Ten Anker
Je kunt best Ten Anker gaan in Den Helder
Woonzorgcentrum Ten Anker (onderdeel van Vrijwaard te Den Helder)
Timorlaan 139
1782 DR Den Helder
tel.: 0223-615546
Email: info@vrijwaard.nl
Website: www.vrijwaard.nl
- Ten Anker: een naam die hoort bij Marinestad Den Helder
- Zoveel smaken, zoveel zinnen
- Van die dingen, die te wensen overblijven
- Zorg op maat; elke dag douchen is hier echt mogelijk
- Ja-cultuur
- Laatste welzijnsinfo op website dateert van december 2011
- Verbonden met een variëteit aan woonvormen
- Zo lang mogelijk thuis en gespecialiseerde zorg in woonzorgcentrum
- Appartementen in woonzorgcentrum klein en missen balkon
- Maak actief groen
Dame He heeft de kriebels als onze tocht dit keer naar Den Helder voert. De boot naar Texel nemen lokt. Dame T geniet ondertussen van het kleurenpalet dat zich uitstrekt over de eindeloze bollenvelden. Prachtig. Deze week is er een excursie gepland naar ‘die heerlijke bollen’ voor de bewoners van het verzorgingshuis en van de aanleunwoningen, zo zien we als we de hal van Ten Anker binnenstappen. De receptie ligt niet in het directe vizier maar bevindt zich rechts aan de zijkant van de voordeur.
Achter een glaswand met schuifraam, dat gelukkig open staat, worden we te woord gestaan door een uiterst gastvrije receptioniste. Ze vindt het prima dat we een kijkje in het huis nemen. “Jammer dat jullie op dit tijdstip komen, anders had ik iemand kunnen regelen om even een appartement te bekijken”. Ze kan wel alvast een tafeltje voor ons in het restaurant reserveren. We krijgen een folder en ze wijst ons waar we de verschillende voorzieningen in het huis kunnen vinden.
Ten Anker: een naam die hoort bij Marinestad Den Helder
Bij ons rondje om het huis kan het niet anders dan dat je in de buitenruimte stuit op een groot anker. Binnen tref je ook verwijzingen naar de zee, maar toch minder dominant als de naam van het huis je aanvankelijk doet vermoeden. Het strandtafereel aan de zijkant in de centrale hal is aansprekend. Ook de niet kleinzielige kunst doet het aan de wanden goed.
Eerst naar het toilet. Daarbij valt het ons beiden op dat het allemaal erg in orde is met alarmering, handgrepen, haken om je jas of tas aan op te hangen, zelfs brilreiniger en een design prullenbak aan de wand. De toiletten zijn zonder opsmuk, schoon en het ruikt er fris.
We constateren dat het huis nog niet zo lang geleden gerenoveerd is met een licht lattenplafond in hal en de gangen erom heen, en een lichte houten vloer. Ook het restaurant is geheel vernieuwd. Het ligt mooi met een ronding aan de straatkant en met ramen die van boven naar beneden reiken, waardoor er veel licht naar binnen valt. Bij binnenkomst is rechts een leeshoek met bibliotheek en televisie, een soort van coffee corner vanuit een fraaie houten strand(?)hut (wel met een hertenkop eraan gemonteerd) met lekkere zitjes. Een piano staat uitnodigend klaar. Links is een internet hoek, waar we -voor het eerst tijdens onze visites- alle pc’s druk in gebruik zien.
Zoveel smaken, zoveel zinnen
We nemen plaats aan de voor ons gereserveerde tafel en raken aan de praat met een aantal dames aan de tafel naast ons. Wij spreken onze bewondering uit over het mooie interieur, maar daar hebben de dames duidelijk een andere mening over! “Ja jonge mensen“ -het compliment incasseren we graag- “vinden dit mooi. Onze kinderen ook. Maar wij vinden alles hier veel te donker:” De tafels van donker hout en de stoelen idem dito, het donkere schilderwerk bij de ramen en de donkere luxaflexen die ervoor hangen. De lichte houten vloer is ingelegd met een donkerbruin vierkant van een ander materiaal. Dat vinden de dames ook niks. De tafels zijn bovendien te groot, waardoor je te ver van elkaar vandaan zit en ze missen de gezellige kleedjes. De dure bloemstukjes op tafel vinden ze verspilling. Nou vinden wij liggende bloemstukken met aronskelken ook niet het meest opbeurend. Nee, de dames weten goed hoe het anders moet: kleine intieme tafeltjes, tafelkleedjes en leuke vaasjes met vrolijke bloemetjes. En een interieur dat bij hun generatie past. En zeker geen jaren vijftig. Kom zeg, wat er nu op de bewonersgangen staat, dat is voor het openluchtmuseum.
