Levenslessen van senioren
“Jullie zijn nieuwsgierig naar ons, maar wij naar jullie”, zegt de 88-jarige Riet tijdens de talkshow Q&A with the grey die onlangs in Nijmegen plaatsvond. Deze talkshow is een initiatief van Club Goud met als doel om de wijsheid van senioren te delen, generaties te verbinden en jong en oud op een andere manier kennis met elkaar te laten maken. Zo’n tachtig jongeren, die bezig zijn om zich te oriënteren op de maatschappelijke diensttijd, en ouderen waren aanwezig bij de show. De energieke gespreksleider Angela Verkuijlen moedigt met haar muzikale sidekick, Thijs Schrijnemakers, het intergenerationele publiek aan om kennis te delen. Zij gaat als eerste in gesprek met Riet (88) en Thea (94). Riet is inderdaad benieuwd naar de verhalen uit de zaal maar heeft zelf ook veel te vertellen.
Kennis overdragen
Het levensmotto van Riet luidt: “In feite kun je alles maar je moet het zelf doen.” Thea raadt ons aan actief te blijven en onderdeel te blijven van de maatschappij. ”Zorg dat je niet verpietert.” Ze vertelt dat ze zich al lang tijd inzet voor vervoer voor ouderen. Ze heeft ooit nog eens een petitie aangeboden aan minister Den Uyl. Niet iedereen in de zaal kent deze voormalige minister. En dat is ook de bedoeling van de middag: ouderen dragen kennis over. Maar zij komen niet alleen brengen: zij kunnen op hun beurt ook leren van de aanwezige jongeren. Gespreksleider Angela geeft het publiek de kans om een inbreng te leveren.
Dilemma
De show zit vol afwisseling. Zo wordt er af en toe een dilemma voorgelegd aan de oudere gasten. Geef je toe aan een directe behoefte of denk je eerst na over de gevolgen? Thea vindt dit dilemma ‘een leuk probleem.’ Ze vertelt dat ze vroeger bij haar thuis een snoeptrommel hadden waar je alleen in het weekend wat uit mocht pakken. Zo leerde ze op jonge leeftijd al dat niet alles maar kan. Ze gunt kinderen veel, maar vindt dat de kinderen tegenwoordig zo’n beetje alles krijgen. Riet heeft ook over het dilemma nagedacht. Zij vertelt dat haar moeder haar op jonge leeftijd de wereld in stuurde met de boodschap: Zorg goed voor jezelf. Gebruik je verstand. “Daar ging ik dan, naar het buitenland met mijn houtje-touwtje-jas.” Die term moet ze aan de zaal even uitleggen want niet iedereen weet wat voor jas dat is. “Die boodschap van mijn moeder heeft me door alles heen geloodst. Ook in moeilijke tijden."
Brief
Thea voegt toe: “Niemand ontkomt aan teleursteling. Je hebt geluk als je doorzettingsvermogen hebt.” Aan beide dames wordt nog een ‘lang zal je levensles’ gevraagd. Thea zegt meteen: “Leren luisteren, zeker als je dat niet gegeven is. Door te luisteren kun je veel mensen een plezier doen.” Riet is het hier roerend mee eens: een luisterend oor is goud waard. Ze heeft nóg een tip voor het publiek: schrijf elkaar een brief en bewaar die in een doos. Ze heeft alle brieven bewaard die ze, toen ze in Canada woonde, naar huis stuurde. “Dat is zo waardevol gebleken. Nu staat alles in iemands telefoon. Dat is te vluchtig”, aldus Riet.
Liefdeslessen
Dan komt een stralend stel op leeftijd het podium op: Stanley en Nilda. Zij vieren elke dag de liefde en dansen graag samen. Ze hebben elkaar op de Antillen leren kennen en zijn al jaren gelukkig met elkaar. Wat is hun geheim? “Liefde is begrijpen en vergeven, je moet sorry kunnen zeggen”, vindt Stanley. ”Je moet ook iedere dag ‘Ik hou van jou’ zeggen.” “Dat doet hij echt hoor”, beaamt Nilda. Ze zijn het er allebei over eens dat dansen, fit en gezond blijven, belangrijk is. Stanley heeft een stressbal die hij af en toe gebruikt. “Het leven gaat met pieken en dalen.” En, blijf elkaar verrassen, is ook nog een liefdesles die dit stel graag wil meegeven.
Delen van verhalen
Na deze hartverwarmende lessen krijgt Karin, met Indische roots, het podium. Zij heeft op haar 74e een tattoo genomen. “Iedereen in mijn omgeving vond het gek dat ik dat ging doen. Behalve mijn dochter, zij vond het mooi.” Samen hebben ze een tattoo laten zetten. “Ik heb een Melati bloem genomen omdat deze Indische bloem symbool staat voor liefde, verbinding, maar ook voor de dood. Dat hoort ook bij het leven.” Het is ook een herinnering aan haar roots. De bloem staat symbool voor het einde van de Japanse bezetting. Ze toont met gepaste trots de tattoo. Daar kijk je met andere ogen naar als je het verhaal erachter hoort. Dat is het mooie aan zo’n middag: het delen van verhalen, het leren van elkaar. Q&A with the grey, dat maken we graag nog eens mee! Dat kan! Vanaf 2024 reist de talkshow langs scholen en festivals door heel Nederland.
Kijk voor meer informatie op clubgoud.com.
De nog huidige minister die zorg voor ouderen in haar portefeuille heeft begon haar werk met de bewering zoals het nu ging niet langer meer kon: Gebrek aan van alles, vooral voorziene gebrek aan menskracht en begon maar vast haar begroting voor 2024 op dit terrein drastisch te verminderen, naar verluid.
In de jaren 60 waren er in Amerika dorpen, bewoond door ouderen. Zij vervulden met elkaar alle functies die het met elkaar samenleven nodig heben: De supermarkt, de post, de bibliotheek, politie, dit met afspraak als iets te gevaarlijk wordt een beroep op de sherif van het nabijgelegen dorp ingeroepen kan worden.
Ook in Nederland kan de reserve aan menskracht ingezet kunnen worden die bij de pas gepensioneerden schuil gaat. Hieremede kan een deel van de last van jongere generaties in de zorg van hun ouderen weggenomen worden en jongere generaties een handje geholpen kunnen worden in hun drukke bestaan. Zo kan intergenerationeel contact ook aangewend worden.
Ingediend door C. den Hoedt op di, 06/02/2024 - 17:25
Reactie toevoegen