De Burcht staat als een huis
De Burcht
Van de Duyn van Maasdamweg 250
9602 VT Hoogezand
Tel.: 0598329328
servicepunt@zinnzorg.nl
www.zinnzorg.nl
De Burcht is een woonzorglocatie Van ZINN
4 THekopjes
Weet u het nog dat rijtje dat we vroeger in de 4e klas van de lagere school aan de hand van de blinde kaart van Groningen moesten opdreunen: Groningen Hoogezand-Sappemeer Zuidbroek Scheemda Veendam Wildervank Oude Pekela Nieuwe Pekela Stadskanaal?
De Dames THe zijn aan het eind van hun Zorgvisitedag in het Hoge Noorden in Hoogezand beland bij De Burcht. En dat brengt een andere jeugdherinnering bij Dame T naar boven, die bij aankomst - nog in de auto - ‘Een vaste burcht is onze God’ aanheft. Dame He is onder de indruk van deze christelijke inslag van dame T; in eerste instantie minder over het gebouw dat haar al te stenig voorkomt en niet over balkons beschikt. Dame T vindt zo’n burcht wel wat hebben.
Het gebouw straalt je tegemoet, ook doordat terrassen en buitenverlichting meteen prettig en verzorgd aandoen. De drukke auto weg ervaren wij niet als hinderlijk en het grote winkelcentrum ontsnapt niet aan je oog.
Ruimtes met ruimte die tegelijkertijd intimiteit bieden
We gaan er naar binnen door zo’n fijne ruime draaideur -
TIP van het HUIS - en groeten twee bewoners die er gezellig op een bankje zitten. Een receptie is er niet, maar in de plaats daarvan worden we welkom geheten met op een bord de tekst: ‘Heb je vragen? De medewerkers van het restaurant helpen u graag’. Iets dergelijks ook in de wc’s: geen aftekenschema’s of een batterij aan desinfectieattributen maar een aardig bordje dat mocht onverhoopt alle aandacht voor hygiëne er iets opgemerkt wordt dat niet fijn is, men klaar staat via het restaurant om het meteen op te lossen.
En dat je ook babyverzorgingsmogelijkheden biedt! TIP van het HUIS.
We komen een grote ruimte binnen die heel goed gecompartimenteerd is, zodat het toch de nodige intimiteit biedt.
Wat ons direct opvalt is de kwaliteit van de schilderijen die hier prachtig in deze ruimte hangen. Het zijn olieverven van het Groningse landschap.
Kwaliteit is hier de reclame. In deze ruimte staat een biljart, er is een bibliotheek en er is een plek waar je voor een scherm op de fiets kunt stappen om door een virtueel landschap te rijden.
Er is hier ook een aparte kinderkamer met tv en veel mooi speelgoed dat vertier biedt voor meerdere leeftijden.
En we lopen over mooie houten vloeren.
Inrichting met ziel dankzij eigen interieurteam
Als we naar boven lopen, komen op een plein terecht, een loungeruimte met een opvallend mooi kunstwerk,
mooie en ook lekkere zitjes met een leuke counter en een verlichting om te zoenen. Bij een keukenblokje kun je zelf een kop koffie of thee regelen. Het plein is omringd door een gang waaraan de studio’s van de bewoners gelegen zijn.
Ons enthousiasme voor de kunstzinnig vormgegeven toegangsdeuren naar de woningen kunnen we niet onder stoelen of banken steken.
Je wordt erdoor geraakt. Elke deur is subtiel anders. De gangen die rond lopen en de lichte stenen muren geven het gebouw ook een plezierige uitstraling.
Als we even bij de lift onze complimenten uiten, blijken we aan de praat te zijn met een medewerkster van het servicebureau. Zij vertelt ons dat De Burcht over een interieurteam beschikt, bestaande uit een aantal medewerkers van de facilitaire dienst. Wij vinden het duidelijk andere koek dan de projectinterieurs die we in verpleeghuizen te regelmatig zien. De inrichting heeft hier ziel en is werkelijk tot in de puntjes en met smaak verzorgd. Dus ook geen plakbandjescultuur. Het lijkt erop dat dit interieurteam zich kan verplaatsen in wat voor prettig wonen met zorg op hoge leeftijd nodig is. We gaan er maar van uit dat door het team de wensen ook opgehaald zijn bij de (toekomstige) bewoners zelf en dat zij betrokken zijn geweest bij de keuzes. Het kan geen kwaad deze TIP van ZORGVISITE weer eens op te halen.
