Tamarinde
Tamarinde
Neckardreef 6
3562 CN Utrecht
Tel. 030-2588700
Onderdeel van Aveant Utrecht Noord
www.aveant.nl/tamarinde
Het gebouw en de omgeving Tamarinde is een klassiek verpleeghuis in de wijk Utrecht Overvecht.
Al ontbreekt goede bewegwijzering op de wegen ernaar toe, je kunt het gebouw niet missen. Het hoge flatgebouw domineert de omgeving. Door de afstandelijke architectuur maakt het geen contact met de aangrenzende woningbouw. Dit wordt nog versterkt door de parkeerplaats voor het gebouw. Op de gevel zijn groot de symbolen van een huis, een hart en een bed in het rood aangebracht. Hoewel, als je niet beter weet zou je als toerist ook kunnen denken “hé, een hotel”. Aan de achterkant van het gebouw is dapper geprobeerd het isolement te doorbreken door de tuin direct te laten aansluiten op het openbare park. We komen daar nog op terug.
Grootschalige voorziening met verschillende doelgroepen
Tamarinde biedt plaats aan 175 bewoners, zo lezen we op de website en daarnaast aan ongeveer 32 cliënten, die dagelijks de dagopvang bezoeken. In het huis zijn tevens het Aveantbestuur en het kenniscentrum gevestigd. We vermoeden dat deze functies zich op de hogere etages bevinden, omdat daar lamellen hangen in plaats van gordijnen. In onze gids Thuis Voelen bepleiten wij dat bestuurs- en ondersteunende functies in de verpleeghuizen zelf opgenomen zijn, zodat er direct contact is met bewoners en het verzorgend personeel. Dat is hier dus het geval.
Hoe de 175 plaatsen zijn verdeeld over somatiek en psychogeriatrie, over langdurige zorg en kortlopende zorg, zoals revalidatie, of deeltijdzorg (dag- avond- of nachtopvang), dat vermeldt de website niet.
Het huis beschikt over 71 eenpersoonskamers, waarbij per twee kamers een douche- en toiletruimte moet worden gedeeld. De overige kamers zijn voor het merendeel tweepersoonskamers, terwijl er op de afdeling psychogeriatrie ook nog enkele vierpersoonskamers zijn.
Een begin van kleinschalig groepswonen
Er een begin gemaakt met kleinschalig wonen in een laagbouw zijvleugel van het huis. De beschutte tuinen van twee in elkaar overlopende groepswoningen voor elk 6 psychogeriatrische bewoners grenzen aan het voetgangerslaantje, dat vanaf de straat naar de voordeur van het gebouw loopt. De groepswoningen hebben een eigen naam op de voordeur, maar geen naambordjes van de bewoners die er wonen. De groepswoningen zien er van buitenaf heel huiselijk uit. Aan de op zich niet heel grote tuinen is aandacht besteed: er staat mooi tuinmeubilair en naast borders met planten staan er veel potten met bloeiende planten op de tegels van het bordes. Om de tuinen een schouderhoog, vriendelijk hek, waardoor bewoners zich hier veilig kunnen bewegen. Het is een wat grauwe dag, waarop we deze zorgvisite maken, maar we kunnen ons voorstellen hoe er op mooie dagen volop gebruik van wordt gemaakt. De tuinen contrasteren met de borders langs het voetgangerspad en de borders en plantenbakken langs en op het pleintje voor de ingang. Daar zouden een paar groene handen goed werk kunnen doen. Het waterbassin voor de ingang staat er ‘uitgedroogd bij.
Een functieruil biedt voordelen
Tamarinde grenst aan een centrum voor zorg en beweging, waarin ondermeer artsen, fysiotherapie, logopedie en een arbodienst hun plek vinden. In het huis zelf treffen we op de begane grond een jeugdgezondheidscentrum. Dit alles treft ons aangenaam, omdat het een begin is van functiecombinatie. Wel hadden wij het centrum voor zorg en beweging liever ook in het gebouw van Tamarinde zelf gehad, gebruikmakend van dezelfde voordeur. Dat geeft meer reuring, omdat er mensen binnen komen, die niet perse verpleeghuiszorgbehoevend zijn. Bovendien staat het centrum van zorg en beweging aan de openbare straat en zou daarom uiterst geschikt zijn voor kleinschalig wonen voor dementerende ouderen. Dan valt er wat te kijken naar langskomend verkeer en kan er naar en door voorbijlopende voetgangers worden gezwaaid.
De publiek toegankelijke ruimten en voorzieningen
We komen binnen door een hal die gezellig is aangekleed en bereiken de centrale hal met receptie. Op de desk van de receptie stapeltjes gratis kranten. Er staan bloemen en planten te koop en frisdrank kan uit de automaat worden gehaald.
