Verpleeghuis Nebo
Verpleeghuis Nebo
Floris Arntzeniusplein 65
2597 SP Den Haag
Tel: 070-3123737
Email: nebo@bronovo.nl
www.bronovo.nl
What’s in a name
Parkeren
(Ver)leidt de ontmoeting en adopteer een boom
Buitenruimte kan levendiger en beter benut
Receptie en bewegwijzering
Fijne balans tussen rust en reuring
Het Plein
Een locatiemanager met passie
Buitenmeubilair winterklaar
Bewuste keuze voor afdelingen
Website is erg algemeen en statisch
Deze zorgvisite heeft plaatsgevonden in november 2013
Voelbare passie
Het verpleeghuis Nebo is het zusje van het Bronovo ziekenhuis. Het ziekenhuis waar leden van de koninklijke familie de ziekenhuiszorg ontvangen en waar menig nieuwe loot aan de Oranje stamboom aan den volke wordt gepresenteerd, zo vangen wij dames THe regelmatig via de media op. Cliënten met blauw bloed: dan moet het er wel goed zijn, denken we dan. Wij zijn dan ook benieuwd hoe het thuis voelt in het verpleeghuis dat onder de vlag van Bronovo-Nebo vaart. Hoe zal het daar met de koninklijke kwaliteit gesteld zijn?
What’s in a name
Bronovo, Nebo. We fantaseren waar de namen vandaan komen. Ze komen bij ons over als een soort oerwoorden, namen van gorilla’s of stofzuigermerken. En alhoewel de website aardige informatie geeft over het ontstaan van Bronovo-Nebo vinden we er niets over de ontstaansgeschiedenis van de naam. Wel dat de stichting zijn wortels heeft in de in Nederland zo kenmerkende richtingenstrijd van katholieken en protestants christelijken die elk hun eigen ziekenhuis wilden. Een Scheveningse huisarts heeft er twintig jaar voor gevochten alvorens het Nebo ziekenhuis in 1947 haar deuren kon openen om ze in 1972 weer te sluiten. In dat jaar werd het ziekenhuis omgevormd tot een verpleeghuis onder gelijktijdige fusie met het Haagse Bronovo ziekenhuis. Onder de stichting Bronovo-Nebo fungeren tevens een gezondheidscentrum en een hartrevalidatiecentrum.
Het Nebo verpleeghuis heeft ruimte voor 120 cliënten, verdeeld over twee somatische en twee psychogeriatrische afdelingen. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, waarbij de psychogeriatrie op de begane grond is gesitueerd. Het gebouw dateert uit 2003 en volgens de website voldoet het aan alle eisen die vandaag de dag gesteld worden aan verpleeghuiszorg. Eerst zien en dan geloven is het leitmotiv van ons, dames THe.
Parkeren
We hebben het gevoel het einde van Den Haag te naderen als het Nebo verpleeghuis voor ons oog oprijst. Het gebouw staat haaks op een straat die omzoomd wordt door twee statige woonblokken met in het midden een plantsoen en vormt zo als het ware een oprijlaan naar het huis met terrassen en veel buitenruimte.
Zowel de woonblokken als het verpleeghuis zijn prototypen van de Haagse School. Wat een aardige bouw!
Dat Nebo zich hier bevindt en wat je erin kunt aantreffen, daarvan zien we zowel op de weg ernaar toe als aan de voorkant van het gebouw niets terug. Zeker als je de drempel wilt verlagen en de ontmoetingsfunctie wilt stimuleren is dat wel een eerste vereiste. Zet je in de etalage; presenteer wie je bent en wat je beschikbaar hebt. ZORGVISITE TIP
Voor ons is het is betaald parkeren, want het parkeerterrein van Nebo is bommetje vol. Yellowbrick maakt dat voor ons een fluitje van een cent. Maar hoe zit dat voor bezoekers?
Het zou een aardige geste zijn als Nebo bezoekers een helpende hand zou kunnen reiken door een gereduceerd tarief aan te bieden voor het geval de parkeerplaats vol is. Wij weten dat Den Haag een digitaal parkeerbezoekerssysteem heeft.
