Seminar Veiligheid & Vertrouwen

Shutterstock

De wereld van wonen en zorg is flink in transitie. Mensen blijven langer zelfstandig thuis wonen en krijgen, wanneer nodig, ondersteuning en/of zorg aan huis. Het scheiden van wonen en zorg is al een aantal jaren van toepassing voor mensen met een relatief lichte zorgvraag en er wordt steeds meer zorg geleverd via een Modulair Pakket Thuis (MPT) of een  Volledig Pakket Thuis (VPT). De intramurale setting van een verpleeghuis komt pas in beeld als het thuis echt niet meer lukt en de veiligheid in het geding komt. Tot aan dat moment wonen mensen in wijken en buurten, al dan niet geclusterd en worden in toenemende mate kwetsbaar.

De  collectieve veiligheid van een beschutte omgeving, onder verantwoordelijkheid van een zorgorganisatie, is verschoven naar de individuele veiligheid van het zelfstandig wonen. Gebouwgebonden technologische systemen voor zorgveiligheid, brandveiligheid en inbraakveiligheid moeten plaatsmaken voor persoonsgebonden systemen. Oftewel, bewoners zijn zelf verantwoordelijk voor hun fysieke veiligheid achter hun voordeur.

Veilig zijn en blijven ligt dus in de handen van de bewoner zelf en deels bij de verhuurder van een gebouw en de zorgorganisatie. Laatste gaat dan met name over brandveiligheid en de mate van verantwoordelijkheid is afhankelijk van de woonvorm. De beweging van zorgomgeving naar ‘gewoon wonen’ en het afschalen van collectieve systemen voor veiligheid kun je doortrekken naar een tweede beweging; die van gewoon wonen naar ondersteuning en zorg/VPT thuis bij toenemende kwetsbaarheid. Mensen gaan, simpelweg omdat ze ouder worden, van vitaal naar kwetsbaar. Net zo belangrijk als fysieke veiligheid is dan de sociale veiligheid; vertrouwen hebben in omgeving, in buren, de sociale cohesie en het omzien naar elkaar.    

Met het seminar Veiligheid en Vertrouwen willen wij de harde technische kant en zachte sociale kant van veiligheid met elkaar verbinden. Zowel bij de gezamenlijke aftrap als in de sessies zoeken we interactie en het gesprek op. Want veiligheid is mensenwerk én een samenspel. Het gaat over het volgen van regels, en wellicht ook over het buigen van regels. Over vertrouwen hebben in wat we met elkaar moeten regelen én wat we willen regelen; als verhuurder, zorgorganisaties, vastgoedeigenaar, leverancier, huurder/gebruiker. Met elkaar onderzoeken we hoe systemen en sociale infrastructuur ondersteunend kunnen zijn aan het veilig en met vertrouwen langer zelfstandig thuis wonen van kwetsbare mensen.

Programma

13.00 uur | Inloop
13.30 uur | Opening door Carolien Vermaas van AAG
13.40 uur | Lezing 'Veiligheid & Vertrouwen: samenspel tussen mens en systeem' door Marco van Alderwegen, Samenbrenger aan de Samentafel en bestuurder in de zorg
14.10 uur | Paneldiscussie en vragen deelnemers
14.40 uur | Pauze
14:55 uur | Sessieronde 1 (keuze uit drie sessies)
15.40 uur | Wisseltijd
15.55 uur | Sessieronde 2 (keuze uit drie sessies)
16.40 uur | Nagesprek met sessieleiders en deelnemers
17:00 uur | Einde 

De sessies

Gemengd wonen; polderen of positie innemen?
Door: Carolien Vermaas, Senior Adviseur Vastgoed wonen-zorg AAG en Guus van den Berg, Adviseur zorgvastgoed AAG    

Nadat in 2013 het scheiden wonen en zorg toch echt was ingezet, bleven de lichte zorgzwaarts langer thuis wonen. De verzorgingshuizen en andere geclusterde woonvormen voor de lichte zorg werden omgekat voor de zwaardere zorg of voor wonen of werden (al dan niet tijdelijk) een mengvorm. Rondom dit soort complexen werd de discussie niet alleen rondom de zorg en welzijn gevoerd, maar ook over de veiligheid werd veelal een stevige discussie gevoerd met betrokken partijen en ook instanties zoals politie en veiligheidsregio’s. Wie moet wat doen? Gemengd wonen in de GGZ en de VVT komt steeds vaker voor en kent een groot grijs gebied wat er moet, mag, en helpend is om dit soort mini buurtjes goed te laten samenleven. We gaan met elkaar in debat om de fysieke veiligheid, de sociale veiligheid en de brandveiligheid te verkennen. Want gemengd wonen is een mooi antwoord op woonvragen uit allerlei doelgroepen, maar is niet makkelijk te realiseren gezien de wederzijdse verwachtingen. En waar is de doelgroep zelf in dit debat? Carolien Vermaas, senior adviseur bij AAG zal samen met collega Guus van den Berg de context, het debat en de oplossingsrichtingen met jullie verkennen.

