Sterrebos Oss (goed)
30 november 2023
Sterrebos in Oss: “Elk contact is waardevol”
Toen Janet Croes, van corporatie BrabantWonen op bezoek was in een verpleeghuis waar de vader van een vriend verbleef, kwam ze een studente tegen. Zij bleek daar met veel plezier te wonen. Dat bracht Janet op een idee: ‘Waarom zou dit ook niet kunnen in een seniorencomplex?’ Ze nam contact op met Connect Generations, bemiddelingsorganisatie die studenten huisvest in zorgcomplexen of seniorencomplexen. Al gauw werd gestart met een pilot om in seniorencomplex Sterrebos drie studenten te huisvesten. En met succes!
Studenten hebben het enorm naar hun zin en oudere bewoners vinden het fijn. “Niet iedereen heeft er behoefte aan”, zegt Janet, “maar elk contact is waardevol.” En dat contact is er veelvuldig. De studenten doen verschillende welzijnsactiviteiten en zijn van betekenis. Welzijnsorganisatie ONS welzijn houdt kantoor in het complex. En verzorgen ook de begeleiding van de studenten. “Het gaat hier heel goed,” zegt Gitta Klopper, oprichter van Connect Generations. Het contact met de jongeren levert bewoners verbinding en gezelligheid op. En ook één op één aandacht voor de bewoners.
“Er wordt wel veel initiatief van de studenten verwacht. In zorgcomplexen is er altijd wel een vrijwilligerscoördinator aanwezig die studenten inschakelt, hier in dit complex wonen ouderen zelfstandig en moeten studenten zelf met initiatieven komen. Dat weten ze en dat doen ze prima.” Ze let bij de selectie van de studenten op of ze het hart op de goede plek hebben zitten. “Het maakt niet uit wat voor studie ze doen, als ze maar gemotiveerd zijn. Dat zijn ze eigenlijk allemaal. Ik vind het geweldig om te zien hoe zij zich inzetten. Ik ben erg blij dat wij hier aan mogen bijdragen.”
Douwe is één van de studenten die in Sterrebos woont. “Wij organiseren elke maandagavond een spelletjesavond en hebben iedere bewoner met kerst een kaart gestuurd. Ook hebben we een briefjes-systeem. De bewoners kunnen een hulpvraag in de brievenbus doen. Dit zorgt ervoor dat wij connecties met verschillende bewoners hebben en ze ons snel benaderen voor verschillende vragen.” Hij is trots dat ze van verschillende mensen horen dat ze blij zijn dat de studenten snel en makkelijk bereikbaar zijn voor vragen en zij de bewoners snel kunnen helpen. Senna, een andere student die er woont is er trots op dat bewoners aangeven dat ze echt meerwaarde bieden. “Mensen kijken echt uit naar onze bezoekjes, spelletjesavond of een hulpvraag. Mensen die ons aanspreken met briefjes of een hulpvraag zijn ook echt mega blij als we dan zijn geweest.” Senna vertelt dat ze heel erg veel hebben bereikt in Sterrebos. “Vorig jaar zijn we gestart met het eten met elke verdieping en dit jaar hebben we de wekelijkse spelletjesavond. Het is denk ik best wel een stap voor sommige mensen om op ons af te stappen en we merken wel echt dat dit veel gebeurt.” Het contact met de verschillende organisaties, zoals welzijnsorganisatie Ons welzijn in de flat is volgens Douwe en Sanne goed. Daar kunnen ze ook terecht met vragen of hulp bij activiteiten. En zij schakelen de studenten ook in waar nodig.
Ook Janet ziet de positieve effecten van het project. “We hebben na een jaar besloten door te gaan omdat het van meerwaarde is.” Ze hebben ook lessen geleerd en op basis daarvan wijzigingen aangebracht. Janet noemt een voorbeeld. “De studenten gaan in het weekend vaak naar huis maar dan vinden ook allerlei bijeenkomsten plaats voor bewoners. Dan is het wel fijn als er in ieder geval een van hen aanwezig is.” Dus nu is er de afspraak dat ze niet allemaal tegelijk naar huis gaan in het weekend. Janet zou ook graag in andere wooncomplexen studenten huisvesten. “Ik verwacht wel dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren.”
Ook ziet zij nog andere mogelijkheden om generaties met elkaar te verbinden. “Neem ons woonproject De Thuishaven in Veghel waar jonge bewoners, de helft zijn jonge statushouders, samen wonen. Daar zijn verbindingen gelegd met seniore buurtbewoners. Een voorbeeld: een oudere buurtbewoonster die zware fysieke beperkingen heeft, is door onze community builder in contact gebracht met de jonge statushouders. Zij is lerares geweest en geeft nu drie keer per week taalles aan de jongeren, in de woonkeuken van De Thuishaven. Dat is voor beide partijen fantastisch. De taalvaardigheden van de jongeren is sindsdien enorm vooruitgegaan en de oudere dame bloeit ervan op. Het is mooi als mensen op allerlei manieren iets voor elkaar kunnen betekenen.” Gitta heeft het druk met haar organisatie. “We zijn bij RTL4 geweest, bij SBS6 enwe hebben in het AD gestaan. Er is enorme belangstelling voor ons concept. Er komt momenteel veel op ons af. Voorheen belde ik zelf naar zorgorganisaties, tegenwoordig bellen ze mij op.”
Lees meer op de website van Brabant Wonen.