Fijn is dat het parkeren niet het aangezicht bepaald. Aan de andere kant, tijdens ons rondje zien we dat in ieder geval het terras van een pg-afdeling wel erg direct op de geparkeerde auto’s zit.
(Ver)leidt de ontmoeting en adopteer een boom
Schuin voor de ingang is een heerlijk terras met een mooie glazen omheining.
Wij zijn er op een kille herfstdag, maar we kunnen ons goed voorstellen hoe je hier lekker in het zonnetje kunt zitten en makkelijk via de grote schuifdeuren naar buiten kan TIP VAN HET HUIS. Het meubilair is van de goede soort en staat ook netjes. We lezen op de website en op een ansichtkaart die we binnen in een standaard aantreffen dat dit ontmoetingsterras via giften en donaties gerealiseerd is en ook nog in ontwikkeling is. Via een adopteer een boom programma TIP VAN HET HUIS is het de wens de huidige kaalte weg te nemen en ook een fontein moet nog klaterende levendigheid gaan brengen. Door middel van een aardig kaartje wordt men opgeroepen te helpen met het realiseren van een ontmoetingsplek voor bewoners van Nebo en buurtbewoners.
Wij zien het helemaal voor ons en bevelen aan om ook te zorgen voor wat buitenbeweging door bv wandelroutes uit te zetten en sport en spel voor jong en oud te realiseren. ZORGVISITE TIP De omgeving leent zich daarvoor. En daarmee bevorder je nog meer dat de passieve ontmoeting tot een actieve ontmoeting (ver)leidt! En, ook al is het nu wat killer, het neerleggen van fleecedekentjes op de buitenstoelen doet mensen net de huiver overwinnen om toch even dat snufje buitenlucht te gaan innemen. We brengen deze ZORGVISITE TIP opgedaan bij de Warande in Zeist hierbij weer voor het voetlicht.
Buitenruimte kan levendiger en beter benut
Ons rondje om het huis bevestigt wat we meestal zien. De relatie met de buitenruimte is het ondergeschoven kindje. De terrassen bij de gemeenschappelijke woonruimten zijn klein, er zit geen hekje in of het hekje is door een haag niet meer te openen.
De kamers van de bewoners hebben geen eigen terrasje zoals we bv bij Beek en Bos in Vught zagen. Het pad aan de zijkant van het gebouw wordt vervolgd over een bruggetje langs een weiland, waarin we een paard ontwaren.
Zomers zullen daar vast meer paarden en koeien staan. Je kunt geen ommetje rond het gebouw maken, of je moet door het gras struinen om de kopse kant te bereiken. Op het pad treffen we ook geen enkel bankje of duiding waar het pad je verder heen voert. De groenstrook langs het huis zou goed benut kunnen worden voor het brengen van meer levendigheid, bv door daar voor de pg-bewoners een mooie belevingstuin te maken of iets te doen met de aanplant van bloembollen en groenten.
Als wij toch maar door het natte gras benen zien we dat de aardige ronde kamers die op het weiland uitkijken juist de rookkamers zijn.
Receptie en bewegwijzering
De entree is even zoeken, zo bescheiden en opzij gesitueerd.
De sluis is netjes en de afstand erna naar de receptie is lekker kort en intiem. We wachten enige tijd voor de prettige balie, maar contact maken met de twee dames erachter die met elkaar in conclaaf zijn, lukt niet. Na geobserveerd te hebben dat er geen welkom- of introductiebordje van de baliemedewerker is (wie is vandaag uw gastvrouw of gastheer) ZORGVISITE TIP stappen we maar gewoon door. We zien dat de deur van het winkeltje (op de website als ‘kleine aankopen’ benoemd) dicht is en dat je via de receptie kunt aangeven dat je wat nodig hebt. En we zien de aankondiging van een boodschappen service.
Dat is leuk en een TIP VAN HET HUIS waard.
Op de website lezen we dat de openingstijden van Nebo best ruim zijn; wat ons betreft mag dat ook bij de entree helder naar voren gebracht worden.
