reactie toevoegen