De Wietel
Een traditioneel, maar sfeervol huis
Verpleeghuis De Wietel
Piushof 85
5981 VW Panningen.
Tel.: 077-3067777
Verpleeghuis de Wietel is onderdeel van De Zorggroep regio Weert Helden
www.dezorggroep.nl
klantenservice@dezorggroep.nl
- Een heldere en volledige informatiegids
- Sfeervolle inrichting
- Maak maquettes die tot de verbeelding spreken
- Bouw flexibel, bouw voor de toekomst
- Reuring in hal en restaurant
- Eigen koks en de koffie is prima
- Waarom automatisch je huisarts vervangen door een specialist ouderengeneeskunde?
- Allerbeste bedoelingen
Rijdend door het Limburgse landschap richting De Wietel, constateren we dat de geografische inzichten van Dame T weer te wensen overlaten, want zo leren de borden ons: Panningen ligt op een steenworp afstand van Heijthuizen. En daar waren de dames THe bijna exact een jaar geleden om het woonzorgcentrum Beek en Bos in Heijthuizen te bezoeken. We bewaren aan dat bezoek goede herinneringen. En ook al is een nevendoel van onze zorgvisites een spreiding over het land en de provincies, we kunnen nu niet meer in keuze veranderen. Opgewekt zeggen we: dan kunnen we eens kijken of de goede ervaringen streekgebonden zijn! En omdat Wietel een mooie associatie met Beatle heeft, gooien we er tijdens de laatste kilometers een liedje tegenaan.
Een heldere en volledige informatiegids
Dame T heeft De Wietel in haar search over Limburg uitgezocht vanwege de fantastisch heldere informatiegids die op de website van De Zorggroep te downloaden is. In duidelijke, gewone mensentaal wordt uitgelegd wat De Wietel de bewoner te bieden heeft, wat je moet doen om er terecht te komen en wat er van bewoners en mantelzorgers wordt verwacht. Alle zorgorganisaties kunnen met dit klip en klare voorbeeld hun voordeel doen. TIP
Kort maar krachtig passeren de onderwerpen de revue waar je als gebruiker op zit te wachten: Van de kennismaking tot hoe je je kamer kunt inrichten, van de voorzieningen die je aantreft en de (paramedische) zorg waarop je kunt rekenen, tot hoe de was voor eigen verantwoordelijkheid komt (met wasmachines voor eigen gebruik aanwezig TIP), verantwoordelijkheid voor je eigen huisdier en gevonden voorwerpen.
Over mantelzorg staat bijvoorbeeld het volgende: “Wanneer u in De Wietel komt wonen, blijft mantelzorg een belangrijke rol spelen. De zorg die de Zorggroep verstrekt is aanvullend op dat wat de mantelzorgers voor u kunnen betekenen. Op die manier delen uw mantelzorgers en onze medewerkers de verantwoordelijkheid voor uw welzijn”. Hier wordt dus al geanticipeerd op hoe we het graag willen hebben: zorg in aanvulling op wat je naasten je kunnen bieden; een bondgenootschap tussen naasten en verzorgenden.
Aardig is ook dat “u een mobiele telefoon in bruikleen kan krijgen als u op stap gaat, zodat u gemakkelijk contact op kan nemen met het zorgcentrum of iemand van uw familie, als u pech heeft onderweg”. TIP
Aan veiligheid wordt aandacht besteed en ook aan de mogelijkheid tot het opbaren op je eigen kamer.
Kortom: hier is weer een voorbeeld hoe het kan: heldere informatie verstrekken, terwijl wij maar al te vaak oplopen tegen het gemis ervan.
Sfeervolle inrichting
In De Wietel zit zowel een verzorgingshuis als een verpleeghuis. Het verpleeghuis kent aparte afdelingen voor mensen met een somatische indicatie (twee) en met een psychogeriatrische indicatie (vier afdelingen).
De woonkamers van de afdelingen liggen aan de voorkant van het gebouw en maken een huiselijke indruk. De binnengangen er naar toe zijn sfeervol met doorkijkjes naar buiten, warme verlichting en op dit moment van het jaar in herfsttooi.
Helaas doemen de was- en kledingkooien op.
Op onze vraag aan een naaste of het huis naar de zin is, antwoordt ze aarzelend: “Het blijft aanpassen geblazen en er zou wat meer personeel mogen zijn”.
Maak maquettes die tot de verbeelding spreken
Men is druk doende het woonzorgcentrum uit 1998 te renoveren, zodat alle bewoners in de toekomst over een eigen kamer kunnen beschikken en de capaciteit uit te breiden via nieuwbouw. In de hal treffen we maquettes. Het valt ons met een meer dan gemiddelde regelmaat op hoe moeilijk het is die maquettes goed te kunnen lezen. Architecten hebben er weinig kaas van gegeten hoe je bouw en renovatieplannen voor mensen die daar niet in geschoold zijn en in dit geval ook oud zijn, tot de verbeelding kunt laten spreken. En de zorgorganisatie laat dat toe…
Voor dit type projecten moet je daar een ‘vertaler’ voor hebben, terwijl het hele vernieuwingsproces goed begeleid moet worden door een groep mensen uit de organisatie en de gebruikers en hun netwerk zelf. In Ter Weel in Goes troffen we daar een goed voorbeeld van aan. TIP En in De Vlietberg in Ouddorp op Goeree-Overflakkee kon je via een webcam met het bouwproces meekijken.