Een plezierig restaurant met ruime openingstijden voor bewoners en buren
De inrichting van het restaurant waar we later aan de koffie gaan geeft hetzelfde gevoel. De koffie wordt ons aangeboden door een gastvrouw van de Burcht en smaakt ons prima. Zij sprak ons aan in verband met de privacywetgeving toen Dame He een foto stond te maken. Overigens van een mooie wand in een hoek van het restaurant,
en dat was natuurlijk oké. De kleurstelling van de over-gordijnen (ja echte!)
in het restaurant komt terug in de bekleding van de stoelen. Mooi gedaan! De counter is aantrekkelijk
en hier wordt ook nog zelf gekookt. Van het weekmenu op tafel krijg je lekker trek. De week-menu’s voor de hele maand zijn ook te vinden op de website, mede ten behoeve van buurtbewoners. Je kunt je hier ook melden voor een high tea, met zoete of een combinatie van zoete en hartige hapjes. Het restaurant is dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Je kunt er tussen de middag warm eten, maar ook ‘s avonds. Bij het restaurant is een winkeltje voor de dagelijkse boodschappen, eveneens met lange openingstijden van 9.00-19.00 uur met uitzondering van de zondag.
Je woont hier niet op kamers
De Burcht biedt wonen voor 180 bewoners. Er zijn zorgappartementen (zelfstandig wonen met zorg in de buurt) ook voor echtparen via twee aaneengeschakelde appartementen, zorgstudio’s intensieve lichamelijke verpleging, zorgstudio’s binnen woongroepen voor mensen met dementie en studio’s revalidatiezorg. TIP van het HUIS.
Het gehanteerde taalgebruik binnen De Burcht doet ons deugd. Niemand woont hier op kamers. TIP van het HUIS. De vorm en grootte van de appartementen laat nog wel iets te wensen over. We zien zo gauw geen hoek waar je het bed uit het zicht kunt plaatsen.
Van de acht woongroepen voor mensen met dementie zijn er vier op de begane grond gevestigd, welke grenzen aan een besloten tuin.
Ook zo heerlijk dat mensen direct naar buiten kunnen stappen. We hopen maar dat er in voorzien is dat ook de andere helft van de bewoners van woongroepen makkelijk naar buiten kunnen voor een frisse neus, want - en daar wreekt zich De Burcht - we zien helemaal geen balkons op de verdiepingen. De Burcht is als een burcht gebouwd.
De bewoners op de woongroepen nuttigen hun maaltijd op de gemeenschappelijke woonkamers. In een folder tref je de plattegronden van de zorgstudio’s en -appartementen.
Naast de studio’s is er een Buurthuiskamer voor thuiswonende ouderen met een Wmo-indicatie. Je kunt in het hele gebouw gebruik maken van wifi.
Tandarts aan huis
De fysiotherapie ruimte grenst aan een mooie tuin met beweegtoestellen en een jeu de boules baan. Er is nog een tweede tuin waar bewoners langs een ‘leuning’ een rondje kunnen lopen en halverwege kunnen uitrusten bij de kapschuur.
Naast fysio- en ergotherapie vinden de bewoners in het huis een kapsalon en een pedicure en kunnen er afspraken worden gemaakt bij de tandarts die in de Burcht komt.
Dat laatste is een belangrijk aandachtspunt voor bewoners die daar zelf meestal niet meer aan kunnen denken. We complimenteren De Burcht met de heldere bewegwijzering en lettergebruik om wat er in dit huis is duidelijk te maken. TIP van het HUIS.
Activiteitenprogramma in huis mag uitdagender
De Burcht heeft een activiteitenprogramma dat naar onze mening in huis nog wat meer uitdaging mag bieden naast het traditionele zingen, bingo, concertjes en bewegen. Het activiteitenprogramma is te vinden op de website van ZINN als je bij zoeken het woord activiteiten invult. Met een tweede knop valt dan het maandaanbod per locatie te vinden. Dat waarderen wij altijd zeer.
Website aanvullen en meer inkijkjes in het huis bieden
Er is veel informatie over De Burcht op papier; dat is natuurlijk fijn, maar die info zou je ook graag op de website terugvinden. Daar blijft ZINN wel erg beknopt. Er staat op de website een filmpje kennelijk afkomstig van het architectenbureau dat totaal geen recht doet aan de gezelligheid van het gebouw. Dat behoeft zeker aanvulling met een virtuele rondleiding door het gebouw zoals het nu zo smaakvol ingericht is en met meer foto’s. TIP van ZORGVISITE.
Ondanks een paar minpuntjes hebben wij De Burcht als erg prettig ervaren. Het blijft bijzonder hoe je je meteen senang voelt, zelfs als je zoals een van ons bij de eerste aanblik van het gebouw met enige scepsis aan de Zorgvisite begint.
Zorgvisite afgelegd december 2018
Copyright: zorgvisite, Tineke van den Klinkenberg en Hetti Willemse, Publicarea
Reactie toevoegen