Woonzorgbuurtcentrum Humanitas in Deventer: veilige thuishaven voor iedereen
Welzijnscoaches, superbuuf, straatassistentes…bij woonzorgcentrum Humanitas in Deventer is het allemaal te vinden. Het huis wil een veilige thuishaven zijn voor iedereen. ZorgSaamWonen ging op bezoek in het kader van de rubriek ‘Hoe is het met…?’ en sprak met Wilco Jansen, manager Samenleven bij -zoals ze zelf zeggen- het warmste en meest gastvrije huis van Deventer.
Vertraagde wereld
Welzijn ontzorgt. Daar is Wilco van overtuigd. Hij zet zich in om deze overtuiging binnen en buiten de organisatie te laten landen. “We moeten naar elkaar omzien. Dus streven naar ‘noaberschap’.We moeten ons openstellen voor de kwetsbare medemens.” Na lang gewerkt te hebben als psychiatrisch verpleegkundige en manager binnen de Geestelijke Gezondheidszorg zocht Wilco op een gegeven moment naar een nieuwe uitdaging. De visie van woonzorgcentrum Humanitas in Deventer sprak hem enorm aan: het huis heeft het welbevinden van bewoners hoog in het vaandel staan én wil een goede buur zijn voor de wijk. Zo werken er jongeren die moeite hebben om deel te nemen aan de complexe systemen in de dynamische maatschappij. Zij passen bij de ‘vertraagde wereld’ van de ouderen. Ze wandelen met de bewoners, doen spelletjes. Jongeren die meer aan kunnen, maken onderdeel uit van het klussenteam. Het gaat om tuinieren, assisteren bij de maaltijden, het verzorgen van de was en het uitvoeren van reparaties. Zij doen ervaring op, krijgen een certificaat als ze hun persoonlijke doelen hebben bereikt en kunnen eventueel doorstromen naar een reguliere baan. De jongeren ontdekken wat ze willen en kunnen. Remco, een medewerker met een achtergrond in de bouw en zorg, begeleidt hen. “We willen dat het klussenteam zich ook richting de wijk gaat bewegen”, aldus Wilco. “We willen echt een buurtje creëren. Een leuk voorbeeld is dat we samen met de buurtbewoners aan het ‘plandelen’ zijn. Een combinatie van ‘plocka’ (Zweeds voor het rapen van zwerfafval) en wandelen.“
Leren, groeien en bloeien
Buurtbewoners kunnen gebruik maken van de faciliteiten van Humanitas. Ze kunnen voor een habbekrats terecht in de fitnessruimte. Er is een winkeltje, een wasserij en een kapsalon in Humanitas te vinden waar buurtbewoners ook naartoe komen. Eén keer per week is er een creatief knutseluur waar een mix van bewoners en buurtbewoners samen bezig zijn. In de belevingstuin werken statushouders en (buurt)bewoners samen met vrijwilligers aan het onderhoud. “Naast ons centrum staat het ‘Human house’ waar thuisloze jongeren worden opgevangen. Wij bieden hen begeleiding. Eén van de jongeren heeft stage bij ons gelopen en werkt nu bij ons als servicemedewerker. Fantastisch, toch?” Zo heeft ook een andere jongere uiteindelijk een baan gevonden in een winkel. Die had door het contact met de ouderen de nodige vaardigheden aangeleerd. “We bieden iedereen een prettige plek, een warm ‘thuis’ waar vandaan men kan leren, groeien en bloeien.”
Superbuuf
Humanitas heeft in totaal 124 vrijwilligers. Er zijn ook welzijnscoaches werkzaam binnen Humanitas. Zij zorgen ervoor dat het welbevinden van de 190 bewoners voorop staat. Wat wil iemand graag doen? De coaches helpen de bewoners met het realiseren van hun wensen. Ook is er de ‘superbuuf.’ Deze zorgt ervoor dat als ouderen uit het ziekenhuis komen zij thuis de nodige zorg krijgen. De buuf checkt hoe het gaat, of er buren ingeschakeld moeten worden. Alsof het nog niet genoeg is, zijn er nog meer activiteiten die vanuit Humanitas worden gedaan. Zo zijn er ‘straatassistentes’ die bij buurtbewoners aanbellen om te kijken of ze hulp nodig hebben. Of om te polsen of ze iets kunnen doen voor de buurt.
Verbindingen
Humanitas zoekt constant verbindingen. Ook tussen de generaties. Zo komen kinderen van het kinderdagverblijf wekelijks op bezoek. Zij spelen spelletjes met hun ‘bonusopa’s en oma’s’, zij knutselen samen en doen leuke dingen samen. Diverse leerlingen lopen stage bij Humanitas. Wilco denkt na over oriëntatiestages op de basisschool. “Het is belangrijk om jongeren in een vroeg stadium kennis te laten maken met het werk in de zorg en sowieso om ouderen te laten ontmoeten.”. Al sinds 2012 biedt Humanitas woonruimte aan zes studenten. Zij zetten zich 30 uur per maand in voor de ouderen en wonen in ruil daarvoor kosteloos. Het is al jaren een groot succes en heeft veel navolging gekregen, in binnen- en buitenland. “Het is voor zowel de ouderen als de studenten van grote meerwaarde. Zij leren van elkaar en hebben veel plezier.” Dat past bij wat Humanitas wil zijn: een warm, inclusief huis voor iedereen: een woon-zorg-buurt-centrum.
Subsidieregeling intergenerationeel wonen
Om het intergenerationeel wonen te stimuleren, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een stimuleringsregeling in het leven geroepen. Klik hier voor meer informatie over deze regeling of bekijk Humanitas Deventer als één van de voorbeelden van intergenerationeel wonen.
Meer lezen?
Bekijk de website van buurtcentrum Keizerslanden en Humanitas Deventer.
Reactie toevoegen