Ouderen in de gemeente Den Haag gaven in 2022 de gemeente gemiddeld een voldoende voor seniorvriendelijkheid. Vergeleken met het onderzoek in 2020, waren ouderen minder tevreden over sociale participatie en hun eigen financiële situatie. Buitenruimten en gebouwen in Den Haag blijven matig scoren. Huisvesting, respect en sociale inclusie scoren goed.
Hoe seniorvriendelijk is Den Haag?
Dit zijn de bevindingen van een representatieve steekproef onder Haagse inwoners van 65 jaar en ouder, uitgevoerd door de Haagse Hogeschool en AFEdemy voor het project City&Co. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de Age-friendly Cities and Communities Questionnaire (AFCCQ) die in 2020 is ontwikkeld. Het onderzoeksteam heeft nader gekeken naar hoe mensen die thuiszorg krijgen, mensen die chronische aandoeningen hebben, rolstoelgebruikers en mensen in slechtere financiële omstandigheden de seniorvriendelijkheid ervaren.
Op basis van de kenmerken van de respondenten uit 2020 en 2022 heeft het onderzoeksteam vier clusters van ouderen weten te onderscheiden:
1. Mensen in een slechte of matige financiële positie
2. Mensen met (chronische) zorgvragen
3. Mensen die in het algemeen wel tevreden zijn
4. Mensen die het erg goed hebben
Cluster drie is ongeveer de helft van de respondenten. De andere clusters vormen ieder 1/6 deel.
Ook is in het onderzoek van 2022 gekeken naar hoe ouderen aankijken tegen het milieu en duurzaamheid en hoe zij hun eigen rol hierin zien. Hier zien we zes groepen van ouderen, variërend van wel willen, maar niet kunnen, tot wel kunnen maar niet willen werken aan duurzaamheid.
De Stedelijke Ouderen Commissie heeft gevraagd om extra vragen te stellen over de serviceverlening door de gemeente Den Haag in de Servicepunten XL.
Joost van Hoof, Jeroen Dikken, Willeke van Staalduinen zijn de auteurs van het rapport en dit nieuwsbericht.
Benieuwd naar het hele rapport? Download het nu. Het vorige rapport is te lezen op onze website.
Reactie toevoegen