BuurSaam IJsselstein: steunpunt in de wijk
Als het nummer “Utrecht, mijn stad” uit de muziekinstallatie klinkt, barst het gezang echt los. De dertig ouderen die aanwezig zijn bij het muziekevenement in woonzorgcentrum Mariënstein van zorgorganisatie Axion Continu zingen uit volle borst mee, net als de zes vrijwilligers. Er zijn bewoners van het woonzorgcentrum, maar ook van de aanleunwoningen en vanuit de buurt. Dat is precies de bedoeling. AxionContinu wil graag dat buurtbewoners komen. Niet voor niets heeft de zorgorganisatie samen met andere (zorg)organisaties steunsystemen opgericht. Het doel is om buurtcommunity’s op te zetten zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.
Spil
Elske Hijlkema, communicatieadviseur bij AxionContinu licht het toe: “We zorgen er samen voor dat vrijwilligers in de buurt thuiswonende ouderen helpen in hun dagelijkse leven. We organiseren enerzijds activiteiten, zoals deze muziekmiddag, om ouderen uit hun huis te krijgen en te activeren mee te doen. Anderzijds koppelen we vrijwilligers en ouderen met een vraag aan elkaar.” Het kan gaan om vragen als hulp bij de computer, bij vervoer, het onderhoud van de tuin, of het maken van een wandelingetje. De zorgorganisatie is een belangrijke spil in het geheel, brengt organisaties samen, adviseert en begeleidt ouderen en de vrijwilligers. Zo ontstaat er een netwerk waarin ouderen de steun krijgen die ze nodig hebben om zelfredzaam te blijven. Met de steunpunten spelen de zorgorganisaties in op de verschuiving van formele naar informele zorg.
Kruisbestuiving
Elske vertelt dat er meerdere steunpunten zijn in de regio Utrecht West en Stad. “In het project van de IVVU werken De Wulverhorst, Zorgroep de Vechtstreek, Vecht en IJssel, Bartholomeus Gasthuis, De Koperhorst samen en ontwikkelen ze verschillende dorps- en stadskernen en steunsystemen. Er zijn accentverschillen per steunpunt. Dat komt doordat hulpvragen en het aanbod verschillend zijn per wijk of dorp.” Tineke Zwambag is vrijwilligerscoördinator en daarnaast coördinator bij zo’n steunpunt in IJsselstein, BuurSaam genaamd. BuurSaam bestaat nu ruim een negen maanden en de nadruk ligt op het organiseren van ontmoetingen. Door het aanbieden van activiteiten waar vrijwilligers een cruciale rol spelen. Daardoor ontstaat er kruisbestuiving en komen ook hulpvragen aan het licht. Zo is er nu een mevrouw die bijna nooit meer in het winkelcentrum kwam. Maar met een vrijwilliger uit de buurt doet ze dat nu wel weer.
Vrijwilligers
Tineke vertelt dat ze goed samenwerken met welzijnsorganisatie, Pulse. En met het nabijgelegen Fulcotheater Fulco. “Zo gaan we regelmatig naar de film met bewoners.“ Ook is er een nauwe samenwerking met de ouderenbond KBO en met de bibliotheek. “In de bieb zit het digiloket. Ouderen met vragen over de computer kunnen daar terecht. Sinds kort komen ook de medewerkers van het digiloket bij mensen thuis die niet meer zo mobiel zijn.” Tineke is blij met de dertig vrijwilligers die actief zijn. Ze weet precies wie ze waarvoor kan inzetten. “De vrijwilligers zijn erg gemotiveerd en beleven zelf ook plezier aan de activiteiten. Kijk, maar hoe ze genieten van deze muziekmiddag.”
Appeltaartconcert
Er gebeurt nog veel meer dan de muziekmiddagen. De bingo is populair, daar komen veel buurtbewoners naartoe. “In samenwerking met ‘Eetbaar IJsselstein’ hebben we deze zomer een koffieuurtje in de theetuin georganiseerd. Dat sloeg erg aan”, aldus Tineke. “We hebben ook een wijnproeverij, cocktailmiddag, appeltaartconcerten. Iedere avond kan er ’s avonds gebruik gemaakt worden van een warme maaltijd in het restaurant van dit woonzorgcentrum. Ook bewoners van de aanleunwoningen en het zorgcentrum doen dit. De belangstelling is enorm. We denken al na over het eten in shifts om iedereen een plek te kunnen bieden.” Tineke wil graag nog meer ouderen bereiken die nog niet in beeld zijn. “Daarom zoek ik nu transfer vrijwilligers. Zij halen ouderen op die niet makkelijk zelfstandig naar ons toe kunnen komen. Via het ‘Langer thuis project’ weten wij wie daar behoefte aan hebben.”
Maatwerk
Tineke merkt dat BuurSaam ouderen goed doet. “Ze komen nu meer de deur uit en kunnen ook makkelijker hun vragen stellen. Belangrijk is dat je maatwerk biedt, want iedere oudere is anders.” Mensen die niet van grootschalige activiteiten houden kunnen ook één op één contact met de vrijwilligers hebben. Dan kan een vrijwilliger met iemand naar het winkelcentrum gaan of een wandeling maken. “Dit past helemaal bij de visie van AxionContinu, waarbij we gemeenschapszin stimuleren en samenwerken met lokale gemeenschap en samenwerkingspartners. Met onze locaties een wijkfunctie als ontmoetingsplek”, aldus Elske. Met de steunpunten, die gefinancierd worden door het zorgkantoor, wil AxionContinu bijdragen aan goed oud worden, met plezier en met onderlinge steun en verbondenheid. De ouderen die aan de muziekmiddag meedoen hebben in ieder geval deze middag plezier. Ze zingen mee met de liedjes. En als je de tekst niet meer weet, is dat geen punt. Vrijwilligers delen papier uit met de teksten erop geschreven. Maar bij het nummer “Utrecht, mijn stad” is dat niet nodig. Die tekst vergeet geen enkele oudere hier.
Kijk voor meer informatie op deze website.
Reactie toevoegen