Bartholomeus Gasthuis
Een oase vol historie in hartje Utrecht waar je als bezoek graag komt
Bartholomeus Gasthuis
Lange Smeestraat 40
3511 PZ Utrecht
Tel: 030:2310254
Email: info@bartholomeusgasthuis.nl
Website: www.bartholomeusgasthuis.nl
- De geschiedenis als rode draad door het gebouw
- Eerste klas locatie
- Reëel overzicht van wat aan woonvormen wordt aangeboden
- Een entree en sluisdeur met eigen identiteit
- Kroonjuweel ‘Huis in de Wijk’
- Koken vers van het land, streekboterhammen en wat de natuur biedt
- ‘Als bezoek moet je ook graag komen’
- 'Je ruikt hier nooit urine!
- Je kunt lekker dwalen en genieten
- Geen buitenruimte op woongroep wel straat- en kijkcontact
- Nisje en Ikea lijstje
- Oudste nog zelfstandig functionerende zorgcentrum
- Aan te bevelen website
Het Bartholomeus Gasthuis was al ons vooruit geschald. De schoonmoeder en zwager van Dame He, Utrechters pur sang roemden al vele malen de concert- en dinerarrangementen die zij voor een habbekrats met de U-pas hebben kunnen consumeren.
Wij dames THe hebben nog een andere reden om Bartholomeus ‘aan te doen.’ We hebben namelijk net een boek afgerond met daarin de 330 jarige geschiedenis van de Amsterdamse zorgorganisatie Cordaan en de lessen daaruit voor de toekomst. 330 jaar is al een leeftijd om je hoed voor af te zetten. Als je dan een zorgorganisatie als Bartholomeus tegenkomt, die daar een bijna dubbele schep in leeftijd bovenop doet, dan kun je het niet laten daar nieuwsgierig naar te zijn. Sinds 1407 wordt op deze plaats onafgebroken zorg verleend aan de oudere inwoners van Utrecht.
Eerste klas locatie
Met de auto voor de deur komen is natuurlijk geen doen. En parkeren al helemaal niet.
Het Bartholomeus Gasthuis heeft wel wat eigen parkeerplekken, zowel voor het gebouw als op een binnenterreintje waar ook de ingang van de ambulance is. Maar wie maalt daar om als het wandelingetje vanaf de Mariaplaats of Springweggarage heel aangenaam is en ook de openbaarvervoersverbindingen goed zijn. Het Bartholomeus is zondermeer een eerste klas locatie in het Utrechtse Museumkwartier.
De geschiedenis als rode draad door het gebouw
Zowel op de website als binnen en buiten het gebouw zul je weten dat het Bartholomeus Gasthuis trots is op haar geschiedenis en er steeds een in haar tijd passend tintje aan geeft. Alle verbouwingsdata zijn in de buitenmuur gegraveerd
en zelfs wat elders als gedateerde ongeschikte jaren tachtig bouw wordt gekwalificeerd en afgebroken, wordt hier liefdevol opgenomen door de stenen voorvaderen. Je laaft je aan alle kanten aan het bouw ensemble. De laatste verbouwing heeft tussen 2009 en 2012 plaatsgevonden. Op de website kun je er een filmpje over zien en komt de architect aan het woord. TIP
Reëel overzicht van wat aan woonvormen wordt aangeboden
Het Bartholomeus Gasthuis biedt serviceappartementen en -woningen (op de website kun je zien welke verhuurd zijn; er zijn blijkbaar nog appartementen op de begane grond, tuin- of straatzijde Pelmolenweg te huur, want bij alle andere straten staat VERHUURD)TIP, een woonzorgcentrum met 22 woningen (woonkamer, slaapkamer, keuken, sanitair en buitenruimte), een zorghotel met zes prachtige één- en tweepersoonskamers, inclusief tv en wifi, en een verpleeghuis bestaande uit 6 kleinschalige groepswoningen voor steeds 8 tot tien mensen met dementie.
