Haagse ouderen tevreden over hun stad
Den Haag is in 2015 als eerste Nederlandse stad toegetreden tot het netwerk van 'age-friendly cities' van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ouderen geven de stad Den Haag een goede voldoende voor seniorvriendelijkheid. Ze zijn erg tevreden over hun eigen woning, maar minder over de openbare ruimte. Mensen met een rollator of rolstoel, slechtere gezondheid en met een lager inkomen zijn wat minder tevreden. Dit blijkt uit het rapport van Hulsebosch Advies, AFEdemy en het lectoraat Urban Ageing.
De Haagse ouderen
Joost van Hoof, Lector Urban Ageing aan de Haagse Hogeschool, voorzitter van het Platform Monitoring Seniorvriendelijke Stad Den Haag en daarnaast als expert verbonden aan het platform ZorgSaamWonen vertelt: ‘Wij hebben een uniek instrument ontwikkeld wat nog nergens in de wereld bestond. Met die vragenlijst Age-Friendly Cities and Communities Questionnaire (AFCCQ) kunnen wij op gevalideerde wijze de tevredenheid onder ouderen meten. Het is een eenvoudige en toegankelijke, overzichtelijke lijst. De vragenlijst gaat in op een aantal domeinen die van invloed zijn op het dagelijkse leven van ouderen.’ De vragen gingen over de acht onderwerpen die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezamenlijk de seniorvriendelijkheid van een stad bepalen: huisvesting; sociale participatie; respect en sociale inclusie; burgerschap en werkgelegenheid; communicatie en informatie; sociale en gezondheidsvoorzieningen; buitenruimte en gebouwen; transport; en aanvullend, een negende domein: financiën.
Meer snuffelplekken
Naast het onderzoek aan de hand van deze vragenlijst zijn er ook stadsateliers geweest: gesprekken met kleine groepjes ouderen. Daarnaast is gebruik gemaakt van de ouderenmonitor die tweejaarlijks uitkomt. In totaal hebben 393 Haagse ouderen meegedaan aan de enquête en 50 aan de stadsateliers. ‘Ik ben erg blij met de representativiteit van de deelnemers. We hebben echt een afspiegeling van de Haagse ouderen bevraagd. Dus mensen met een huurhuis en koophuis, jonge ouderen en oude ouderen, mensen met en zonder migratieachtergrond.’ De ouderen hebben diverse suggesties gedaan om de stad meer seniorvriendelijk te maken. Zo pleiten zij voor wooncoaches die helpen met verhuizen. Zij willen graag meer geschikte woningen. Ook zie zij graag meer ‘snuffelplekken’ in de stad waar ouderen en jongeren elkaar makkelijk kunnen ontmoeten. Zij zien graag openbaar vervoer met minder overstappen. Ook verzoeken de ouderen om informatie digitaal én op papier te blijven verstrekken, digitale trainingen te organiseren en ouderenconsulenten goed vindbaar te laten zijn. De gemeente heeft de intentie uitgesproken om verder te gaan met de uitkomsten van het rapport. Joost zou graag vervolgonderzoek doen. ‘En dan longitudinaal onderzoek onder een grotere groep, zo rond de 4000 respondenten. ‘Dan zou ik graag meer willen weten waarom ouderen die gebruik maken van een mobiliteitshulpmiddel de omgeving zo ontoegankelijk vinden.’ Ook zou Joost meer verdieping willen naar het thema ‘financiën.’ ’Geld maakt toch vaak wel gelukkiger. De precieze samenhang met seniorvriendelijkheid is een nog onontgonnen terrein.’
Lees het rapport en de bevindingen:
Lees meer over het Actieprogramma Seniorvriendelijk Den Haag 2020-2022:
Reactie toevoegen