Profiel
Ouder worden doen we in Nederland thuis. En met elkaar. Preventie en informele zorg worden daarbij steeds belangrijker. Voor de mensen zelf. En voor alle professionals, naasten en vrijwilligers die ondersteunen bij het zo vitaal en zelfredzaam mogelijk ouder worden. Kruiswerk, onafhankelijke ledenvereniging voor informele zorg met 63.000 aangesloten huishoudens, ziet de urgentie. De vereniging zet zich al jaren in voor een zorgeloos, veilig én actief leven voor haar leden in heel Nederland en in het bijzonder in de Achterhoek en Liemers. Samen met onder meer (thuis)zorgorganisaties, wooncorporaties en gemeenten werkt Kruiswerk aan bewustwording en behoud van de zelfredzaamheid van ouderen en hun mantelzorgers.
We zien dat zelfredzaam blijven meer vraagt dan een veilig en comfortabel huis. Het gaat ook over meedoen in de samenleving, fijne contacten hebben, zo fit en gezond mogelijk blijven en mensen om je heen hebben die van betekenis willen zijn als dat nodig is. Allemaal onderwerpen die samenhangen met het gedachtegoed van positieve gezondheid, maar nog fragmentarisch belegd zijn binnen het sociaal domein. Voor mensen is zelfregie en voorzorg nu een dagelijkse zoektocht naar de juiste informatie en hulp. Dat moet én kan anders.
Kruiswerk heeft niet alle expertise in huis. Dat is zeker niet nodig, als we elkaar als organisaties beter weten te vinden. En dat we het gezamenlijke aanbod aan informatie, advies en dienstverlening in samenhang, gestructureerd én op maat bij mensen thuis kunnen brengen.
KER
Kruiswerk heeft daarom het platform KER ontwikkeld, een digitale omgeving waar hulpvragen van mensen en het aanbod van organisaties op een slimme manier samenkomen. Achter KER zitten methodieken om op verschillende manieren de behoefte aan ondersteuning bij mensen op te halen en hen adequaat door te verwijzen naar informatie en advies die past bij de behoefte en zelfregie. Bijvoorbeeld middels zelftesten, het woongelukgesprek of een Hulp & adviesgesprek. Het KER-dashboard geeft bovendien waardevolle inzichten om nog beter te sturen op beleid en innovatie.
In 2024 willen we met zorgorganisaties, welzijn, gemeenten en werkgevers het KER-platform door ontwikkelen. Waardoor we samen meer ouderen en mantelzorgers langer uit het formele hulp- en zorgtraject houden.