Fijne balans tussen rust en reuring
Er is op zich een goede bewegwijzering in het gebouw aangebracht op de muren, tenminste als je zoals wij erop gefocust bent. Maar het kan ons inziens uitnodigender en ook gedetailleerder. Hierbij een aantal fotovoorbeelden
Want tijdens onze rondgang in het huis zien we dat er veel in het Nebo verpleeghuis te doen en te beleven valt: spelletjes, internet, op meerdere plekken in het huis kasten met boeken, een snoezelruimte, fitness, een mooie fototentoonstelling.
Je gunt gewoon iedereen daar ook echt gebruik van te maken. Dat alles heel verzorgd en met een personal touch.
Ook valt ons de fantastische lichtinval door het hele huis op. En de open omgang op de eerste verdieping verbindt de woonruimten met de publieke ruimten met steeds een prettige oriëntatie op het centrale plein, de ontmoetingsruimte binnen. Het is een architectonische ingreep die we wel vaker bij onze bezoeken hebben gezien en elke keer valt ons op hoe goed dat werkt.
Het Plein
We begeven ons naar ‘het plein’, het centrale ontmoetings- en oriëntatie punt van Nebo waar ook de counter van het restaurant aan gesitueerd is. Het is er een levendige bedoening. Bewoners, bezoekers en personeel zitten er zeer geanimeerd aan de vele verschillende soorten verzorgde tafeltjes, waarop ook de menukaart staat.
Er staat een piano met leuke dubbele en apart in hoogte verstelbare pianokruk.
Geef aan dat iedereen met pianovingers uitgenodigd wordt te spelen zoals we in de Centrale Openbare Bibliotheek van Amsterdam zagen ZORGVISITETIP.
Op het plein ook een gezellige lounge plek, een lego tafeltje voor de allerkleinsten, en een gezellige leestafelhoek direct aan de glazen schuifpuien naar het terras ‘De Ontmoeting’ aan de voorkant.
Nebo mag de monopolienaam Het Plein Den Haag wat ons betreft met ere dragen, waarbij wij wel de aanbeveling doet om de counter en uitstraling van het restaurant minder kantineachtig te maken en ook de koffie machine van een ander allooi te laten zijn en wellicht ook meer een plek te geven bij het buitenterras.
Annex aan ‘Het Plein’ is een ruimte onder de naam ‘De Bron’. Het is een sociëteit die ook openstaat voor buurtbewoners met beginnende geheugenproblemen en hun mantelzorgers.
Er een Nebokoor o.l.v. een dirigent bestaande uit buurtbewoners en medewerkers dat regelmatig optreedt. Ook een ontspannen manier om de verbinding met de buurt vorm te geven. TIP VAN HET HUIS Het laat tegelijkertijd iets zien van de betrokkenheid van de medewerkers bij het huis.
Een locatiemanager met passie
Terwijl één van de dames THe in haar broodje kroket wil happen valt haar een bekende verschijning op. Het is Yvonne Kappers die we beiden kennen uit de tijd dat Achmea nog gewoon als het Ziekenfonds Amsterdam en Omstreken, het ZAO bekend stond. Het kwartje valt. Joop Hendriks, nu voorzitter Raad van Bestuur van het Bronovoziekenhuis was ook werkzaam bij het ZAO…
We overleggen even maar vinden dat we Yvonne gewoon even moeten aanschieten. Ze is verrast ons hier te zien, ja en enig vindt ze zorgvisite, dus ga absoluut overal rondkijken. Tegelijkertijd ontvangen we van haar informatie over de gemaakte keuzes en wensen voor de toekomst, waaronder de wens om de pg-bewoners alle bewegingsvrijheid op de begane grond te geven via een elektronische en ict oplossing. Op onze vraag of we een folder mee kunnen krijgen? Helaas die is op dit moment in productie. Yvonne laat een en al passie blijken voor de ouderenzorg en voor Nebo en weet goed te verwoorden waar het om draait. Met Anne Mei The werkt Nebo ook samen in de Werkvloer Centraal. Welnu, wij merken de oprechte betrokkenheid als bezoekers meteen. Na een half uurtje kletsen gaan wij ons weegs en Yvonne gaat langs de counter voor haar lunch die ze even later aan de tafel waar meer medewerkers zitten, gaat nuttigen. Een waardevolle ontmoeting.
