Hanzeheerd Brinkhoven
Brinkhoven maakt ‘Gastvrije zorg zoals het hoort’ zeker waar
Woon- en zorgcentrum Hanzeheerd Brinkhoven
Brinkhoven 1
8181 DB Heerde
Tel. 0578- 691244
Email: brinkhoven@hanzeheerd.nl
Website: www.hanzeheerd.nl
- Entree met gezellig aandoende reuring
- Goede, inlevende binnenarchitectuur
- Ontbijt met leerlingen van basisschool
- Website is ondergeschoven kindje
- Bruisend van -ook streekgebonden- activiteiten en verenigingen
- Reilen en zeilen staat helder en eerlijk op schrift
- Kastendag als een ieder verbindende ‘event of the year’
- Schelpenpaadjes
- Conclusie
Gastvrije zorg zoals het hoort! Je durft wel als je deze zin pontificaal als slogan voert voor alle zorg die je biedt. Voor ons, dames THe, een goede reden om de THe-kopjes meetlat er langs te houden
Entree met gezellig aandoende reuring
We passeren eerst vanaf de parkeerplaatsen, de nabijgelegen seniorenappartementen via een gastvrije hoge open poort en komen vervolgens -via een hofjesachtige binnenplaats- bij de ingang van Brinkhoven. De bouw is klassiek jaren tachtig, maar komt het door de vriendelijke en idyllische uitstraling van Heerde dat de bouw er zich gewoon invoegt? Dat zou nog meer gelden als de lelijke witte entreepartij subtieler wordt ingekleurd.
We worden correct maar wel lichtelijk stroef, iets argwanend wellicht, ontvangen door de receptioniste. Alsof er recent door Actiz een brief is rondgezonden: ‘Waak u voor ongenode dames THe gasten!‘
De binnenentree is genoeglijk. Je valt met je neus in de biljartende heren. Langszij een halletje waar scootmobielen kunnen worden opgeladen.
Er staan tevens -als afscheiding en zo de ruimte brekend- prettig ogende kasten, die aan de achterkant meteen een ingebouwde garderobe herbergen. Je kunt daar, goed zichtbaar, je informatiemateriaal in kwijt, alsmede een ingebouwde flatscreen tv. De entree heeft op deze manier direct een gezellige reuring. De leestafel en de twee computers die er uitnodigend staan, dragen er nog aan bij.
Goede, inlevende binnenarchitectuur
Net als de entree is het restaurant pas verbouwd. En dat is gewoon goed en met aandacht gedaan. In de lichte restaurant ruimte staan fijne tafels en stoelen met een rustige, variërende kleurstelling en toch prettig en praktisch in het gebruik. Klein bloemetje met een takje her en der ingestoken (kunst of natuur? We zetten de brillen erbij op. Helaas, toch kunst maar van een kwaliteit bijna niet van echt te onderscheiden) op tafel als een finishing touch.
In de houten vloer is een mooi mozaïek ingelegd. Orgel en piano staan prominent in het vizier. Voor een loze muur is een prachtige houten kast gemaakt met heel veel af te sluiten vakjes. Wij denken dat de medewerkers hun spulletjes daarin veilig kunnen opbergen Complimenten aan de binnenhuisarchitect. Van ons mag hij of zij het vaker doen.
Ontbijt met leerlingen van basisschool
We zijn er net na het middaguur, enkele bewoners zitten nog aan tafel, en we spoeden ons naar de counter. De medewerkers erachter scheppen er een eer in ons nog te laten genieten van de zelfgemaakte soep. Die is inderdaad zo lekker dat dame T zich nog een tweede keer laat opscheppen. Dame He heeft zin in een toetje. Volle, eigele vla die met slagroom, een chocolaatje en een schuimbanaantje op de goede temperatuur in een coupe glas wordt geserveerd. Simpel maar met liefde en met de smaak van vers van de boer. En goeie aroma koffie. Als we met wat mensen spreken, vertellen zij ons dat het eten altijd gewoon lekker is. Alles wordt in de eigen keuken bereid! We duimen ervoor dat dat zo tot in lengte van dagen mag blijven. De traditie in deze streek is ’s middags warm eten. Wel kan er om de zoveel tijd ’s avonds warm gegeten worden en we lezen op het prikbord in de hal dat er ook ontbijtbijeenkomsten zijn voor vrijwilligers, voor omwonenden en voor de kinderen van een nabijgelegen basis school. Leuk initiatief! TIP
De mevrouw die ons bedient is al tegen de zeventig, maar heeft naast de kleinkinderen en dit vrijwilligerswerk nog twee andere bezigheden buitenshuis. Ze vindt het heerlijk om nog zo zo energiek aan het werk te zijn op deze leeftijd! Trots vertelt ze over het behaalde Veilig Voedsel Certificaat (dat we later zien hangen) en dat de keuken voor hygiëne een 9 heeft gekregen. Dat willen we graag geloven. Alles wat we zien en waar we komen is namelijk gewoon prettig schoon, inclusief de toiletten, waar we aftekenlijsten aantreffen.