Ook van al deze onderdelen tref je foto’s op de website: van de woningen, de ruimtes en de kamers, die wij in de werkelijkheid ook zo hebben ervaren. Dus niks is er opgeklopt aan
Een entree en sluisdeur met eigen identiteit
De buitenentree is heel prettig. Je voelt geen enkele gêne om naar binnen te gaan.
We zijn erg te spreken over het geavanceerde computergestuurde belsysteem voor de tijden dat er geen receptioniste aanwezig is TIP; elk deel en elke bewoner is apart te zoeken.
Na de buitendeur volgt de automatische schuifdeur. Daar waar elders de sluis een barrière is, is het hier een prachtige glazen deur, ingegraveerd met het Bartholomeus.
In de entreeruimte staat verder een moderne, digitale, mooi vormgegeven Armenpot, waarin giften welkom zijn.
Kroonjuweel ‘Huis in de Wijk’
Het ‘Huis in de Wijk’ wordt aan de buitenkant al aangekondigd. Kapsalon, fitness en wellness zijn vanaf de straat bereikbaar, maar ook van binnenuit.
De spil van het Bartholomeus Gasthuis is eigenlijk het ‘Huis in de Wijk’, dit koningsjaar bekroond door vanuit de Utrechtse stemronde als meest sociale initiatief in de categorie buurt te worden voorgedragen voor de Oranjefonds Kroonappels.
De rijkdom van het ‘Huis in de Wijk’ is ons inziens dat het letterlijk en figuurlijk in hart van het Bartholomeus Gasthuis zit en dat het er is voor alle ouder wordende Utrechters. Er is niet alleen een goed gevulde ‘Uit en Doe agenda’ (hier gelukkig dus niet activiteitenkalender genoemd) TIP. Maar je kunt je ook tot het ‘Huis in de Wijk’ wenden voor het doen van de was, voor een klusjesman, hulp bij de PC of administratie en wat dies meer zij.
Koken vers van het land, streekboterhammen en wat de natuur biedt
De brasserie, annex restaurant, maakt eveneens onderdeel uit van het ‘Huis in de Wijk’. “Wij koken zoveel mogelijk vers van het land en laten ons leiden door wat de natuur ons te bieden heeft” TIP staat op de website te lezen. ‘Rijk belegde streekboterhammen’ worden aanbevolen als lunch. En voor het avondeten kun je kiezen voor het ‘mee-eten met de pot’ of kiezen voor het maandelijks wisselende seizoengebonden Bartholomeus menu, samengesteld uit ingrediënten uit het verleden. Afgaande op de berichten van de schoonmoeder van Dame He, die echt wel weet hoe lekker eten smaakt, geloven we graag dat het eten er meer dan goed is.
De ware cappuccino met Italiaans limoengebak, die wij er rond theetijd geserveerd krijgen, smaakt in elk geval voortreffelijk. We betalen prijzen ervoor die je ook in een gewoon restaurant neertelt. Evenwel waar wij elders nogal eens vrij lege grand cafés in zorgcentra tegenkomen, hier is het redelijk gevuld.
Naast prettige tafeltjes en stoelen is er ook een mooie houten leestafel met veel tijdschriften en kranten erop. En van recente datum! Er staat ook een fraaie kast met boeken en spelletjes. Helemaal achterin een kast voor de jeugd met behoorlijk wat dvd’s om in de voor hen ingerichte televisiehoek af te spelen. TIP
‘Als bezoek moet je ook graag komen’
We worden uitgenodigd aan te schuiven bij moeder en dochter die gezellig aan een drankje zitten. De indruk met betrekking tot het huis die wij direct al opdeden, wordt door hen bevestigd: het is hier gewoon goed. En natuurlijk is er wel eens wat en zou je liever zien dat een bloesje wat aangetrokken wordt, ook gestreken is, maar dan pak je toch zelf even de strijkbout. Door als vaste bezoeker zo’n klusje te doen, maak je tegelijkertijd contact met andere bewoners en medewerkers. Mevrouw kon gelukkig snel terecht in een groepswoning voor mensen met dementie in het Bartholomeus Gasthuis.