Wij vragen verbaasd of er inspraak is geweest van de bewoners voor de verbouwing en of de bewonersraad hier wellicht bij betrokken is. Als bewoners zijn ze er niet naar gevraagd, en als de bewonersraad er al naar gevraagd zou zijn, dan zou dat ook niet uitgemaakt hebben. De dames zeggen het met grote stelligheid en ze stralen uit het te weten, want ze wonen toch al een paar jaartjes hier.
Van die dingen, die te wensen overblijven
Misschien hadden de dames een slechte dag, zijn ze totaal niet representatief, maar we melden het hier toch maar even als TIP dat woonzorgcentra bij verbouwingen hun bewoners goed moeten betrekken.
Over het eten -in Ten Anker wordt zelf gekookt- waren de dames over het algemeen goed te spreken. Niet elke dag even geslaagd, maar dat heb je thuis ook en soms is het niet warm genoeg als het geserveerd wordt.
Wij constateren met hen in de praktijk, dat er wel een lange tijd zit tussen de overigens heerlijke gloeiend hete soep, die wij geserveerd krijgen en de warme maaltijd, waarvan de vis inderdaad heter had gekund. De maaltijd smaakt ons goed. Je proeft dat hier in huis zelf gekookt wordt; aardappels smaken echt naar aardappel! Het eten wordt opgediend in schaaltjes en de bediening is goed en ziet er verzorgd uit. Dame He geniet van haar Deense vla, afgunstig kijkend naar dame T die zich een enorme ijscoupe goed laat smaken.
Een wat oudere vrijwilligster is hier ook vaak aanwezig: Ze vindt het erg leuk werk en krijgt er ook nog een kleine vergoeding voor! We horen later van de receptioniste dat erg veel vrijwilligers bij het huis betrokken zijn. Het personeel dat we tegen komen ziet er fleurig uit in verschillende kleuren bedrijfskleding met badges.
Zorg op maat; elke dag douchen is hier echt mogelijk
Onze dames aan tafel waren zeer te spreken over de zorg op maat. Als je wilt kun je elke dag met hulp onder de douche en je kunt bespreken op welk tijdstip je wakker wilt worden gemaakt voor het innemen van je pillen. Ze komen ‘s morgens en ’s avonds langs met de broodkar met een uitgebreid assortiment waaruit je kunt kiezen. Je woon-slaapkamer wordt schoon gehouden en je kunt -behoudens het bed van de organisatie- je kamer naar eigen smaak inrichten. De complimenten van de Dames sporen met wat daarover op de website wordt vermeld; Alle huizen van Vrijwaard en dus ook Ten Anker kennen een locatiemanager. Zij stelt zich persoonlijk voor onder het kopje 'Heeft u vragen?' TIP
Ja-cultuur
Er wordt ruimte gegeven aan de teams: “Korte lijnen, een faciliterende en vooral op het team gerichte teamleider, een heldere communicatiestructuur en een goede samenwerking binnen het team zijn daarbij voorwaarden. Met andere teams en ondersteunende diensten van Vrijwaard zullen waar nuttig en nodig gemakkelijk hybride verbindingen worden gemaakt om de noodzakelijke ontwikkeling en innovatie mogelijk te maken of een bijdrage te leveren voor Vrijwaard als geheel’. In de welkom brochure staat onder het kopje 'kernwaarden' dat dit voor Vrijwaard de normen en waarden zijn die men wil uitdragen. Er wordt gewerkt met de van Humanitas Rotterdam (de illustere Hans Bekkers) overgenomen Ja-cultuur; Vrijwaard zegt geen nee en is gericht op kansen, het verbinden en het begrijpen van elkaar.
Toch steekt er her en der wat bij medewerkers. In een gedicht wordt de draak gestoken met het hele zorgsysteem. We willen het onze lezers niet onthouden.
De fysiotherapeut knijpt er tussenuit
De logopedisten zijn sprakeloos
De podotherapeut zit met kromme tenen
De KNO-arts krijgt een brok in de keel, voelt zich bij de neus genomen, en wordt een oor aangenaaid
De oogarts ziet het somber in
De neuroloog krijgt er de zenuwen van
De verloskundige ziet er naweeen van
De gynaecoloog baart het zorgen
De uroloog voelt aan zijn water dat dit niet goed gaat.
De anesthesist is knock-out
De cardioloog aanschouwt het met bloedend hart
De dermatoloog krijgt er kippenvel van
De geriater ziet veel meer grijze haren
Voor de chirurg snijdt het mes niet meer aan beide kanten
De gastro-enteroloog heeft er zijn buik vol van
De internist wordt binnenstebuiten gekeerd
De dietiste kan geen pap meer zeggen
De psychiater snijdt het door de ziel
Voor de apotheker is het een bittere pil
De tandarts ziet er geen gat meer in Oh ja, en de patient? Die is er goed ziek van!