De lampen die in de entreehal hangen zijn gedecoreerd met gebouwen. Het restaurant heeft in een hoek een kast met boeken die geleend kunnen worden en een aangrenzende transparante verjaardagskamer.
We lopen nog wat over de woonetages, waarvan het aardige is dat ze uit korte gangen bestaan met bij de huisdeuren een vensterbankje. Ondanks de gedateerde en wat zware bouw toch niet akelig. Misschien komt dat omdat je altijd als je naar buiten of naar het restaurant gaat op een driehoekige balustrade uitkomt met zicht op het restaurant. En deze balustrade ruimtes zijn als ontmoetingspunten met zitjes, koffie en een hometrainer ingericht. Eigenlijk zet de sfeer van beneden zich zo naar boven door, waarbij privacy in de eigen, weliswaar kleine woning natuurlijk verzekerd is.
Website is ondergeschoven kindje
Op de vrij passieve website van Hanzeheerd Brinkhoven (laatste nieuws augustus 2011, computercursussen in het andere woonzorgcentrum De Bongerd te Hattum) lezen we onder visie en missie dat in de twee zorgcentra van Hanzeheerd ‘u verzekerd bent van de juiste behandeling, verpleging en verzorging’. Gespierde taal uit de Hanzesteden streek. ‘En waar cliënten niet tevreden zijn, wordt gezocht naar een oplossing en een juiste afhandeling van de klacht’.
De website bedoelt het allemaal goed, maar heeft duidelijk nog geen aansluiting op een generatie ouderen en hun familie die meer aan informatie vanuit de digitale wereld verwachten.
Bruisend van -ook streekgebonden- activiteiten en verenigingen
En ons inziens is er bij Brinkhoven genoeg om voor het voetlicht te brengen. Het activiteiten- en verenigingen boekje dat we na enig aandringen ontvangen, zit gewoon hartstikke vol met leuke dingen. Het boekje van dit woonzorgcentrum begint met:
'Pastorale activiteiten.'
Het spoort met een huis, waarvoor aldus de website, vooral mensen met een christelijke geloofsovertuiging kiezen en die deze inspiratie graag levend houden (terwijl van het personeel hetzelfde wordt verwacht).
Maar dan volgen:
Muziekvereniging met zangactiviteiten
Het klassiek luisteruur
Zingen in de Brinkerhoek
Zingen in het Brinkhovenkoor
Biljartclub
Bingo
Sjoelclub
Knikkerclub
Rummicub
Koersbal
Verhalentafelclub (met vrijwilligers van de Historische Vereniging)TIP
Voorleesclub dialect (met vrijwilliger Heerderdialectclub) TIP
Computerclub
Boekenclub
Gymnastiekvereniging (met fysiotherapeut)
Wandel en marktbezoek
Creatieve club
Bloemschikken
Kook- en bakclub
Borrel en snackmiddag, naast patat en vismiddagen.
En hiervan kun je gebruik maken voor 6, 75 euro per maand. We vinden het een heel mooi aanbod, net als het simpele en fleurige boekje. Hup, zet dit alles ook op de website en maak het bekend.
We noemen hierboven een paar vrijwilligers, omdat ze verbonden zijn aan het plaatselijke verenigingsleven. TIP Maar bij veel andere hier opgesomde activiteiten staan naast de activiteitenbegeleiding ook erg vaak vrijwilligers.