‘Je ruikt hier nooit urine!’
Wat de dochter vooral zo prettig vindt ‘je ruikt hier nooit urine!’ Dat vindt ze echt uniek en hoe dat hier kan, ze heeft geen idee. Wat zij eveneens belangrijk vindt, is dat ‘je als bezoek ook graag in een huis wilt komen’. En dat is in het Bartholomeus het geval. Kijk, mijn moeder beseft het allemaal niet meer zo waar ze is en hoe het eruit ziet.’ Alhoewel? Denken we later, is dat nou zo? Zou het niet zo zijn dat als bezoek relaxed is, zich niet schuldig voelt voor het ‘wegstoppen’ en zich thuis voelt, dat toch op één of andere manier ‘gevoeld’ wordt, ook door degene met een dementieel beeld? En mevrouw zelf laat ook meermaals blijken zeer tevreden te zijn met haar stijlvolle omgeving.
Je kunt lekker dwalen en genieten
We worden uitgenodigd om mee naar de woongroep te gaan. Dan kunnen we het met eigen ogen zien. Op weg daarheen worden we door het hele gebouw gegidst en genieten we van de variatie in vloeren (parketachtig laminaat, mooie stenen), de foto’s en schilderijen aan de wand, de wapenafbeeldingen sinds 1367.
We bewonderen de doorkijkjes (inclusief die naar de ontvangsthal met prachtige hanglamp) en de mooie lichtinvallen, het anders dan anders en toch een systeem- plafond, de smaakvolle inrichting met oog voor detail, de folderkast bestaande uit een soort groot ouderwets buffet met laatjes waarin je de (ook toeristische) informatie vindt, de serre met direct contact naar de wat drukkere straat voor het huis, waar we toen we langs liepen direct naar iemand konden zwaaien.
Niets is te veel of opdringerig vanuit de dwingendheid van de binnenhuisarchitectuur. We constateren dat wat aangekondigd wordt, hier ook gewoon netjes in daarvoor bestemde lijsten hangt en dat daar waarschijnlijk iemand voor verantwoordelijk is. Op de toiletten een vaasje met een mooie tak en een aftekenlijst van de laatste schoonmaakbeurt.
De medewerkers inclusief de directie hebben hun werkplek op de tweede verdieping tussen de appartementen en woongroepen in. Een TIP die ook in onze gids Thuis Voelen staat. Je houdt feeling met de mensen voor wie je werkt en de “kostbare begane grond kun je maximaal inzetten voor de bewoners. Zij kunnen daardoor makkelijker naar buiten.
Geen buitenruimte op woongroep wel straat- en kijkcontact
Op de gesloten woongroep ziet het er rustig en gezellig uit. De gezamenlijke woonkamer bestaat eigenlijk uit twee open helften met in één ervan een ruime open keuken, een klaarstaande strijkplank en een tafel en aan de andere kant ook tafels en lekkere banken, tv etc. Deze woonkamer heeft niet veel aan de wand en ondanks de speelsheid oogt het een beetje kaal. Een drietal dames die we eerder in de serre tegenkwamen komen al dan niet met hun rollator binnenlopen. Een medewerkster is aan het kleuren met een bewoonster aan de tafel voor het raam. Er is trouwens op heel veel punten door het hele huis heen straat- en kijk contact TIP. We zien niet veel mensen in een rolstoel. Opvallend. We zien geen overzicht van wie werkt op de woongroep.
Op de woongroepen zelf wordt gekookt. Veel van de maaltijden wordt wel al wat voorbereid aangeleverd, maar waar mogelijk samen met de bewoners bereidt. Ook het doen van de was, gebeurt op de woongroep zelf.
Jammer is dat de woongroep zelf geen buitenruimte heeft en de balkonnetjes aan de kamers van de bewoners om veiligheidsredenen voor hen gesloten zijn.
