We horen het regelmatig in de mooie gesprekken die we mogen voeren met oudere bewoners van intergenerationeel wonen complexen. Complexen waar jongeren en ouderen samenwonen en omzien naar elkaar. ‘De jongeren nemen ons mee in hun belevingswereld, ze laten ons langer doorleven omdat je met hen ‘meeleeft'. En zij zijn onze ambassadeurs naar de buitenwereld: ook als je 90 jaar oud bent doe je er nog toe en kun je betekenisvolle relaties hebben!”, aldus bewoonster Kitty van 83 jaar over haar medebewoonsters Elles (20) en Elise (22).
Doorleven omdat je 'meeleeft'
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft eerder dit jaar een stimuleringsregeling in het leven geroepen om de cohesie en sociale interactie in woonvoorzieningen waar overwegend ouderen wonen, te vergroten. Cohesie en sociale interactie dragen bij aan het langer vitaal thuis wonen. Door te stimuleren dat jongeren - als goede buur - hieraan een actieve bijdrage leveren, verwacht de overheid dat ouderen zonder en met een beperkt netwerk minder snel een beroep doen op formele ondersteuning en zorg.
In opdracht van het ministerie van VWS heeft ZorgSaamWonen een aantal inspirerende voorbeelden voor jou op een rijtje gezet. We hebben inmiddels vijf projecten bezocht en de ervaringen van bewoners en verhuurders opgetekend. Daaruit blijkt dat het contact met de studenten echt verrijkend werkt voor de oudere bewoners. De één op één oprechte aandacht, de spontane bezoekjes, het meenemen van bewoners in de wereld van de jeugd, het over en weer leren van elkaar, de wederkerigheid. “Het werkt verrijkend voor iedereen!”, aldus Ben (83).
Rutger (20): “Ik breng mijn wereld en belevenissen mee naar binnen, zeker bij mensen die minder mobiel zijn. Tegelijkertijd vertellen de mensen mij hoe zij hun jonge jaren hebben beleefd. Maar ook wat ouder worden doet met het hoofd en lijf. Het leuke is dat ik daardoor mijn beeld van ouderen en het ouder worden, zie veranderen. Ik ben mij meer bewust en heb meer begrip voor hen.”
De verhalen van Kitty, Ben, Rutger, Elise, Elles en nog vele andere bewoners vindt je terug in ons dossier Intergenerationeel Wonen.
Vanaf 2 januari 2024 tot en met 31 mei 2024 is het weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Meer informatie hierover is te lezen op de website van Dus-I (Dienst Uitvoering Subsidie aan Instellingen) van het ministerie van VWS.
Reactie toevoegen