Reilen en zeilen staat helder en eerlijk op schrift
Hetzelfde laken een pak eigenlijk voor het bewoners informatieboekje met de titel ‘Reilen en zeilen Hanzeheerd Brinkhoven’. Geen woord te veel of te weinig erin, maar wel adequaat en duidelijk, inclusief een bladzijde met de namen van de zorgmanagers, de facilitair manager, Raad van Bestuur, technische dienst etc. En met de mededeling dat de EVV’er het boekje ook mondeling met de nieuwe bewoner doorneemt. En met tot slot aardige woorden van de Raad van Bestuur, die de nieuwe bewoners, mede namens alle medewerkers en vrijwilligers een aangenaam verblijf toewensen. Van de dagindeling die er in is opgenomen, waarbij je vanaf 7.00 uur ’s morgens tot 23.00 ’s avonds dag in dag uit hetzelfde ondergaat, zou je moedeloos kunnen worden. Toch komt het, gecombineerd met alles wat Brinkhoven biedt, als een realiteit van de goede soort over. Dus kom op Brinkhoven, zet je heldere en eerlijke boekje in de etalage van zowel de informatiekast in de entreehal als op je website.
In het ‘Reilen en zeilen boekje’ vinden we ook een paragraaf over de was. Daarin is vooral dame He geïnteresseerd, nu zij zojuist haar column ‘Een duit in het waszakje’ in Zorgvisie aan dit onderwerp heeft gewijd. Hm, het duizelt haar van de kosten en wat wel niet in welke gestreepte waszakken kan of er bovenop gelegd moet worden.
En waarom is 30 euro per maand aan eigen bijdrage nodig als de familie zelf de bovenkleding wast, terwijl als Brinkhoven de was uitbesteed het in totaal maar 40 euro kost. Je mag toch tekst en uitleg verwachten waarom je 30 euro per maand betaalt.
Kastendag als een ieder verbindende ‘event of the year’
Een aanrader is de in het ‘Reilen en zeilen boekje’ opgenomen Kastendag. TIP De bedoeling van die dag is het nakijken en schoonmaken van de kasten en eventueel het luchten van het beddengoed door familie en bekenden. Tijdens die dag is er tevens gelegenheid voor contacten met de verzorgenden. Wat een vondst. Gezellig en gezamenlijk starten met een kop koffie om half tien, even de handen met elkaar laten wapperen, gezamenlijk aan de lunch, de laatste loodjes en om drie uur een verdiend afzakkertje na deze welvoldane dag. We kunnen ons er van alles bij voorstellen en het lijkt ons geweldig leuk en goed om te doen.
Dit geheel los van de opmerkelijke passage in het ‘Reilen en zeilen boekje’ over het schoonmaken van de kamers. Volstrekt helder hoor ‘Wekelijks krijgt u 45 minuten huishoudelijke hulp’ en we gaan ervan uit ‘…dat u zelf doet wat u zelf kan’ om meteen na de waslijst van grote huishoudelijke zaken, waar jezelf of je familie voor moet zorgen, er aan toe te voegen ‘Een aantal zaken proberen we in samenwerking met de verzorging te realiseren’.
Schelpenpaadjes
De schelpenpaadjes die de voor iedereen toegankelijke omringende buitenruimte larderen, zijn gewoon goed onderhouden en leuk. We treffen geen hondenpoep, terwijl Brinkhoven uitnodigend is om de eigen hond mee te nemen. We treffen helaas ook geen toestellen in de buitenruimte die uitnodigen tot beweging of aanleiding geven tot verbinding met gewenste activiteiten vanuit de omwonenden. Heerde is geen grote gemeente en we kunnen als het ware naar de winkels zwaaien.
Conclusie
Brinkhoven is aardig en attent. Voor ons is de christelijke signatuur vrij zwaar, maar de doelgroep is er in dit gebied vast voor aanwezig. Gastvrije zorg zoals het hoort! Brinkhoven is vast in staat het zo te houden.
Brinkhoven is een woonzorgcentrum voor ouderen met in totaal 69 verzorgingsplaatsen. Samen met De Bongerd maakt Brinkhoven onderdeel uit van zorgorganisatie Hanzeheerd.
Klik hier voor de link naar Hanzeheerd Brinkhoven op Zorgkaartnederland.nl: waardering 7.4 (4 waarderingen, laatste waardering op 08-07-2010).
Dames THe/Publicarea © 2012
Reactie toevoegen