ZorgSaamWonen Award 2024 - meer informatie

Van 12 juni tot en met 1 september 2024 kunnen initiatieven worden aangemeld voor de ZorgSaamWonen Award 2024. Alle ingediende initiatieven komen in een online dossier op de website van ZorgSaamWonen. De winnaars presenteren zich tijdens het jaarcongres van ZorgSaamWonen.


De publieksprijs
Van 4 september t/m 15 september middernacht kan online gestemd worden op alle ingediende initiatieven. De drie initiatieven met de meesten stemmen worden genomineerd voor een 2-minuten pitch tijdens het ZorgSaamWonen Congres op 3 oktober 2024. Het aanwezige publiek kiest hieruit hun winnaar voor de publieksprijs.


De juryprijs
Eind september kiest een deskundige jury de top drie van meest inspirerende initiatieven. Tijdens ZorgSaamWonen Congres op 3 oktober 2024 geven de drie genomineerden een 2-minuten pitch over hun initiatief. De jury kiest hieruit de winnaar van de juryprijs.  


Wie kan er meedoen? 
Iedereen die een inspirerend initiatief heeft, kan meedoen. Dus zowel partners die aangesloten zijn bij ZorgSaamWonen als mensen en organisaties die nog nooit gehoord hebben van ZorgSaamWonen.


Beoordelingscriteria
Bij de inzending en beoordeling van de ingediende initiatieven let de jury op een aantal punten. Lees deze goed door, want als jouw inzending aansluit op deze criteria, maak je meer kans op de prijs!  
Voor de Award zijn we op zoek naar: 

  • Initiatieven waar ‘fysieke interventies’ een expliciete, betekenisvolle en aantoonbare bijdrage leveren aan het bevorderen van terugkerende ontmoeting. Met deze Award richten we ons op het ontwerp en beheermaatregelen gericht op aanpassing van de fysieke leefomgeving. Wat kun je doen in de vormgeving van de directe leefomgeving? Welke fysieke elementen kun je toevoegen die uitnodigen tot ontmoeting die past in de dagelijkse routine van mensen.
  • Initiatieven die gaan over originele, eenvoudige interventies die zich richten op alledaagse verbindingen tussen mensen.  
  • Initiatieven in de ontwerpfase of een reeds gerealiseerd initiatief.
  • Initiatieven die in de directe leefomgeving zijn of kunnen worden gerealiseerd. 
  • Initiatieven zijn in principe open voor en te gebruiken door iedereen. Met extra aandacht voor mensen voor wie ontmoeten minder vanzelfsprekend is (bijvoorbeeld mensen die het aangaan van sociale contacten minder gemakkelijk afgaat).
  • Initiatieven richten zich in ieder geval op ouderen of mensen met een zorgvraag. Het gaat ons niet om initiatieven die zich ‘alleen’ richten op (een van) deze groepen. Maar die open staan voor een breder publiek.
  • Initiatieven die op initiatief van de gebruikers, dan wel minstens één van de groepen gebruikers tot stand zijn gekomen. Of waar de gebruikers aantoonbaar van begin af aan bij betrokken zijn.  

Bij de beoordeling let de jury daarnaast op de volgende criteria:  

  • Inspirerend; het initiatief biedt nieuwe inzichten, zet aan tot nadenken en/of leidt tot vervolginitiatieven. Het geeft energie en mensen kunnen het initiatief voor zich zien in hun eigen omgeving. 
  • Effectief; het initiatief draagt bij aan bevorderen van terugkerende ontmoetingen. Hierover moet minimaal enige bewijslast beschikbaar zijn. 

Bij een gerealiseerd initiatief verwachten wij een onderbouwing middels storytelling en aantoonbare bewijslast. 
Bij een initiatief in de ontwerpfase is dat een theoretische onderbouwing van de effectiviteit. Een verhaal op basis van voorbeelden elders waaruit het aannemelijk te maken is dat het initiatief ontmoeting bevordert. 

  • Haalbaar: het initiatief is praktisch uitvoerbaar en kan binnen een jaar op een locatie gerealiseerd worden. Het initiatief is voldoende uitgewerkt om met fondsen en mogelijke andere financiers in gesprek te gaan, voor zover toepasbaar op het initiatief. 
     

Vragen?
Heb je vragen over de award? Neem dan contact op met de klantenservice via 038 460 63 84 of mail naar info@zorgsaamwonen.nl . Acquire gaat zorgvuldig om met jouw persoonsgegevens. Bekijk het Privacy Statement.


De jury
De initiatieven worden beoordeeld door een deskundige vakjury. 

Ludo Glimmerveen
Programmamanager Alledaagse attentheid in een superdiverse stad bij het Ben Sajet centrum en universitair docent bij de afdeling Organisatiewetenschappen, Faculteit Sociale Wetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam

Ianthe Mantingh
Ianthe Mantingh is architect en directeur van Zijdekwartier Architecten. In hun diverse woningbouwprojecten richten ze zich op het realiseren van prettige, menselijke buurten. Het geven van ruimte aan ontmoeting is daarin essentieel, zodat vertrouwen, saamhorigheid en hulp over en weer tussen bewoners kunnen groeien. Op die manier probeert Zijdekwartier met haar projecten de inclusieve samenleving te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan een sociaal duurzame toekomst.

Hein Kuiken
Hein is wethouder bij de gemeente Leeuwarden en verantwoordelijk voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en maatschappelijke opvang, armoede en schuldhulp, financiën en cultuur.