BuurtWoongroep; creatief concept voor samenleven in de wijk
Dit concept creëert een grotere sociale cohesie in de buurt en stimuleert het delen van woonruimtes. Deze optelsom zorgt ervoor dat ouderen langer en actiever in de buurt kunnen blijven wonen. Het houdt ouderen fit en verbonden met andere generaties en gaat (eventueel aan de hand van een ‘buurtsafari’) uit van waar de energie in de wijk al zit.
Flexibele woongroep
De BuurtWoongroep is een flexibele woongroep verspreid door de buurt. Deze woongroep bestaat uit mensen van verschillende generaties die een sociaal netwerk vormen, naar elkaar omkijken en samen dingen ondernemen in de buurt. De woongroepleden beheren plekjes in de buurt, deze fysieke bestemmingen functioneren als (spontane) ontmoetingsplekken of bieden ruimte voor programmering. Denk aan het onderhouden van de minimoestuin op de hoek van de straat en het organiseren van het maandelijkse buurtcafé bij de lokale kringloopwinkel. Het samen beheren van deze plekjes zorgt voor een verbindende factor. Het helpt ouderen en andere generaties om hun rol in de buurt te ontdekken en zichtbaar te maken.
Expeditie door de buurt
De BuurtWoongroep start met een kennismakingsprogramma met mogelijke woongroepgenoten. Dit zijn huidige buurtbewoners die in een koophuis, huurhuis of zorgorganisatie wonen én mensen die mogelijk intrekken in een gedeeld corporatiehuis of bij een hospita. Tijdens de expeditie door de buurt kijken de woongroepleden en de samenwerkpartners samen naar wat ervoor nodig is om de BuurtWoongroep in hun buurt tot een succes te maken. Zijn er voldoende ontmoetingsplekken, is er een plek die kan dienen als gemeenschappelijke woonkamer, waar kunnen activiteiten plaatsvinden en zijn deze plekken toegankelijk? Er wordt gekeken naar wat er al in de buurt is en hoe de woongroep dat kan benutten. Daarna beslissen de woongroepleden wat ze nog extra nodig hebben en hoe ze dit kunnen faciliteren en beheren. Dit doen ze aan de hand van een menukaart. Deze menukaart is een bundeling van mogelijke ingrediënten, ingebracht door de professionele partners en de leden zelf. Het conceptboek met menukaart van de BuurtWoongroep is inmiddels beschikbaar.
Samenwerking ouderenzorg en creatieve industrie
ActiZ is vorig jaar een samenwerking aangegaan met de creatieve industrie via de Dutch Design Foundation. De brancheorganisatie heeft twee vraagstukken uit de ouderenzorg bij de ontwerpbureaus neergelegd. ActiZ is ervan overtuigd dat de creatieve industrie de branche kan helpen met oplossingen en handelingsperspectieven voor het demografische vraagstuk. Daarom is de samenwerking met de Dutch Design Foundation bestendigd door strategisch partner te worden van the Embassy of Inclusive Society. Tijdens de aankomende Dutch Design Week van 22 tot en met 30 oktober 2022, is de nieuwe ‘Embassy of Inclusive Society’ vertegenwoordigd.
Download het conceptboek van de BuurtWoongroep (4,75 MB)
In het concept van de BuurtWoongroep zitten elementen zoals de ’Bankhoppers wandelroute’ en de ‘Voortuinlijk bankjes’ die goed passen bij de ZorgSaamWonen Award 2022 Buurtroutes – plekken voor ontmoeting. Ook een goed idee? Check de informatie over de Award. Indienen kan tot 5 september.
Reactie toevoegen