Laatste welzijnsinfo op website dateert van december 2011
Er zijn veel activiteiten en alles is inbegrepen. Eens in de maand kun je in het restaurant ‘s avond terecht voor een speciaal menu en ’s middags is er altijd de mogelijkheid een high tea te bestellen. Er is een winkeltje dat in de ochtend geopend is, een kapper en schoonheidsspecialiste en je kunt er terecht voor een voetmassage. ‘U roept wij draaien’, roept Welzijn op de website uit bij al de wekelijkse en maandelijkse activiteiten waar men trots op is. Wil Welzijn dan wel actueel zijn? De laatste info is van december 2011!
Verbonden met een variëteit aan woonvormen
Het huis is aan de linkerkant direct verbonden met aanleunwoningen en aan de rechterkant via een verbindingssluis met een nieuw complex ouderenappartementen Parkzicht.
De ruime appartementen (95m2) zijn te huur bij de Woning Stichting Den Helder. In Parkzicht levert Stichting Vrijwaard 24 uur per dag Thuiszorg, waarvoor een CIZ-indicatie nodig is. De appartementen zijn voorzien van een alarmeringssysteem dat gekoppeld staat aan het zorgteam. Vanzelfsprekend kunnen de bewoners gebruik maken van de faciliteiten en deelnemen aan de activiteiten van Ten Anker.
Tegenover Ten Anker wordt gebouwd. Hier komt Lyceumhof met ruime en lichte appartementen die in woonoppervlakte variëren van circa 95 m² tot 172 m². De bewoners van Lyceumhof, dat mikt op de doelgroep ouderen, maar beslist niet op hen alleen, hebben straks de mogelijkheid zorg in te kopen bij Vrijwaard. De huizen liggen in een groene omgeving met mooie parken en op een steenworp afstand van centrum en zee. De Lyceumhof wordt gerealiseerd door een particulier bedrijf.
Zo lang mogelijk thuis en gespecialiseerde zorg in woonzorgcentrum
Zo lijkt Vrijwaard voor te sorteren op een toekomst met een grotere variëteit aan woonvormen voor ouderen, waarbij mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Ten Anker zal zich steeds meer richten op gespecialiseerde zorg voor mensen die het echt thuis niet meer redden.
Dat constateerden wij nu al bij het zien van de groep mensen die gebruik maakten van het goed bezette restaurant; Veel mensen in rolstoelen of op z’n minst achter rollators. Een hoge gemiddelde leeftijd, van rond de 90. Een grote mate van kwetsbaarheid. Dat geldt nog niet voor iedereen, maar lijkt meer en meer de toekomst te zijn.
Appartementen in woonzorgcentrum klein en missen balkons
Het is jammer dat de appartementen van Vrijwaard aan de kleine kant zijn en dat de bewoners in hun woonkamer ook moeten slapen. Balkons worden zeer gemist. “Je kunt nooit eens even lekker bij je eigen kamer in de zon zitten. Je moet altijd naar beneden, het huis uit, voor buitenlucht”.
De gangen waaraan de woon-slaapappartementen zijn gelegen zijn keurig en zeker niet naargeestig. We schreven eerder over de overigens met veel zorg, aandacht en liefde en met oog voor detail ingerichte ouderwetse tafereeltjes voor de liften op de woonetages, die onze tafeldames niet waardeerden.
Maak actief groen
De tuinen van zowel Ten Anker als van Parkzicht zien er verzorgd uit. Je kunt er lekker zitten, maar verder is er weinig te beleven. Geen bewegingstoestellen, geen kippen of konijnen of een mooie volière. Wel worden bewoners aangemoedigd huisdieren te nemen. Er zijn vrijwilligers die met de honden gaan wandelen als de bewoners dat zelf niet meer kunnen. De receptioniste vertelt ons dat de directeur enorm enthousiast is als bewoners huisdieren meenemen TIP.
Kortom: Ten Anker sorteert voor op een toekomst van meer zorg thuis en gespecialiseerde zorg op maat in woonzorgcentra. Wellicht kan er nog wat beter geluisterd worden naar de bewoners. ‘Thuis in de samenleving’ is het credo van Vrijwaard. We willen het graag geloven. We proeven een openstaande en lerende attitude. Als het uitdragen daarvan blijft zoals wij de sfeer en intentie geproefd hebben, dan komt het wel goed.
Ten Anker beschikt over 97 eenpersoonsappartementen. Het zijn woonslaapkamers met een klein keukenblok en een douche/toiletruimte. Gelukkig zit er in de woonslaapkamers een verspringing waardoor het bed desgewenst minder prominent de kamer domineert. Er zijn 5 tweepersoons appartementen. Ten Anker biedt tevens mogelijkheden voor tijdelijke opname. Woonzorgcentrum Ten Anker maakt onderdeel uit van Vrijwaard. Vrijwaard heeft in Den Helder twee woonzorgcentra, een verzorgingshuis, twee wooncomplexen en een wijksteunpunt.
Klik hier voor de link naar Ten Anker op Zorgkaartnederland.nl: waardering 7.3 (24 waarderingen, laatste geplaatst op 20 juli 2010. Geen reacties van Ten Anker zelf erop).
Dames THe/Publicarea © 2012
Reactie toevoegen