De Bieslandhof
De Bieslandhof
Beukenlaan 2
2612 VC Delft
tel.: 015 515 55 55
Email: contact emailadres niet gevonden
Website: http://pietervanforeest.nl/wonen-zorg/verpleeghuiszorg/de-bieslandhof/
Gouden keurmerk Perspekt triggert ons tot bezoek
Gezellig, donker restaurant doorlopend in verrassend lichte serre
Enorme entreehal, te ruim om gasten persoonlijk tegemoet te treden
Pieters Gasterij als restauratief beeldmerk door de hele Pieter van Foreest
Het zit ‘m in kleine dingen
De tuin is een juweel, met één maar…………
………..kan belevingselementen gebruiken die ook een breed bezoek publiek aanspreekt
Zet wat je in huis hebt in de etalage
Vaste kledingwinkel in huis
De Droom van De Bieslandhof is een gouden vondst
Informatieve website is openhartig over de tevredenheidsscore
Een groot ‘Open het Dorp’, massaal met een persoonlijke ‘touch’
De Bieslandhof maakt deel uit van Pieter van Foreest, een zorgorganisatie met zo’n 25 locaties, verspreid over de regio’s Delft Midden Delftland, Pijnacker-Nootdorp en Westland. Naast diverse zelfstandige wooneenheden en woonzorgcentra beschikt Pieter van Foreest over drie verpleeghuizen en twee locaties zelfstandig wonen. De Stichting draagt met trots de naam van Pieter van Foreest, die -zo laat de website ons weten- van 1585 tot 1595 stadsgeneesheer was van Delft. Naast Willem van Oranje, waarvan hij de lijfarts was, behandelde hij ook gratis financieel minderbedeelden. Google je woonzorgcentra in Delft dan blijken alle woonzorglocaties in de gemeente Delft geëxploiteerd te worden door Pieter van Foreest. Een monopoliepositie als gegeven doet ons met verscherpte blik de zorgvisite afleggen.
Ondanks de abnormaal hevige storm die deze dag woedt zetten we onze geplande afspraak om er op af te gaan door, met een tussenstop wanneer weercode rood zelfs de Dames THe te dol wordt.
De Bieslandhof biedt verpleeghuiszorg aan cliënten met een lichamelijke beperking of dementie. Ook biedt zij tijdelijk verblijf voor revalidatie, observatie en/of herstel en dagbehandeling. De Bieslandhof heeft in totaal 322 plaatsen, waarvan 102 kortdurende plaatsen, 220 plaatsen langdurige zorg en 7 verpleeghuisplaatsen voor terminale cliënten.
Gouden keurmerk Perspekt triggert ons tot bezoek
De Bieslandhof beschikt over het Gouden keurmerk van Perspekt. Het gouden keurmerk is behaald in 2011 en drie jaar geldig. Overigens grossiert Pieter van Foreest in gouden keurmerken. In het keurmerkregister zien we dat van de 10 locaties er maar liefst 9 een gouden keurmerk hebben en 1 een zilveren. Dat triggert ons om een huis van Pieter Foreest te gaan bezoeken. Het kan dus blijkbaar, als verpleeghuis met een kolossale omvang goud te verdienen bij de beoordeling via externe audits van de kwaliteit van de zorg. Maar hoe zit het met het thuisgevoel? Daar gaan wij naar op zoek.
Gezellig, donker restaurant doorlopend in verrassend lichte serre
Het valt nog niet één twee drie mee het huis te vinden. Borden die ons de weg wijzen naar het verpleeghuis ontbreken op de aanrij route. ZORGVISITETIP Alhoewel de locatie beschikt over een grote parkeerruimte is een parkeerplek bemachtigen geen sinecure.
En het rondje rijden en speuren naar een parkeerplek loopt dood, waardoor een ingewikkelde keer manoeuvre moet worden gedaan. Een bord om je vast rijden te voorkomen zou handig zijn. De buitenentree is netjes en functioneel, maar niet uitnodigend. Een Andre Volten- achtig buiskunstwerk is daarvoor onvoldoende ZORGVISITETIP. Wel vinden we een aardig aangelegd hokje waar je beschermd tegen weer en wind een sigaretje kunt opsteken.
