Hof ter Borcht
15 november 2023
"Begin klein, leer en ontwikkel dan door"
Zorgorganisatie De Zorggroep in Limburg is begonnen met het huisvesten van jongeren omdat ze hen op die manier kan interesseren voor een baan in de zorg maar hiermee ook bijdraagt aan het verminderen van het woningtekort voor jongeren. Bovendien zijn alle handjes in de zorg hard nodig. In oktober 2022 is De Zorggroep gestart met twee pilots. Inmiddels is de Zorggroep met vallen en opstaan in locatie Hof ter Borcht in het Limburgse Baarlo flink gevorderd. Daar zijn zorgappartementen voor mensen met een lichamelijke aandoening en groepswoningen voor mensen met dementie. En vier kamers voor jongeren. De ervaringen zijn positief. “We hebben geleerd dat het wel goed is om een deel van de uren die de studenten inzetten voor de ouderen ingepland moet worden”, zegt Ron Hensen, projectmanager bij De Zorggroep. Dit houdt in dat zij worden ingeroosterd bij activiteiten, zoals hulp bij filmavonden en het eten. De overige uren vullen de studenten zelf in. “Zo is er één studente die dol is op bakken. Zij doet dit regelmatig met de bewoners.” In de huurovereenkomst staat duidelijk dat de studenten zich gemiddeld vijf uur per week moeten inzetten. Zij houden de uren zelf bij op een aftekenlijst.
Betekenisvol wonen
De jongeren wonen op één gang, delen de keuken en een gemeenschappelijke huiskamer. Ze zijn 19, 20 en 25 jaar oud. Twee studeren social work en eentje doet totaal iets anders maar heeft gewoon veel affiniteit met ouderen. “De ene jongere is via woningcorporatie Wonen Limburg gekomen, de ander via het netwerk van een medewerker en de derde via een advertentie.” “We hebben nog ruimte voor 1 jongere en zijn via het dorpsoverleg Baarlo aan het werven.” Jongeren vinden de lage huur in combinatie met betekenisvol leven, leren en wonen aantrekkelijk.
Meerwaarde
In het begin moesten de medewerkers wel wennen aan de jongeren. Maar inmiddels zien ze de meerwaarde zeker in. Jongeren moeten natuurlijk ook even hun draai vinden. “En niet één dag van tevoren afzeggen om te helpen bij een activiteit omdat ze een tentamen hebben.” Volgens Ron vinden de mooiste interacties één op één plaats. “Een studente is bevriend geraakt met haar oudere buurvrouw. Ze drinken samen een kopje koffie. En doen spelletjes.” Ook was er een student met een kat. Toen de kat was ontsnapt was het natuurlijk het gesprek van de dag. Ze brengen dus volop reuring met zich mee.“
Positieve vibe
De pilot is geslaagd als de kwaliteit van leven van ouderen gelijk blijft of omhoog gaat, de medewerkers minder druk ervaren en wellicht hun tijd anders kunnen besteden. Daarom zijn de ervaringen van de medewerkers, ouderen en de jongeren van belang. Als hun activiteiten bijdragen aan het ontlasten van de zorgprofessionals, het verhogen van het welzijn van ouderen en de jongeren zelf is dit waardevol.” Zelf ziet Ron al de positieve effecten. “Ik merk echt een positieve vibe.”
Selectie
Hij kan het iedereen aanraden. “Ik zou het als zorgorganisatie altijd doen. Maar ik zeg wel: begin klein. Probeer het uit, daar leer je van en dan kun je rustig doorontwikkelen.” Ook raadt hij aan om de gemeente te informeren zodat zij op de hoogte zijn dat het project er is. Wat Ron het lastigste vond is de selectie. “Waar let je op? We vragen natuurlijk naar de motivatie. We laten verder vooral ons gevoel spreken.” De Zorggroep is erg blij met de subsidieregeling. “Wij gaan subsidie voor het jaar 2024, 2025 en 2026 aanvragen.”
Ook is hij betrokken bij een project van De Zorggroep, corporatie Woonwenz, Tzorg, gemeente Venlo en Incluzio Sociale Basis in seniorencomplex Ruysdonck te Blerick. In dit complex met 123 huurwoningen wonen ook drie jongeren die de zelfstandig wonende senioren helpen met kleine klusjes en activiteiten organiseren. “Dat vind ik uitdagend omdat we hierbij samenwerken met andere organisaties.” Dankzij een mooi samenspel tussen formele en informele zorg -waaronder de jongeren- kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. “Dat is nu nodig. We moeten het met elkaar doen anders kunnen ouderen straks de ondersteuning niet meer krijgen die ze nodig hebben.”
Bekijk het filmpje over seniorencomplex Ruysdonck (bij minuut 3 komt een jongere aan het woord) of kijk voor meer informatie op dezorggroep.nl.