Stichting de Tijdmachine won vorig jaar de juryprijs met hun initiatief DumDum, een Ford Transit uit 1978. Met dit vrolijke Buurthuis op Wielen en de bijbehorende aanpak weten zij mensen te bereiken die normaal gesproken niet zo snel contact zoeken met reguliere organisaties voor wonen, welzijn en zorg. De camper vormt een positieve, laagdrempelige brug tussen buurtbewoners en alle beschikbare hulp en activiteiten in de wijk.
Buurthuis op Wielen: vervolg van de reis na de ZorgSaamWonen juryprijs
Juryvoorzitter Hans Adriani lichtte vorig jaar het toekennen van de juryprijs als volgt toe: “De winnaar, DumDum, fungeert als een soort tijdmachine en brengt mensen in de wijk terug naar een tijd waar ze zich ooit thuis hebben gevoeld. Dit kan in de vorm van een kopje koffie, een spelletje, maar ook met professionele hulp als dat nodig is.” Na een succesvolle pilot in Rotterdam, heeft DumDum er inmiddels een familielid bij: Deef. We spreken Tim Trooster, één van de oprichters van Stichting De Tijdmachine over de laatste ontwikkelingen en wat het winnen van de ZorgSaamWonen Award hen heeft gebracht.
Tim: “Het winnen van de juryprijs was een enorme erkenning voor onze aanpak die is ontstaan in de Rotterdamse wijk Feijenoord waar we, samen met professionals van Humanitas, rondreisden met DumDum. Op elke plek waar we onze camper parkeerden, voerden wij gesprekken met mensen over het alledaagse leven, een fijne oude dag, hun dromen en uitdagingen in het leven.
Echte ontmoetingen
De uitstraling van DumDum en ‘de gouwe ouwe’ muziek, zorgde voor een herkenbare plek ‘van toen’ en voldoende haakjes om in gesprek te gaan. Met mensen die gewoon een praatje wilden maken maar ook mensen die wel wat hulp konden gebruiken. “Hier kwam onze jarenlange ervaring in het verpleeghuis goed van pas. Dankzij onze beproefde methodiek van aandacht, verwondering en vertrouwen gaat een luchtig gesprek over in een echte ontmoeting. Een vaak gestelde vraag is ‘hoe gaat het met je/u?’. Eenzaamheid is een terugkerend thema. Veel mensen die we spreken hebben behoefte aan sociaal contact, met de buren of bij een activiteit. Ook komen er hulpvragen op tafel. Van mantelzorgondersteuning en schuldenproblematiek tot hulp in de huishouding. Wij zorgen dan voor een warme doorverwijzing naar een organisatie of passend initiatief. Zo lukt het ons met DumDum mensen te bereiken die daarvoor anders met hun hulpvragen niet in beeld van de organisaties waren.”
Tim: “Het winnen van de ZorgSaamWonen Award brengt erkenning en geeft een impuls aan de aanpak van Buurthuis op Wielen.”
Een prachtig resultaat dat door de jury van de ZorgSaamWonen Award 2022 werd gezien en werd gewaardeerd met een prijs. Tim: “Een heleboel natuurlijke ontmoetingsplekken zijn verdwenen. Tegelijkertijd willen we wel dat professionals met beperkte tijd en middelen de brug met de straat maken, om daar dan met name op zoek te gaan naar mensen met een afstand tot de samenleving. Daarnaast verwachten we steeds meer dat sociale initiatieven vanuit de wijk en haar bewoners zelf worden geïnitieerd, iets dat op de ene plek gemakkelijker gaat dan op de andere. Een mix van uitdagingen waar DumDum, Deef en andere buurthuizen op wielen, samen met lokale partners, concreet mee aan de slag gaan.”
Rijdend buurthuis Deef
Zo ook in Deventer waar in samenwerking met de Deventer Coalitie Tegen Eenzaamheid, de reis in het voorjaar van 2022 begon. Na een succesvolle pilot in drie wijken, is rijdend buurthuis Deef het uithangbord geworden van de Deventer aanpak Eén tegen Eenzaamheid. Alles wat de coalitie beoogt, komt samen: laagdrempelige ontmoeting, verbinding en vanuit een goed gesprek de eerste stap zetten naar een oplossing. Inmiddels zijn er 27 partijen aangesloten en rijden er tientallen professionals en vrijwilligers mee. Ook zijn er buurtinitiatieven ontstaan die worden ondersteund door partijen in de coalitie.
Erkenning en versnelling
Naast Rotterdam en Deventer is er inmiddels ook belangstelling vanuit andere gemeenten in Nederland. Tim: “Het winnen van de award heeft ons, naast erkenning, veel aandacht gebracht en versnelling in het bestendigen van de aanpak. Inmiddels hebben we de aanpak omgedoopt tot ‘Buurthuis op Wielen’ met een eigen website en onepager over de impact. Met resultaat. Steeds meer gemeenten hebben interesse in het inzetten van een eigen buurthuis op wielen! We verwachten in de tweede helft van 2023 van start te gaan in minimaal twee nieuwe gemeenten.”
Tim gaat verder: ”Het bijbehorende geldbedrag bij de award, beschikbaar gesteld door het Oranje Fonds, zetten we in op methodiekbeschrijving, een handboek en een impactonderzoek in Deventer. Het is heel interessant om te onderzoeken wie we in onze camper hebben, met welk bezoekersprofiel, eventuele hulpvraag en warme doorbegeleiding. En natuurlijk willen we ook weten of mensen daadwerkelijk een stap hebben gezet.” De resultaten worden aan het eind van 2023 verwacht.
Naast het geldbedrag bestaat de prijs van de ZorgSaamWonen Award ook uit het maken van een korte film over Buurthuis op Wielen. Buurthuis Deef wordt de ster van de film. Tim: “Deef, DumDum en alle toekomstige buurthuizen kunnen alleen succesvol zijn als we het samen doen. Stichting De Tijdmachine, professionals van lokale organisaties en bevlogen vrijwilligers: ze zijn allemaal belangrijk en versterken elkaar.” Wanneer de film in première gaat, is nog niet bekend. Maar ZorgSaamWonen is er dan in ieder geval bij om verslag te doen van dit moment!
Wil je DumDum en de initiatiefnemers ontmoeten? Kom dan naar het ZorgSaamWonen Congres op 28 september. DumDum is daar aanwezig.
Award 2023: Ik zie je buiten
De inschrijving voor de ZorgSaamWonen Award 2023 is op 8 juni geopend! Dit jaar is het thema ‘Ik zie je buiten; uitnodigende plekken die leiden tot ontmoeten’. Mee weten over de Award, het thema en het inschrijven? Kijk op ZorgSaamWonen Award 2023 | ZorgSaamWonen.
Weten hoe het gaat met de winnaar van de publieksprijs ZorgSaamWonen Award 2022? Afgelopen maart heeft ZorgSaamWonen Het 8ste Werk geïnterviewd. Lees het artikel over hun initiatief ‘De langste tafel van Kampen’.
Reactie toevoegen