Doorstromen noemen we dat. Er is veel over te doen en veel over te lezen. Een verhuizing vooraan in de keten, bijvoorbeeld van een oudere naar een appartement, leidt tot langere verhuisketens. En zo komen er voor meer mensen passende woningen beschikbaar. Zoals in mijn droom.
Met doorstroommakelaars, verhuiscoaches, wooncoaches, goede informatie, bewustwording, interessante financiële voordelen, (experimenten met) voorrangregels voor ouderen om in eigen buurt te kunnen blijven wonen en passend aanbod, proberen we de eerste verhuizing in de keten op gang te brengen. Hans Adriani, bestuurlijk aanjager bij het Aanjaagteam Wonen, Welzijn en Zorg voor Ouderen, geeft aan dat we alle zeilen moeten bijzetten om voldoende goed geschikte woningen voor ouderen te creëren om te voldoen aan de vraag die op ons afkomt.
Doorstroomtrein
Een nieuw concept om aan het palet van doorstroommaatregelen toe te voegen is De Doorstroomtrein. Het concept, ontwikkeld door Sander Bos van Floqz, gaat uit van het creëren van een lange verhuisketen op basis van latent aanbod in een gedefinieerd woongebied. Bijvoorbeeld een wijk of buurt(en).
De keten start met een vrije startwoning, een woning (of meerdere woningen) die bovenaan de verhuisketen staat. Vervolgens organiseert Floqz een woonevent en nodigt iedereen uit die lokaal wil doorstromen in de wijk of buurt waar het woonevent voor georganiseerd is. Er zijn twee voorwaarden. De bezoekers moeten laten zien welke woning ze achterlaten als ze gaan verhuizen. Dat kan door middel van een advertentie. Daarnaast moeten ze ook iets gaan vinden van alle andere woningen, van bezoekers met een latente verhuisbehoefte, die op de avond worden getoond. Inclusief de vrije startwoning(en). Elke bezoeker (en dus zijn huidige woning) krijgt via een waarderingstabel punten. De bezoeker die het meeste kans maakt op het creëren van een grote verhuisketen krijgt voorrang op de woning die aangeboden wordt.
Wagonnetjes koppelen
Bij het waarderen van de bezoeker wordt gekeken naar het soort woning dat achtergelaten wordt, de geliefdheid van de woning onder de bezoekers van het woonevent en het aantal woningen dat achtergelaten wordt (bijvoorbeeld twee bij samenwonen). Deze criteria zeggen iets over de kans op een lange verhuisketen. Aan het einde van het woonevent wordt bepaald welke bezoekers de startwoning leuk gevonden hebben. Uit die groep van geïnteresseerden krijgt de bezoeker met de meeste punten de vrije startwoning aangeboden, oftewel de locomotief van de trein. Daarmee is de volgende woning in de doorstroomtrein bekend, namelijk de woning die deze bezoeker achterlaat. Anders gezegd: het eerste wagonnetje achter de locomotief. Vervolgens wordt gekeken welke woning deze bezoeker weer achter laat. De interesse in die woning is ook bekend op de georganiseerde avond en ook daar kan de bezoeker met de meeste punten op geselecteerd worden. En zo gaat de trein verder opgebouwd worden.
Lokale doorstroming draagt bij aan behoud sociale cohesie
Doorstroming is hard nodig, dat weten we allemaal. Onderzoek geeft aan dat er een grote verhuisbehoefte is onder ouderen. Het omzetten van die behoefte in concrete verhuizingen, dat is nog een grote uitdaging. Een van de knelpunten is het aanbod van aantrekkelijke woningen in de eigen buurt. Nog even los van de vraag of dit ook (zorg)geschikte woningen zijn. De ideale droom is een verhuizing met behoud van het eigen sociale netwerk dat zo belangrijk is om zelfstandig mogelijk te kunnen blijven wonen. Maar ook met behoud van de sociale cohesie, bewoners blijven immers in de wijk of buurt wonen waar ze graag zijn. En dus ook de bewoners die zich inzetten voor zorgzame, vitale wijken en buurten.
De Doorstroomtrein stuurt op lokale doorstroming en dat heeft, naast de hiervoor genoemde voordelen, nog een heel belangrijk voordeel. Het haalt het lokale aanbod dat onzichtbaar is voor de woningmarkt en onderhuids suddert, naar boven. In combinatie met het woonevent, waar de latente verhuisbehoefte van de bezoekers op scherp wordt gezet en gevoed wordt door een positief ‘wij gaan dit samen doen in onze buurt’, ontstaat er een unieke kans voor bewoners om een stap te maken in hun wooncarrière.
Meer weten over de doorstroomtrein? Zie de website van Floqz. Daar vertelt Sander over het initiatief en kun je jouw contactgegevens achterlaten om op de hoogte gehouden te worden van de ontwikkelingen van dit interessante concept.
Reactie toevoegen