De hele buitenkant van het gebouw aan de zijde waar je binnenkomt is erg gesloten en afstandelijk en soms zelfs lelijk, zoals de leverancierspukkel die de hele entree ons inziens in het verkeerde daglicht zet.
Later als we de achterzijde bezoeken begrijpen we meer waarom dit contrast er aan de voorkant is.
Enorme entreehal, te ruim om gasten persoonlijk tegemoet te treden
De hal met balie is enorm en creëert afstandelijkheid. Een persoonlijk ontvangstmoment is er daardoor niet bij. Het valt eigenlijk niet op dat je binnenkomt. Je wordt niet aangekeken, terwijl we toch twee personen achter de balie zien. We hebben al vaker tips uit zorgvisites gehaald die dat goed doen en bevelen De Bieslandhof aan eens onder onze ZORGVISITE TIPS voor de entree fase te kijken.
De aangename en verzorgde leestafelruimte met tijdschriften met een zeer goed en netjes gesorteerd folderrek, loopt over in het restaurant.
Pieters Gasterij als restauratief beeldmerk door de hele Pieter van Foreest
Pieter van Foreest pronkt op zijn website met Pieters Gasterij als kwaliteit voor al haar locaties. Wij vinden het een vondst om je als overkoepelende zorgorganisatie met een dergelijke rode draad een identiteit te geven. TIP VAN HET HUIS Bij een volgende zorgvisite in Delft gaan we kijken of dat in de praktijk van een andere locatie ook zo uitwerkt.
Het buffet doet kantineachtig aan. Door de storm zijn we wat verlaat en zit de lunchtijd er bijna op. Het restaurant personeel zit aan een tafeltje vooraan. Ze maken geen beweging om ons in onze zoektocht te assisteren. We zien geen menukaart, ook niet op de tafeltjes. Er kan voor ons niets warms meer worden klaargemaakt. Het ruime maar niet bijzondere assortiment aan warme en koude gerechten en dranken is in zelfbedieningsslagorde, veilig ingepakt ten toon gesteld volgens de HACCP-normen van de Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit. Het interieur is gezellig met lekkere stoelen en ronde tafels, waarop sommige een ingelegd schaakbord bevatten. TIP VAN HET HUIS De tafelpoten staan in het midden van de tafeltjes zodat je er gemakkelijk met een rolstoel kan aanschuiven. TIP VAN HET HUIS Verrassend mooi is de glazen serre in herfstsfeer, die heel licht en heerlijk verwarmd is.
We vragen ons af of bij een volgende verbouwing het glazen dak van de serre niet kan worden doorgetrokken naar het vrij donkere restaurant en er wat doorgebroken kan worden, waardoor het als natuurlijker onderdeel van het restaurant gaat functioneren.
Het zit ‘m in kleine dingen
In de serre vermaakt een naaste een in een rolstoel zittende man die niet meer lijkt te kunnen spreken, via een iphone met muziek van Vera Lynn. Hij geniet er zichtbaar van. Het zijn de kleine dingen die het ‘m doen en waarmee je als naaste wat vrolijkheid in het leven van je dierbare brengt. Anders dan de mevrouw die in het restaurant zit te zwijgen naast haar moeder. Misschien een onderwerp voor een van de pg-café’s die hier regelmatig worden gehouden. Met welke kleine dingen doe je bewoners met dementie een plezier als je op bezoek bent. ZORGVISITETIP
De tuin is een juweel, met één maar…………
De serre geeft toegang tot een prachtig aangelegde tuin met waterpartijen, omzoomd door rietsigaren en andere mooie beplanting.
Het contrast met de eerder beschreven voorkant kan bijna niet groter! De wandelweggetjes door de tuin zijn prima begaanbaar en je kunt er lekker bij gaan zitten. Een tip is nog dat je bij de bankjes uitsparingen maakt voor een rolstoel, zoals wij eerder zagen in Arnhem. ZORGVISITETIP De tuin loopt door langs een riviertje met aan de overkant een rijtje woonhuizen waarop uitgekeken wordt. Aan die zijde treffen we de kleinschalige woongroepen, waarvan de boven elkaar gelegen woonkamers en de balkons uitzicht hebben op de tuin.
