Herontwikkeling bejaardenhuis
Frank: “De locatie Zuiderpark is een herontwikkeling van het oude Gagelbosch, een bejaardenhuis met aanleunwoningen. De locatie, centraal gelegen in de wijk Bennekel-west/Gagelbosch, bestaat nu uit: particuliere huurwoningen van verhuurder Vb&t, sociale huurwoningen van Woonbedrijf Eindhoven, een gezondheidscentrum, zorgcentrum Gagelbosch (ZZP 4, 5 en 6 zonder behandeling), verpleeghuis Fleuriade (ZZP 5 en 7 met behandeling) en het Ontmoet & Groetpleyn. Een functiemix met een grote verscheidenheid aan cliënten en bewoners die elkaar kunnen ontmoeten op het Ontmoet & Groetpleyn en in de Gasterij van zorgcentrum Gagelbosch.”
Archipel nam het initiatief om centraal op Zuiderpark deze multifunctionele plek te openen. Een ontwikkeling die past bij hun visie om letterlijk dichtbij mensen te zijn, om de energie bij bewoners aan te jagen en om de verbindingen te zoeken met initiatieven in de wijk. Saskia: “Iedereen is welkom op het Ontmoet & Groetpleyn. Wij faciliteren het Pleyn, vrijwilligers en gasten runnen het met ondersteuning van een van onze medewerkers.”
Zo organiseren ze samen activiteiten, zoals ‘de lunchtafel’; een broodmaaltijd met iets warms die door vrijwilligers en gasten zelf wordt klaargemaakt. “Lunchen draait immers veel meer om ontmoeten en gezellig samen zijn, dan om het eten”, benadrukt Saskia.
Ook de activiteiten op het Pleyn zijn op initiatief van bewoners, en georganiseerd met bewoners. Frank: ”Wij zetten hen centraal en ondersteunen waar ze behoefte aan hebben. We geloven erin dat we op deze manier samen bouwen aan een vitale en inclusieve gemeenschap in deze wijk. Door als zorgorganisatie - wanneer nodig - het initiatief te nemen, maar ook door een stapje opzij te durven zetten in het belang van zelfregie en gemeenschapsvorming. Zo dragen we ook bij aan de verduurzaming van de zorg. We maken immers gebruik van de kracht van de community en zijn ervan overtuigd dat we zo met hetzelfde aantal zorgmedewerkers meer zorgvragers kunnen helpen.”
Werken aan communitybuilding
Frank schetst als voorbeeld de casus van een oudere meneer die vanwege een toenemende zorgvraag uit zijn biljartclub dreigt te vallen. In plaats van hem naar een dagbestedingsactiviteit bij Zuiderpark te halen, wil Archipel de biljartclub ondersteunen en het samen mogelijk maken dat meneer bij zijn club kan blijven.
Onderlinge hulp en omzien naar elkaar, is wat Archipel nu ook ziet ontstaan op het Pleyn. Waardevolle verbindingen die de community versterken en de zorg ontlasten; zoals iemand met dementie die, ondersteund door de groep, kan blijven meedoen. Of een man die rolstoelgebonden is en dagelijks door iemand wordt opgehaald. Voorbeelden van mensen met en zonder zorgbehoefte die elkaar ontmoeten op het Pleyn. Het zijn de mensen die wonen in de wijk, wellicht zelfs buurtgenoten, die elkaar kunnen helpen. Archipel faciliteert de ontmoeting, zorgt voor verbinding, geeft kans aan wederkerigheid en maakt dat de contacten die worden gelegd op het Ontmoet & Groetpleyn, zich in de wijk voorzetten. Dat is werken aan communitybuilding.
In beweging
De financiering van het Pleyn komt uit de vergoeding voor basisdagbesteding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en vanuit de horecaomzet. Frank: “De gemeente moest wel overtuigd worden van het ‘mixen’ van doelgroepen. Wij geloven er juist in dat de mix van Pleyn-gasten met en zonder zorgindicatie, helpt bij het opbouwen van de community.” Saskia vult aan: “We hebben hier in Zuiderpark een ontmoetingsplek van waaruit we - in co-creatie met alle wijkbewoners, professionals uit de wijk en de gemeente - de beweging kunnen maken die we als woonzorgzone Zuiderpark voor ogen hebben.”
De ontwikkeling van Woonzorgzone Zuiderpark staat niet stil. In september 2023 is er bijvoorbeeld de Zuiderpark Markt georganiseerd door Archipel, in samenwerking met onder andere de corporaties Woonbedrijf en ‘thuis, verhuurder Vb&t en het Gezondheidscentrum.
Vanuit gezelligheid en ontmoeting zijn organisaties met bewoners het gesprek aangegaan over hun behoefte waar het gaat om vitaal ouder worden in en rondom Zuiderpark. Inmiddels zijn er ook vervolgbijeenkomsten geweest met een grote groep betrokken wijkbewoners rond drie thema’s: herinrichting van het buitenterrein van Zuiderpark zodat het een groene en uitnodigende beweeg- en ontmoetingsplek wordt, het opzetten van voorzorgcirkels volgens de methodiek van Henk Geene en ‘Samen leren ouder worden’ volgens de SLOW-methode van Hubert Cornelis van de Stichting Ontmoet & Groet. In samenwerking met deze stichting is het Ontmoet & Groetpleyn van Archipel opgezet.
Kanteling in taalgebruik
Frank: “Wij zijn enkele jaren geleden als organisatie in ons denken en doen gaan kantelen van medicaliseren en zorgdenken op onze locaties, naar vitaal ouder worden in de wijk met ondersteuning. Een begrip als ‘woonzorgzone’ appelleert in deze kanteling ook nog te veel aan zorg. Om wijkbewoners, onze gasten en cliënten mee te krijgen in onze beweging moeten we ook een kanteling maken in ons taalgebruik. Vanuit deze gedachte hebben we onder de wijkbewoners een prijsvraag uitgezet voor een beter passende naam voor Woonzorgzone Zuiderpark. We zijn benieuwd naar de oogst; op dit moment loopt de prijsvraag nog. Bewoners moeten meegenomen worden in de beweging die we maken met daarbij de bewustwording dat we het anders moeten gaan organiseren. Daar willen we wel langzaam naartoe werken: naar het echte omkijken naar elkaar, naar het vergroten van onderlinge hulp en daarmee naar het uitstellen van zorg.”
Met energie en in verbinding
Archipel heeft de ambitie om in elk gebied waar zij actief is, een eigen ontmoetingspunt te hebben. Dit streven past bij hun strategische visie waarin ‘dichtbij en in verbinding’ oftewel Archipel in wijken, buurten en dorpen, één van de speerpunten is voor de komende jaren. Het concept van het Ontmoet & Groetpleyn past hier naadloos in. Er gloren al nieuwe initiatieven in Woensel en Nuenen; steeds in samenwerking met de lokale organisaties in wonen, welzijn en zorg én met wijkkenners voor de juiste energie en aansluiting bij bestaande initiatieven. Saskia: “Bouwen aan een vitale en zorgzame wijk, dat doe je samen!”
Een kijkje nemen? Op dinsdag 4 juni organiseren we samen met Archipel een excursie naar Zuiderpark. Bekijk het programma en meld je aan.
Meer lezen?
Dit artikel staat in het ZorgSaamWonen Digimagazine #1 2024. Lees nu het hele magazine!
Reactie toevoegen