De bewoners van het groepswonen moeten altijd met een begeleider naar de prachtig ingerichte binnenhof waarover Bartholomeus beschikt.
Nisje en Ikea lijstje
De gang waaraan de tien privé-kamers liggen is prettig licht. Aan het eind bij het raam een strandstoel waar een mevrouw in dommelt. In een nisje komen steeds twee deuren uit. Bij de deuren een simpel Ikea lijstje om drie foto’s in op te hangen TIP zodat de bewoners weten welke deur van hen is. Leuk dat er drie foto’s in kunnen. De meesten hebben er verschillende generaties uit hun eigen familie in.
Mevrouw maakt de deur met haar eigen sleutel open! Ze heeft een heerlijke weliswaar niet zo ruime, maar wel persoonlijk ingerichte kamer. Twee lekkere clubfauteuils in het erkertje, een secretaire, een grote kist naast het bed.
Het bed en de gordijnen worden standaard door Bartholomeus geleverd. Nee, geen nachtkastje. Gelukkig! TIP Het bed is in een wat andere kleur, waardoor het minder de ziekenhuisuitstraling geeft, die we zo veel tegenkomen. Twee bewoners delen een badkamer. Allebei van dezelfde badkamer gebruik maken is niet ideaal. Je raakt er toch dingen door kwijt of minimaal raakt het door de war! zo vertelt de dochter. En tja, het douchen. Dat gebeurt een maal per week. Natuurlijk zou dochter het zelf meer mogen doen, maar weet je, mensen als haar moeder zelf willen helemaal niet zoveel onder de douche, dus op een andere manier wassen, prima toch?
Oudste nog zelfstandig functionerende zorgcentrum
Wij gaan gewoon zelf wat verder dwalen in de publiekstoegankelijke ruimten en genieten van de heerlijke beschutte binnentuin.
Het is een oase met een fraaie variatie aan beplanting, waaraan ook nog menig appartement zijn terrasje heeft.
Er zijn bewegingstoestellen met instructie, een schommel en glijbaan voor de kinderen en een terras aansluitend aan en een natuurlijk onderdeel van de brasserie. De foto’s waarmee de dode buiten muren van facilitaire ruimten aan de binnentuin bij de bewegingstoestellen zijn weggewerkt vinden we een vondst.
Aan te bevelen website
Op de voor de bezoeker aansprekende website staat op de homepage een persoonlijke brief van de bestuurder, directeur Willy van Egdom MBA. Klasse! TIP Mooi vinden wij ook de woorden ‘Al meer dan 600 jaar een toegewijde zorgverlener in het hartje van Utrecht’. Met de goed gedoseerde en toegankelijke informatie is dit wat ons betreft een website waar menig zorginstelling een voorbeeld aan kan nemen. TIP Natuurlijk het kan altijd nog beter, zoals het aangeven van de grootte van de appartementen en kamers, dat je kunt zien wat nog vrij is en hoe lang de wachtlijst en de wachttijd is, maar de basis is goed. Het is geen website die de organisatie centraal stelt, maar juist de informatie geeft die je als bezoeker, de cliënt en zijn netwerk nodig hebt. Heel goed vinden wij dat er naar functies en diensten heel veel verantwoordelijken worden genoemd en hoe hen zowel per email of per telefoon te bereiken. En een website die veel informatie geeft over de lange geschiedenis van het Bartholomeus Gasthuis. Ja, gasthuis.
Als we weer naar de voordeur lopen, kopen we nog een kaart uit de standaard met beelden van het oude en nieuwe Bartholomeus.
We voelden ons te gast en zeer welkom in het Oudste nog zelfstandig functionerende zorgcentrum, zoals we meteen in woord en beeld in de entree voorgespiegeld kregen.
Zorgkaart Nederland: 6,7; 17 waarderingen, laatste waardering van 27 augustus 2012 LINK
Gastvrijheidszorg met sterren: -
Copyright Dames THe, Hetti Willemse/Tineke van den Klinkenberg
Mei 2013
Reactie toevoegen