Op een donderdagmiddag in januari zijn we bij Griffioen, de ontmoetingsplek in Nijmegen Oud-West waar iedereen die in deze wijk woont, kan genieten van lekker eten, sporten en samen zijn. In het eetcafé is het een gezellige drukte. Een mengelmoes van bewoners van de woonlocatie van ZZG zorggroep, bewoners uit de wijk en, zoals altijd op donderdagmiddag, mensen die gebruik maken van de activiteiten. We zijn iets te vroeg voor onze excursie bij Griffioen, die pas over een half uur begint. En dan, uit het niets, horen wij een prachtige ode. Helder en zuiver gezongen door een van de bezoekers van het eetcafé. Een dame op leeftijd, die meedoet met de activiteit, bezingt wat Griffioen voor haar en de mensen uit de wijk betekent: “Griffoen maakt mij blij, goud voor Griffioen”.
Goud voor Griffioen
Warme, ontroerende woorden voor de ontmoetingsplek Griffioen en de mensen die daar werken. En tegelijkertijd een dikke duim omhoog voor coalitiepartners achter het concept Griffioen; ZZG zorggroep, BUUR, Sterker sociaal werk en Riverland Healthcentre. Met elkaar hebben zij enkele jaren geleden de ambitie uitgesproken om in en om Griffioen te bouwen aan een gezonde, actieve en hechte gemeenschap. De partners hebben de handen ineengeslagen om ervoor te zorgen dat mensen in Nijmegen Oud-West langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. En te verkennen wat je met elkaar én met de plek Griffioen, tevens een locatie van ZZG zorggroep voor zelfstandig wonen met zorg en logeren, kunt betekenen voor de gemeenschapsversterking in deze wijk.
Inge van de Sande van ZZG zorggroep, Daniel Jackson van BUUR, Lisa Bos en Mascha Oremus van Sterker sociaal werk en Hernany Hernandez van Riverland Healthcentre nemen de excursiedeelnemers, 25 personen vanuit wonen, welzijn, zorg en onderwijs én een wijkbewoner, mee in het transitieproces van Griffioen. In woord en daad, want naast een presentatie van Inge en Daniel gaan deelnemers onder leiding van Hernany zelf aan de slag met een sportactiviteit. En spelen zij samen met Mascha een letterspel voor laaggeletterden en mensen met dementie. Tussen het bewegen en denkwerk door krijgen de deelnemers uitleg over het concept en kunnen zij vragen stellen.
Begonnen als de op zichzelf staande woonzorglocatie gericht op de eigen bewoners en medewerkers, heeft Griffioen zich getransformeerd naar het concept Griffoen met een op de wijkgerichte blik vanuit partnerschap en coalitie, voor en samen met de wijk. De excursiedeelnemers hebben vragen over de samenwerking tussen de coalitiepartners en organisaties daaromheen zoals bijvoorbeeld de gemeente en woningcorporatie Talis, hoe de financiering van de plint (eetcafé, ontmoetingsruimte, atelier en sportlokaal) is geregeld, hoe wijkbewoners hun weg weten te vinden naar Griffioen, welke rol de buurtverbinder speelt en hoe deze functie is gefinancierd, hoe je van een intern gerichte locatie naar een externe gerichte ontmoetingsplek transformeert en hoe (wijk)bewoners zijn betrokken bij het concept. De antwoorden op deze vragen (en meer) komen tijdens de verschillende onderdelen van de excursie voorbij. Waarbij ook duidelijk wordt dat een belangrijke kritieke succesfactor geduld en doorzettingsvermogen is. Het gaat hier om een bottum up, domeinoverstijgende innovatie met impact voor bewoners, wijkbewoners, medewerkers en organisaties. Een innovatie die leidt tot het uitstellen van (zware) zorg en ondersteuning van langer thuis wonen in de wijk. Dat vraagt tijd en een geleidelijke transformatie. Het concept is dan ook nog niet uitontwikkeld, maar er ligt een mooie en stevige basis.
Meer weten over Griffioen?
• Bekijk de presentatie van Inge van de Sande en Daniel Jackson die zij gaven op 18 januari 2024.
• Lees het artikel ‘Griffioen, de ontmoetingsplek van Nijmegen Oud-West’ naar aanleiding van het winnen van de ZorgSaamWonen Award Publieksprijs 2023.
• Zie de website van Griffioen
Reactie toevoegen