Buitenmeubilair winterklaar
Bij ons rondje in het huis valt het ons op dat met uitzondering op het buitenterras bij de entree, alle meubilair op de binnen terrassen en balkons netjes voor de winterperiode in plastic is ingepakt.
Uit dit soort kleine dingen maken wij op dat er enerzijds gebruik gemaakt wordt van de buitenruimte, anderzijds dat er zorgzaam met het meubilair wordt omgegaan, zoals je thuis ook op je spullen let.
Bewuste keuze voor afdelingen
Wat ons ook opvalt is de huiselijkheid en in de goede zin des woords de verschillende hoekjes en sferen op de afdelingen. Ook hier heerst naar onze observatie een aardige balans tussen rust en reuring. Wij vinden het knap hoe de brede gangen op de woonafdelingen een natuurlijk onderdeel van de woon en leefruimte zijn geworden. Als wij er rondlopen is in de afdelingskeuken het eten net aangekomen om te worden uitgeserveerd. Het ziet er allemaal goed verzorgd en lekker uit. Patatjes zijn er een onderdeel van. Dat is weer eens iets anders dan de gebruikelijke aardappelen en/of puree.
De afdelingen bestaan uit twee gekoppelde huiskamers met voor het overgrote deel één persoonskamers en een enkele twee persoonskamer. We lezen op de website dat als je op Nebo komt wonen, je altijd eerst op een twee persoonskamer terecht komt. Dat lijkt ons niet prettig.
Bij Nebo is bewust niet voor kleinschalig wonen gekozen maar voor afdelingen. Het is een keuze, die hier gezien de ruimtelijke indeling helemaal niet slecht uit pakt. Wij dames zijn beslist geen kleinschalig wonen fetisjisten.
De activiteitenbegeleiders en voedingsassistenten zijn in het zorgteam op de afdeling geïntegreerd. Dat lijkt ons een goede zaak als we zo de uitwerking bij Nebo zien.
De huiskamers ogen goed ingericht. De privé kamers vinden wij wel wat klein en pijpenla- achtig en het instellingskarakter domineert door het bed–nachtkastje-kast trio dat er vanuit hert huis bij geleverd wordt. De website is er wel eerlijk over en mede door de als pdf te downloaden plattegrond van elke etage en afdeling krijg je een aardig beeld waar je komt te wonen. TIP VAN HET HUIS
Website is erg algemeen en statisch
We zijn voldaan en tevreden over het bezoek. We struinen de website traditiegetrouw nog af. Die is niet echt hip. Alles staat er wel op, maar in zeer algemene bewoordingen. De passie die wij op de locatie ervaren brengt de website niet over. Het zijn functionele letters die weinig voor de ontvanger zeggen, omdat het zo algemeen is. Wel is goed dat alle functionarissen met naam en toenaam en telefoonnummer genoemd worden, dat de plattegronden van de verdiepingen te downloaden zijn TIP VAN HET HUIS en er een button voor cliënten en bezoekers is. Maar verder erg statisch. Geen invulling van de activiteiten of een digitale kalender, geen te downloaden documenten, amper foto’s, geen nieuwsberichten etc.
Al met al wij zijn best te spreken over Nebo. Er zijn verbeterpunten maar die zijn ons inziens goed te doen binnen de uitstraling en de betrokkenheid die nu voelbaar op de locatie aanwezig is.
Zorgkaart Nederland: 6.6 ; 29 waarderingen; laatste waardering d.d. 25-2-2011. Geen reacties vanuit Nebo zelf terug gegeven.
Gastvrijheidszorg met sterren: vier sterren, 2013.
Copyright Dames THe/Publicarea
November 2013
Reactie toevoegen