Op de benedenverdiepingen zijn beschermde buitenruimten met houten schuttingen met doorkijkpunten.
Deze bieden direct toegang tot de openbare tuin. Dus met begeleiding van verzorgenden of naasten kunnen de bewoners daar een frisse neus halen.
De woon/slaapkamers beneden hebben deuren naar buiten, maar we denken dat die niet open kunnen. Dat is wel een verschil met Boswijk in Vught, waar kleine privé tuintjes een toegevoegde waarde geven. ZORGVISITETIP
………..kan belevingselementen gebruiken die ook een breed bezoek publiek aanspreekt
Rondlopend richting het restaurant zien we dat het huis aansluit op een kinderdagverblijf en ontwaren we een grote ontmoetingsruimte, die later als we het huis weer binnenstappen “Het Trefpunt’ blijkt te zijn.
De achterzijde van het huis biedt volgens ons ruimte om er bijvoorbeeld een tennisbaantje of een volleybal of basketbalveldje aan te leggen, waardoor je ook bezoekers en vooral de jongere onder hen een reden geeft om meer en langer te komen. Lekker een spelletje buiten doen en opa of oma er naar laten kijken. ZORGVISITE TIP En we missen in die geweldige tuin ook een aantal belevingselementen, zoals bijvoorbeeld hokken met kleine dieren (vogels, kippen, konijnen), een speelplek voor de kinderen en bewegingsinstrumenten voor ouderen. ZORGVISITETIP
We lezen in De Bieslander, het blad voor bewoners en naasten, dat op 21 september j.l. 45 man en vrouw van de BAM in de Bieslandhof zijn neergestreken om een en ander op te knappen. Ze hebben een hek om de vijver gemaakt, afscheidingen gemaakt voor het rollend materieel en gezorgd voor een prachtig opgeschilderde kleurrijke gang. Een TIP VAN HET HUIS voor andere verpleeghuizen: Leg contact met een bedrijf: er zijn genoeg mensen die graag hun handen uit de mouwen steken om op vrijwillige basis een bijdrage te leveren aan het verfraaien van uw locatie.
Zet wat je in huis hebt in de etalage
Weer binnen dwalen we verder in het maar doorgaande gebouw. Ruimte na ruimte ontwaren we waarvan we merendeels geen idee hebben wat er zich in afspeelt. We vermoeden dat vanwege de omvang De Bieslandhof heel veel in huis heeft, maar voor ons is het een doolhof. Bewegwijzering binnen het gebouw kan veel beter, en buiten ook. Onze wandelroutes tip zetten we ook weer eens in het zonnetje. ZORGVISITETIP
Vaste kledingwinkel in huis
Onderweg passeren we een winkeltje, een kledingwinkel, een huiskamer ingericht naar de jaren ’50 en een ruimte waar nu druk onder begeleiding gezongen wordt.
Die kledingwinkel is iets wat we nog nooit op een bezoek zijn tegengekomen. Een voordeel van de schaal die De Bieslandhof heeft! Maar je moet hem wel weten (te vinden).
In het Trefpunt, een enorme ruimte met een toneel treffen we twee wat oudere vrijwilligers achter de bar. Op deze maandag is het rustig, maar de mannen verzekeren ons dat het hier druk kan zijn bij activiteiten zoals het Filmhuis, Bingo, bij openingen van exposities en optredens. Voor de kerst zien ze al uit naar de komst van ‘verboden vruchten’ zanger Ronnie Tober. Er is een heel leuk en informatief boekje ‘Uit in eigen huis’ waarin bewoners en hun naasten alle informatie vinden over de geboden activiteiten. TIP VAN HET HUIS
We denken wel dat de omvang van de ruimte inclusief de af te leggen weg er naar toe (er is geen eigen entree vanaf de semi-openbare weg naar het Trefpunt) zwaar qua kosten op De Bieslandhof zullen drukken. Initiatieven om het commerciëler aan te pakken zullen nodig zijn.
De Droom van De Bieslandhof is een gouden vondst
Terug in de hal verkennen we het informatiemateriaal van De Bieslandhof. De Bieslander is er ruim voorradig en bevat een extra bijlage ‘De droom van Bieslandhof. Met elkaar zorgen voor een thuis’.
