Onder meer door een afname van het aantal openbaar vervoer-verbindingen ervaren mensen problemen om werk en voorzieningen te bereiken of om familie en vrienden te bezoeken.
Beperkte bereikbaarheid in beeld gebracht

Beeld behorend bij onderzoek 'Beperkt bereikbaar: een kwalitatieve studie naar bereikbaarheidsarmoede’. © ANP
Dit blijkt uit het KiM-onderzoek ‘Beperkt bereikbaar: een kwalitatieve studie naar bereikbaarheidsarmoede’. Voor dit onderzoek zijn in totaal dertig mensen geïnterviewd die zelf aangeven bereikbaarheidsproblemen te hebben. De helft van hen woont in of nabij Kanaleneiland in Utrecht. De andere helft woont in kleinere dorpen of op het platteland van Friesland.
Uit de dertig interviews met mensen die bereikbaarheidsproblemen ervaren, blijkt dat de grens tussen acceptabele bereikbaarheidsproblemen en ongewenste bereikbaarheidsarmoede onduidelijk is doordat concrete bereikbaarheidsdoelstellingen ontbreken.
Daarnaast doen de barrières en de gevolgen daarvan zich ook voor op andere beleidsterreinen dan alleen infrastructuur en mobiliteit. Mobiliteitsbeleid alleen is niet voldoende voor bereikbaarheid voor iedereen.
Duidelijke barrières zijn het gebrek aan eigen vervoermiddelen, aan openbaar vervoer in de buurt of aan een ov-verbinding naar de gewenste bestemming. Ook zijn haltes niet overal toegankelijk en is de infrastructuur niet overal veilig. Een andere barrière is de beperkte informatievoorziening over routes en tijden.
Klik hier voor meer over dit onderzoek.
Download hier de brochure 'Beperkt Bereikbaar : persoonlijke ervaringen met bereikbaarheidsproblemen' en het rapport 'Beperkt Bereikbaar: kwalitatieve studie naar bereikbaarheidsarmoede'.
Reactie toevoegen