De komende weken maken wij een rondje langs de juryleden van de ZorgSaamWonen Award 2023. De ZorgSaamWonen Award is een prijs die wij organiseren met ondersteuning van het ministerie van VWS, Eén tegen Eenzaamheid, Woonzorg Nederland en gemeente Rotterdam. Bij de Award zetten we een thema centraal dat raakt aan Eenzaamheid en de relatie met de fysieke leefomgeving.
Jury ZorgSaamWonen Award aan het woord: Otwin van Dijk
Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, gelooft in de inclusieve samenleving. Toch zijn er volgens hem nog vele drempels die we als samenleving opwerpen voor mensen met beperkingen en voor ouderen. “We praten graag over de inclusieve samenleving. We willen het als Nederland dolgraag zijn. Maar nog altijd zijn er gebouwen die niet toegankelijk zijn.” Otwin zit zelf in een rolstoel en weet dus uit eigen ervaring dat er heel wat obstakels op de weg zijn. “We willen inclusief zijn maar we hebben in dit land nog een exclusieve traditie. Zo vervoeren we mensen met beperkingen in aangepaste busjes die dan achter niet-aangepast openbaar vervoer rijden.” Er zijn volgens hem drie zaken nodig om tot een inclusieve samenleving te komen. “Ten eerste moeten we er met elkaar de schouders onder zetten en er écht werk van maken. Ten tweede moeten we vaker naar oplossingen buiten de zorg kijken. Zorg bij inrichting van de wijk dat deze uitnodigt om te bewegen en te ontmoeten. Daar komt geen zorg aan te pas. Ten derde moeten we het fysieke en sociale domein beter met elkaar verbinden. “
Meedenken
Hij vindt dat er meer in de wijk moet gebeuren om mensen met elkaar te verbinden. “Meer opbouwwerkers, meer maatjesprojecten.” Hij is blij met de prijsvraag van ZorgSaamWonen en is ook betrokken als jurylid. “De prijsvraag waarbij plekken van ontmoeting centraal staan, gaat over ons allemaal. Het is een positieve manier om ideeën op te halen en anderen te inspireren en zo bij te dragen aan inclusieve wijken.”
"Nederland wil graag een inclusieve samenleving zijn."
In zijn gemeente is hij enorm te spreken over de actieve groep burgers met beperkingen die meedenkt over het beleid. “Als we een festival organiseren, en die zijn er nogal vaak in de Achterhoek, dan denken zij constructief mee over hoe die festivals toegankelijk kunnen zijn voor álle inwoners.“ Hij raadt anderen ook aan gebruik te maken van ervaringsdeskundigheid van burgers. “Daar zit veel kennis en ook veel enthousiasme.”
Energie
Otwin merkt sowieso veel energie in de gemeenschap. “Het verantwoordelijkheidsgevoel in de samenleving is groot. Geef burgers de ruimte, timmer niet teveel dicht met regels. Mensen zijn niet individualistischer geworden. De samenleving wél en daarom moeten we deze anders organiseren. Mensen zijn sociale wezens, ze willen graag iets voor een ander doen. Ik merk zelf hoe vaak ik hulp aangeboden krijg als ik met mijn rolstoel ergens niet in kan. Mensen doen dat heel respectvol. We willen graag verbonden zijn met elkaar. Laten we dat stimuleren. De prijsvraag kan hier aan bijdragen.”
Seminar 'Ik zie je buiten'
Tot 1 september kunnen de inzendingen worden ingediend. Daarna gaat de jury, naast Otwin van Dijk verder nog bestaande uit voorzitter Jet Bussemaker, Rick Kwekkeboom, Els van Betten en Joost Smit, alle inzendingen beoordelen. Uiterlijk 30 september wordt bekend gemaakt welke initiatieven genomineerd zijn voor de juryprijs en welke voor de publieksprijs. Tijdens het seminar ‘Ik zie je buiten!’ op 4 oktober worden beide prijzen uitgereikt.
Meer weten over de Award en het aanmelden? Kijk dan op deze pagina: ZorgSaamWonen Award 2023 | ZorgSaamWonen
Reactie toevoegen