Het is een bijgewerkte versie tot oktober 2013 waarin de resultaten staan van alle in het verbeterplan opgenomen maatregelen. En dat zijn er nog al wat. Bij het opstellen en de uitvoering ervan is de cliëntenraad nauw betrokken. De maatregelen hebben betrekking op eten en drinken, een prettige leefomgeving/schoon/sfeer, een heel en veilig gebouw. Onder het kopje participatie staan maatregelen die betrekking hebben op een zinvolle dag, zoals Iedere bewoner (waar mogelijk) elke week een frisse neus, naar buiten; elke dag iedere cliënt individuele aandacht/ activiteit in de huiskamer. Onder mentaal welbevinden treffen we bejegening zoals team drinkt koffie in de woonkamer; vertegenwoordigers voelen zich ondersteund, welkom en thuis op de afdeling; team coaching zorgteams ‘verplaats je in de cliënt’, oprechte aandacht. Onder lichamelijk welbevinden zaken als: tanden worden tenminste twee keer per dag gepoetst en onder beweging lezen we o.a. alle cliënten 10-30 minuten beweging per dag. Onder dat kopje wordt ook aandacht besteed aan een beweegtuin (eventueel met ondersteuning van het ROC, de Gemeente en de TU) waartoe het bezoek ook moet worden verleid wordt om er met de bewoners gebruik van te maken. De beweegtuin zou al zijn gerealiseerd. Kan het zijn dat wij er langs heen hebben gekeken? Zo ja dan zijn onze eerdere opmerkingen daarover bij de binnentuin en beweegtoestellen niet terecht. Verder wordt er nog aandacht besteed aan het therapeutisch klimaat, het zorgleefplan, maatregelen ter bevordering van de kwaliteit van de medewerkers en van de professionaliteit van de organisatie. Bij elk punt staat aangegeven wie voor de uitvoering verantwoordelijk is en wie voor de toetsing. Hier past maar een woord voor: BRAVO! Iedere zorginstelling in Nederland kan er een voorbeeld aannemen. Het plan bevat maar liefst tegen de 100 maatregelen. En met zo’n plan in de hand ben je voortdurend bezig de kwaliteit van leven en zorg te monitoren. Je geeft er handvatten mee aan je verzorgenden en betrekt de cliëntenraad op een serieuze en adequate manier bij het wonen en leven in het huis. Heel goed dat het ook voor iedereen toegankelijk en in het oog beschikbaar is. ZORGVISITE TIP We vertrouwen er graag op dat de woorden ook in de praktijk worden gebracht.
Informatieve website is openhartig over de tevredenheidsscore
Uit het blad De Bieslander komt naar voren dat het huis beschikt over een toegankelijke locatiemanager wier deur altijd voor een ieder openstaat. Haar naam staat op de website vermeld. ZORGVISITETIP
De website van Pieter Foreest is goed verzorgd. Je vindt er veel informatie met een verwijzing naar een veelheid van actuele informatie over de veranderingen in de zorg. Pieter van Foreest hecht aan innovatie. Zo is o.a. De Bieslandhof betrokken bij een innovatie op het gebied van incontinentiemateriaal. Een filmpje daarover kunnen we ook aanklikken op de website. Het maakt allemaal een openhartige indruk.
Wij ervaren dat met het motto ‘Gastvrij betrokken, professioneel en actief’ Pieter van Foreest op de locatie De Bieslandhof een heel eind op de goede weg is. En dat is knap op een locatie met een capaciteit van ruim 300 bewoners. Een klein dorp heb je te runnen met veel verkeersstromen. Met de door ons geconstateerde openhartige opstelling denken wij dat De Bieslandhof openstaat voor de tips die wij in deze zorgvisite meegeven en in haar droom op te nemen.
Zorgkaart Nederland: 6,7 uit 103 waarderingen, laatste waardering op 2 maart 2012. Jammer dat de locatiemanager er niet voor zorgt dat op de soms uiterst negatieve waarderingen vanuit de zorgorganisatie wordt gereageerd. Daarin staat De Bieslandhof overigens niet alleen. ZORGVISITETIP
Gastvrijheidszorg met sterren: geen deelname
Copyright Dames THe/Publicarea
Oktober 2013
Reactie toevoegen