Twee steekkarren bestemd voor wasgoed staan verloren in de ruimte. De hal grenst aan een stilteruimte en een kappersruimte.
Via de hal loop je het centrale restaurant van Tamarinde binnen.
Gezellige drukte en een goed aanbod in het restaurant
Als wij er op bezoek zijn is het er een gezellige drukte. Het volksdansen staat op het punt van beginnen. Buiten de welzijnsmedewerker zijn er aardig wat vrijwilligers bij betrokken. De keuken zorgt bij deze activiteit voor koffie en thee en iets lekkers. Buiten de kring van deelnemers aan het volksdansen zijn ook andere tafels druk bezet met bewoners en hun bezoekers. Het ziet er allemaal sfeervol uit. Leuke stoelen, waarvan de zitting makkelijk schoon te houden is, terwijl de stoelruggen in verschillende kleuren gestoffeerd zijn. Bij het uitgiftepunt met zelfbediening is een saladebar en je kunt er heerlijke kroketten, saucijzenbroodjes en broodjes warm vlees krijgen. Er liggen verse zelf gemaakte cakejes, muffins, boterkoeken en amandelbroodjes op een schaal. Naast koffie, thee en frisdranken kun je er ook terecht voor een glas wijn of bier, een advocaatje of een borrel. Het personeel besteedt zorg aan de uitstalling. De medewerkers van het restaurant beheren ook het winkeltje dat aan het restaurant grenst.
Assortiment in het winkeltje verrassend
Het is niet zo zeer een boodschappen winkeltje, zoals je die standaard in een verpleeghuis aantreft, maar echt een winkeltje met wat luxere artikelen, waar je cadeautjes vindt voor jong en oud. Er ligt onder andere een prachtig sprookjesboek, Je kunt er 4711 en andere geurtjes en smeerseltjes kopen, vrolijke tasjes met namen er op, knuffeldieren, tijdschriften, bonbons en chocolade en veel feestelijke kaarten.
Het restaurant sluit al vroeg
Het restaurant is behalve avondactiviteiten dagelijks tot 16.30 uur geopend. Dat is jammer, als je als werkende dochter wat later op bezoek komt en je dan graag een hapje mee zou willen eten of als je er ‘s avonds nog een kop koffie zou willen drinken.
Het belang van de bewoners vraagt om een hek rond de tuin
Het restaurant grenst aan -in potentie- een mooie tuin met terras, dat overloopt in het openbare park ‘De Watertoren’, een groot park met veel open water. Omdat het huis er voor gekozen heeft de tuin niet af te scheiden van het openbaar gebied, heeft dit als consequentie dat de deuren van het restaurant uit veiligheidsoverwegingen ‘s zomers niet lekker kunnen worden opengezet. Je hebt dan geen zicht meer op wie er binnen komt en het is daarnaast onveilig voor psychogeriatrische bewoners. Dat de tuin nu open toegankelijk is vanuit het park heeft tevens tot gevolg dat er zo nu en dan stoelen worden gestolen. De stoelen worden al vanaf 15.30 uur achter slot en grendel gezet, zoals een bericht aan de deur naar de tuin vermeldt om. Ook is ons inziens de inrichting terughoudend om vandalisme te voorkomen. Peuters moeten het doen met een enkel plastic glijbaantje. Alhoewel wij waar mogelijk hekken zouden willen vermijden, geven wij in dit geval echt de voorkeur aan een mooi hek rond de tuin: de bewegingsvrijheid van vooral de psychogeriatrische bewoners wordt er aanzienlijk door vergroot, de tuin kan langer worden gebruikt en de deuren van het restaurant kunnen bij mooi weer open. Een deur in het hek, die bijvoorbeeld na zonsondergang altijd afgesloten wordt kan dan toegang bieden tot het park. Buitenruimte kan verder nog gevonden worden in het aanleggen van terrassen op de platte daken, want balkons hebben wij niet kunnen vinden. Hoe meer buitenruimte hoe beter, benut alle kansen!
Waarom toch altijd warm eten tussen de middag
Tamarinde heeft geen eigen keuken. Daarin blijft het ons inziens achter bij een gewenste ontwikkeling om zelf te koken en de lucht en smaak als zintuiglijke belevingen te ervaren. Er is een meerkeuzemenu op basis waarvan bewoners hun maaltijd kunnen samenstellen. Waarom toch altijd de warme maaltijd tussen de middag, terwijl toch zeker Randstad Nederland gewend is ‘avonds de warme maaltijd te gebruiken?
De buurt is welkom
Tamarinde is uitnodigend naar de buurt. Buurtbewoners kunnen net als de bewoners terecht voor fitness, voor bewegingscursussen en recreatieve activiteiten. In het restaurant kunnen ze een kopje koffie drinken of een hapje eten. Voor niet bewoners zijn aan al deze voorzieningen die het huis biedt (lage) kosten verbonden. Een maal per maand wordt er een diner verzorgd voor bewoners en hun relaties, waar ook buurtbewoners tegen betaling welkom zijn.
