Daelhoven
Daelhoven
Graanakker 11
3762 BS Soest
Tel. : 035- 6036 300
Verpleeghuis Daelhoven is onderdeel van de stichting Zorgpalet Baarn-Soest, onderdeel van landelijke Stichting De Opbouw te Utrecht www.zorgpaletbaarnsoest.nl
In Daelhoven draait het om huiselijkheid en herkenbaarheid
Via een centrale lichte hal, waar een leestafel staat met lekkere stoelen kom ik binnen. Er zit een open haard in, die ‘s winters goede diensten bewijst. De receptioniste heeft er haar plek. Het huis telt twee verdiepingen en biedt plaats aan 90 bewoners, 60 met dementie, 18 met een lichamelijke beperking en 12 revalidanten. Alle bewoners, zowel degenen die er echt wonen als degenen die er na revalidatie weer vertrekken, verblijven in huisjes die plaats bieden aan 6 mensen.
EYEOPENER: Huisjes van zes personen voor dementerende mensen, mensen met een lichamelijke beperking en revalidanten.
Autonomie voor de huisjes
Monique Hinfelaar, manager zorg bij Zorgpalet Baarn-Soest praat met enthousiasme en liefde over haar werk. Met gemak praat ze er een dag over door. “De visie van waaruit we bij Daelhoven werken is dat de wens van de cliënt zo ver mogelijk wordt doorgevoerd. Die visie stoelt op twee kernwaarden: huiselijkheid en herkenbaarheid.
EYEOPENER: Kernwaarden huiselijkheid en herkenbaarheid.
We creëren een huiselijke omgeving waarin wonen en welzijn centraal staan. De waarde ‘herkenbaarheid’ vullen we in door met elkaar een herkenbare dag en woonsituatie te creëren. Herkenbaarheid vind je o.a. in de eigen inrichting van de huisjes, in de activiteiten, in het dagritme en in de benadering.
Daarbij hanteren we twee middelen: kleinschalig wonen en integrale zorg. Het concept kleinschalig wonen is consequent doorgezet. Kleinschalig wonen betekent dat een groep groter dan zes bewoners voor ons al niet meer huiselijk is.
EYEOPENER:Integrale zorg door vast team verzorgenden voor zorg en volledige huishouden.
In integrale zorg voorzien we door een vast team van verzorgenden per huis. Het verloop is heel gering. Het team is verantwoordelijk voor de zorg en het volledige huishouden. De huisjes kennen een zo groot mogelijke autonomie. Elk team beschikt over een eigen budget voor eten en drinken, maar ook voor alle huishoudelijke artikelen, van de lampen tot en met de pannen. De boodschappen kunnen gehaald worden bij het eigen winkeltje in Daelhoven en door Wiekslag Smitsveen bij AH.
EYEOPENER: Huisje heeft eigen budget om alles voor het huishouden van te betalen.
De meeste bewoners vinden het lekker om ’s avonds warm te eten. De was voor de bewoners (lijf- en linnengoed) wordt in de huisjes zelf gedaan. De teams houden de huisjes schoon, waarbij men net als thuis voor een paar uren per week gebruik kan maken van een huishoudelijke hulp die aan de Stichting verbonden is. Dat geldt ook voor een grote schoonmaakbeurt twee maal per jaar. Bij de huishoudelijke taken worden bewoners voor zover zij daar aardigheid in hebben betrokken. We hebben bij de verpleeghuizen geen centraal restaurant, geen centrale keuken en geen centrale linnenkamer. De facilitaire dienst is in feite geïntegreerd. Dat is ook de reden waarom het concept financieel uit komt”.
EYEOPENER: Facilitaire dienst is geïntegreerd en daarom komt het financieel uit.
Herkenbare uitstraling
De geschetste visie vind je terug in de plattegrond en de inrichting van het huis. Daelhoven staat er bijna 13 jaar en dat betekent dat ze het nu al weer anders doen. Zo is er de Wiekslag Boerenstreek waar mensen met een lichamelijke beperking 24 uurs verpleeghuiszorg krijgen en allemaal beschikken over een eigen appartement. In Daelhoven zijn de bewoners met dementie in de tien huisjes op de begane grond gehuisvest. De huisjes liggen aan of komen uit op een centraal plein, met daaraan een winkeltje en een recreatiezaal. Het plein wordt overkoepeld door een glazen dak dat ‘s zomers open kan.
EYEOPENER: Glazen dak op middenplein kan open.
De gemeenschappelijke woonkamers en de keukens zijn alweer grondig verbouwd en vernieuwd om meer ruimte te creëren. Opvallend zijn de erkers en wanden met elk een eigen karakter. Groene luiken, die de ramen omlijsten en een houten groene gevelwand, verraden het boerenkarakter van een van de huisjes. Bij een ander huisje staat de erker vol met parafernalia van de Koninklijke familie, die eertijds paleis Soestdijk bewoonde. Een derde huisje heeft een wand met tegeltjes met Oudhollandse spreuken en wijsheden, die bijeen gesprokkeld zijn door de bewoners. “Toen we dit huis betrokken was alles het zelfde. Nu begint er variatie in te komen en krijg je een herkenbare uitstraling met een eigen voordeur en voorgevel, en variatie in de manier waarop in elk huisje aangegeven wordt wie er achter de voordeur huizen”.