Bouw flexibel, bouw voor de toekomst
Als wij de tekeningen goed interpreteren is de (ver)nieuwbouw toch een beetje oude wijn in wat vernieuwde zakken. De nieuw te realiseren woonslaapkamers vinden wij aan de kleine kant. En de vorm laat weinig variatie toe in de inrichting, waardoor het bed de dominante plek gaat innemen. Als je -zoals De Wietel wil- naasten een belangrijke plek wilt geven in het dagelijkse leven van de bewoners dan is een fijne eigen plek voor de bewoners en hun familie onontbeerlijk. Een plek waar wat gekookt kan worden, een pot thee kan worden gezet en met eigen sanitair. En het is aan te raden nieuwbouw zo flexibel te maken, dat je het in de toekomst kan gebruiken voor andere doelgroepen, zoals woonruimte voor jongeren.
Bij de nieuwbouw, die in het dorp Maasbree wordt gerealiseerd worden volgens de tekening 3 tuinen gerealiseerd: één voor actieve, één voor passieve en één voor sociale recreatie. Goed dat daar een visie achter zit.
Als wij zo op deze miezerige middag de buitenruimte van De Wietel in ogenschouw nemen, dan kan deze eveneens meer visie gebruiken. We zien veel onbenutte potentie van zowel de eigen buitenruimte als van die op gemeentegrond. De ‘moderne’ strookjes laagbouw tegenover De Wietel lijken ons bij uitstek geschikt om te betrekken bij de (belevings)wereld van de bewoners van De Wietel. Nu komt het ons allemaal kaal over.
Reuring in hal en restaurant
Als we De Wietel binnenkomen valt ons de reuring op in de hal. Er is een receptie en voor een deel is de hal verlengstuk van het restaurant. In een ruimte grenzend aan de hal wordt op dit moment koersbal gespeeld. De belangstelling ervoor is groot.
In de hal treffen een brief van een familie die dankt voor de goede zorg en een plakkaat van een prijs die door de Wietel gewonnen is, waarmee vier bewoners en twee begeleiders op stap mogen naar een luxe Marian appartement van Centerparcs voor drie dagen.
In het restaurant zelf is het gezellig druk. Bewoners met bezoek rond tafeltjes zijn met elkaar aan de praat of bezig met een van de spelletjes, die voorhanden zijn.
Eigen koks en de koffie is prima
Het restaurant kent ruime openingstijden. Je kunt er de hele dag van 9.00 uur tot 19.30 hartige snacks en gebak bestellen, naast een pilsje of een verse kop koffie. Dame He heeft nog niet eerder in een zorginstelling de koffie zo lekker gedronken. Na sluitingstijd van het restaurant kan eenieder gebruik maken van de koffie en frisdrankautomaten in de hal, zo staat op een bordje erbij aangegeven. Op de tafels in het restaurant staan snack/menukaarten. Wij nemen een tosti Holsteiner, die hoog opgetast is met ham, kaas, paprika en champignons.
Er wordt in dit huis nog zelf gekookt en als de warme maaltijd net zo smaakt als de tosti, dan beschikt dit huis naar onze mening over prima koks. We vragen ons wel af of 12.00 uur het geschikte moment is om de maaltijd te gebruiken. Deze wordt dan geserveerd in de huiskamers of kan in het restaurant genuttigd worden. Is dat niet al te vroeg voor oude mensen die net hun ontbijt achter de kiezen hebben. We treffen een tafelindeling aan op de servies kast en het bericht dat er geen nieuwe eetklanten kunnen worden aangenomen.
De sfeer in het restaurant is gezellig. Een beetje oubollig ook.
Toch hopen wij dat de warmte die dit restaurant uitstraalt alsmede de eigen keuken, waar dagelijks vers wordt gekookt na renovatie behouden blijft. Want is het niet zo dat we in het leven buiten de instelling ook geregeld de warmte van iets als een ‘bruine’ kroeg zoeken?
Waarom automatisch je huisarts vervangen door een specialist ouderengeneeskunde?
In het huis zijn veel faciliteiten aanwezig. Jammer is dat je je eigen huisarts niet kan houden. Zodra je in De Wietel komt wonen krijg je automatisch een nieuwe huisarts. Dat is de specialist ouderengeneeskunde die aan het huis verbonden is. We weten het, in de meeste huizen gaat het zo. Maar waarom? Zeker als je gaat wonen in een woonzorgcentrum in je eigen buurt of dorp, wat is daar de reden dan voor? Juist in een laatste levensfase kan een regelmatig bezoek van je huisarts, waarmee je in een jarenlang verbond vertrouwd bent geraakt, van groot belang zijn.
Allerbeste bedoelingen
Dame He brandt tot slot een kaarsje in de kerkzaal. De Wietel is niet meer of minder dan een woonzorgcentrum met de allerbeste bedoelingen, die het traditionele keurslijf wel wil afschudden, maar nog vast zit in de traditionele opvattingen. Misschien brengt een tochtje Heijthuizen De Wietel op nieuwe ideeën.
Zorgkaart Nederland: 7.1 uit 35 waarderingen, waarvan de laatste op 22-07-2010; LINK
Geen honorering op gastvrijheid met sterren
November 2012
Copyright Dames THe, Tineke van den Klinkenberg/Hetti Willemse
Reactie toevoegen