Voorzichtig begin met ‘eigen verantwoordelijkheid’
Tamarinde heeft een voorzichtig begin gemaakt met het aanbieden van activiteiten en voorzieningen, die buiten het verzekerde pakket vallen en waarvoor de bewoners derhalve een klein bedrag moeten betalen. Voor het recreatieprogramma betalen de bewoners of 14,39 euro per maand of anders een klein bedrag per activiteit. Er wordt min of meer op gerekend dat “de familie zelf een rol (kan) blijft (blijven) spelen in de verzorging van de bewoners en het schoon houden van de persoonlijke spulletjes op de ‘eigen’ kamer. De schoonmaakdienst doet dit namelijk niet. Zij draagt alleen zorg voor de algemene schoonmaak van bijvoorbeeld de vloeren”. Het meebrengen van een huisdier is niet bij voorbaat onmogelijk, waarbij het van belang is dat de bewoner zelf kan zorg dragen voor (een deel van) de verzorging, zo lezen we op de website.
Voeg meer inhoud toe aan de website van Aveant
Tamarinde is een van de tien Aveant locaties. De algemene website van Aveant stelt “De keuze is aan u, welke voorziening voor u de beste is”. Wij gaan op zoek in het overzichtelijke menu ‘Thuis in een nieuw huis’. Alhoewel alle locaties en voorzieningen keurig op een rijtje staan, is de informatie vooral administratief en gaat het weinig over wat je er inhoudelijk of kwalitatief kunt verwachten. De website zit qua format goed in elkaar, maar als zo vaak schiet de inhoud tekort. De agenda-buttom bevat weinig activiteiten voor een grote organisatie als Aveant! We weten eigenlijk wel zeker dat er veel meer op de tien locaties gebeurt, dan hier staat. De afdeling Communicatie van Aveant kan direct aan de slag om de website te vullen met informatie die een (toekomstige) bewoner of zijn naasten nodig hebben om hun keuzen te kunnen maken! Geef veel meer sfeerimpressies, etaleer wat je allemaal in huis hebt en zet ook nieuwe sociale media in. Alhoewel? De You tube filmpjes, die er op staan -hulde daarvoor- over ‘U in de wijk’, ‘Verhalen uit het verleden’, ‘Dieren op bezoek bij Zorgcentrum Tamarinde’, worden helaas niet vaak bekeken. Het Youtubefilmpje over de Abvakabo actie in Tamarinde trekt de meeste bezoekers…64 versus max. 58 bezoekers bij de ‘Zorg You tubes’.
De website en informatievoorziening in het gebouw kan beter
De website van Tamarinde zelf en de brochure die erop te downloaden is laat ook nog veel in het ongewisse. Het biedt ook geen informatie over het wonen en leven in de kleinschalige groepswoningen. Wordt daar bv. wel zelf gekookt en gewassen? Beschikt elke bewoner over een eigen kamer? Worden bewoners betrokken bij de dagelijkse huishoudelijke bezigheden? Etcetera.
De informatie die we in de hal treffen is -behalve de info over het recreatieprogramma voor de maand mei- weinig to the point wat het huis zelf betreft en is weinig up to date. Een standaard met verouderde brochures staat verscholen tegen een muur gedrukt. We proberen hem te draaien. Dat lukt niet. Duidelijk weinig in gebruik.
Tenslotte
Als grootschalig verpleeghuis, dat plaats biedt aan een combinatie van somatische en psychogeriatrische afdelingen (olie en azijn: het mengt niet) met nog veel meerpersoonskamers, is het huis niet meer van deze tijd. We weten niet of er plannen zijn tot nieuwbouw en/of renovatie ter vervanging en/of verbetering van de bestaande capaciteit. Op de website vinden we daar ook geen informatie over. De publiek toegankelijke ruimten en de omgeving die wij hebben kunnen bezoeken, geven ons de indruk dat de medewerkers met de vrijwilligers er binnen de instituutssfeer nog heel wat van weten te maken.
De naam Tamarinde en wat dat oproept zou meer als bindend beginsel en beeldmerk kunnen worden uitgenut. De Tamarinde is namelijk een boom die in de tropen als sier- en nuttige plant gecultiveerd wordt. Tamarinde is ook de basis voor de zoete Tamarinde siroop. Heerlijk, een verpleeghuis met zo’n exotische naam, waarmee je je kunt onderscheiden ten opzichte van de huidige fancy, niet veel zeggende namen in verpleeghuisland.
Op Zorgkaart Nederland scoort Tamarinde een 6.6. Vanaf 2008 hebben 48 mensen een waardering uitgesproken
© Mei 2011
Reactie toevoegen