EYEOPENER: Eigen voordeur en voorgevel en variatie in wijze van aangeven wie er wonen.
De discussie daarover met bewoners en familie heeft ook binnen de teams tot grote saamhorigheid geleid. De inrichting van de gemeenschappelijke woonkamers is een zaak van team, bewoners en familie.
EYEOPENER: Inrichting gemeenschappelijke woonkamer zaak van team, bewoners en familie.
Bewoners mogen hun lekkere stoel van thuis meenemen, een schilderij, eventueel een kastje, alles in redelijkheid: het moet een beetje passen. De open keukens staan in open verbinding met de woonkamers en zijn in overleg vernieuwd, zodat elke keuken er ook weer anders uitziet. Sommige keukens hebben een stukje aanrecht en wasbak op rolstoelhoogte, zodat bewoners er gemakkelijk bij kunnen. Ieder huisje had de keuze uit verschillende soorten vloerbedekking. Een kunststof vloer met een hout uitstraling was bij meerdere favoriet, vanwege het gemak en de warme uitstraling.
EYEOPENER: Keuze uit verschillende vloerbedekkingen per huisje.
Elk huisje op de begane grond grenst aan een tuin, waar bij mooi weer veel gebruik van wordt gemaakt. Familie helpt een handje mee als het gaat om het tuinonderhoud. De keuken grenst aan een interne gang, waaraan de bewonerskamers gelegen zijn. Vier van de zes bewoners hebben een eigen kamer en twee bewoners delen een kamer. Er is een badkamer voor zes bewoners. De bewonerskamers kunnen naar eigen smaak worden ingericht. Speciaal is dat bewoners onder hun eigen dekbed slapen en hun eigen linnengoed meebrengen.
EYEOPENER: Bewoners slapen onder eigen dekbed en nemen eigen linnengoed mee.
Alleen de bedden en de gordijnen zijn van het huis. Bewoners worden maximale vrijheid gegund. Ze kunnen ook zelf bepalen wanneer ze opstaan en aan welke dagelijkse bezigheden ze willen en kunnen bijdragen. Activiteiten worden georganiseerd in de vorm van verenigingsleven.
Bij de rondleiding door het huis laat Monique de grote centraal gelegen tuin zien. Die is knap verwaarloosd, omdat er geen geld voor was. “We hebben een veiling georganiseerd en met dat geld gaan we die tuin helemaal herinrichten. De medewerkers van de Rabobank en SNS bank hebben al toegezegd die klus te gaan klaren.”
We passeren een kinderdagverblijf voor kinderen van de medewerkers van Stichting Zorgpalet.
Geen zorgplan, maar leefplan
De eerste zes weken van een nieuwe bewoner worden gebruikt om beeld te krijgen van hoe iemand het leven gewend was. Is het een vroeg of een laat mens, wanneer is iemand gewend te douchen, wat vindt iemand lekker, wat doet iemand graag. Hoe belangrijk is het voor iemand om zoveel mogelijk eigen regie te houden. Het verleden wordt in kaart gebracht. Stuurde iemand altijd een kaartje als een van de kleinkinderen jarig was?
EYEOPENER: Het verleden van de bewoner wordt in beeld gebracht met betrokkenheid van het hele multidisciplinaire team.
Het voltallige multidisciplinaire team is daarbij betrokken. “Na zes weken bespreken wij het beeld dat we hebben, met de bewoner en/of familie. We maken geen zorgplan, maar een leefplan. Daarin worden 6 domeinen beschreven: persoonlijke leefstijl, belangrijke contacten, belangrijke bezigheden, woon/leefomgeving, gezondheid en zorg en informatie en regie.
EYEOPENER: Leefplan op zes domeinen.
We hanteren zo min mogelijk regels. Alles kan, tenzij; drie bouviers in een huisje is een beetje veel. Hoe wij met de opgelegde regels en de bureaucratie omgaan, lokt soms wel discussie uit met de inspectie.”
Familieparticipatie.
Er is nauw contact tussen het team en de familie. Er worden twee maal per jaar introductiebijeenkomsten georganiseerd voor nieuwe familieleden; een kennismaking, waarbij veel aandacht is voor vragen en verwerking. De maatschappelijk werkster is daarbij aanwezig. Het plan is nu om twee maal per jaar een familieavond per huisje te organiseren, waarbij een bepaald thema aan de orde kan komen. Daarnaast wordt twee maal per jaar een herdenkingsbijeenkomst gehouden. “Die bijeenkomsten worden druk bezocht, mensen komen er zelfs vanuit het buitenland voor over. Ad Witlox, de directeur leest gedichten voor en de families waarderen dat enorm.”
Visie continu levend houden
De permanente werkgroep zorgvisie, waarin zorgmedewerkers en behandelaars zitten zorgt dat de visie continu levend blijft en er oog is voor nieuwe ontwikkelingen.
EYEOPENER: Permanente werkgroep zorgvisie om visie continu levend te houden.
Elk jaar staat een bepaald thema centraal Het thema bejegening heeft een prachtig boekje opgeleverd: Het BejegeningsABC, van Aandacht en Aanraken, maar soms ook Afblijven tot Zorgvuldigheid en Zacht zijn voor elkaar.
EYEOPENER: Bejegenings ABC.
“We zijn hier trots op onze medewerkers en wat we met elkaar tot stand hebben gebracht”.
Reactie toevoegen