Van zorg naar langer thuis wonen: Met de juiste gebouwgebonden installaties voor toegang en veiligheid
Door: Khalid Jerrari en Paul Dekkers, Accountmanagers Comelit    

Hoe zorg je bij woongebouwen voor toekomstbestendige gebouwgebonden systemen voor betere toegang en veiligheid, die voldoen aan de eisen van de overheid, bewoner en bezoeker. In deze sessie nemen we je mee op een reis door de evolutie van gebouwgebonden installaties en zorgsystemen, van het verleden tot de huidige technologieën. We staan stil bij de veranderingen in wet- en regelgeving en hoe deze invloed hebben op de systemen die we inzetten voor toegang en (brand)veiligheid. De uitdaging is om langer thuis wonen niet alleen een beleidsdoel te laten zijn, maar een daadwerkelijk haalbare en duurzame oplossing. We bespreken hoe je met de juiste gebouwgebonden systemen niet alleen aan het Bouwbesluit voldoet, maar ook aan de behoeften en wensen van de bewoners en gebruikers van het pand.
Tijdens de presentatie richten we ons op vier cruciale pijlers:
1.    Trends: De laatste ontwikkelingen in technologie en gebruikerseisen.
2.    Bouwbesluit: Hoe wetgeving stuurt en dwingt tot innovatie.
3.    Infrastructuur: De rol van een solide infrastructuur in toekomstbestendige systemen.
4.    Integraties: Het belang van naadloze integratie van verschillende systemen voor een efficiënte en veilige omgeving.
Laat je inspireren om een stap verder te gaan in het creëren van veilige, toegankelijke en toekomstbestendige woonomgevingen.

Wonen met Wlz-zorg: Volop dilemma's, kansen en uitdagingen vanuit de gebieds- en opstalontwikkeling
Door: Anneke Speelman, Ontwikkelingsmanager AM en Joep Bastiaans, Junior projectontwikkelaar AM

De beleidsvisie van het vorige en huidige kabinet om senioren zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen met de inzet van Wlz-zorg, ondersteuning en welzijn thuis, al dan niet in een geclusterde vorm met ontmoetingsruimten nabij, krijgt in een rap tempo steeds meer vorm. Spraken we nog maar kortgeleden dat het slechts ging om woonvormen voor de happy few, op dit moment is scheiden van wonen en zorg voor iedereen toegankelijk. Bouwen, bouwen, bouwen wordt dan ook volop geroepen, maar de praktische werkelijkheid is weerbarstig. Ontwikkelen op basis van veiligheid en vertrouwen is een randvoorwaarde. Maar wat als de businesscase wordt geconfronteerd met hogere kosten door extra voorzieningen. De wet- en regelgeving vele hiaten en dubbelingen kent? Veiligheidsregio’s strenge eisen stellen inzake zelfredzaamheid en daarmee bijvoorbeeld de afstand waarop je mag bouwen tot spoor en snelweg. Plaatselijke overheden niet altijd zitten te wachten op meer Wmo-gebruikers. Welzijns- en zorgorganisaties op elkaars werkterrein komen en de mensen in het veld zich afvragen of zij mogen samenwerken of dat zij een principieel gevecht aangaan. En dan de buurt: mogen we buurtbewoners inschakelen bij welzijns- en zorgtaken? Wat is moreel en praktisch mogelijk? In deze werksessie vertellen Anneke Speelman, ontwikkelingsmanager senioren en zorg bij AM en haar collega Joep Bastiaans aan de hand van twee casussen over deze dagelijkse praktijk. Ze doen dit vanuit verschillende perspectieven. Van idee, realisatie naar uitvoering. En van ruimtelijk ontwerp, sociale en fysieke veiligheid, financiën, politieke dilemma’s en uitdagingen, technische oplossingen, beleidsmatige oplossingen, samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties tot participatie senioren en omgeving. Ze gaan vervolgens het gesprek met de zaal aan om praktische oplossingen aan te reiken en met eenieder te verkennen.

Veiligheid en vertrouwen van ontmoeten
Door: Willemijn Souren, Programmamanager Woonzorg Nederland

Een van de basisingrediënten voor een zorgzame gemeenschap is ruimte voor ontmoeting. Ontmoeting creëert verbinding, verbinding leidt tot omzien naar elkaar. In een wereld die steeds sneller verandert, is het essentieel dat mensen zich veilig en vertrouwd voelen in hun omgeving, vooral wanneer ze elkaar willen ontmoeten. Ontmoeting faciliteren kan op verschillende manieren. Het begint al bij het ontwerp van gebouwen en openbare ruimtes. Door rekening te houden met plekken voor (terloops) ontmoeten, het toevoegen van een gemeenschappelijke ruimte in de plint van een complex. Maar ook gebruik te maken van openbare ruimtes rondom een complex en in de buurt.  
Willemijn Souren van Woonzorg Nederland neemt ons in haar verhaal mee langs voorbeelden van ontmoeten in en rondom complexen van Woonzorg Nederland. Welke uitdagingen komt zij tegen als het gaat om de veiligheid en vertrouwen van ontmoeten? Ook besteedt zij aandacht aan juist het betrekken van de bewoners en de buurt bij ontmoeting. Door het creëren van doordachte ontmoetingsplekken en het organiseren van activiteiten die verbinding bevorderen, kunnen we samen werken aan een zorgzame en veilige omgeving waar velen zich welkom voelen.

Leven in veilige vrijheid thuis; zelfstandig wonen met een wlz indicatie
Door: Marion Verhey, Regionaal aanjager landelijk platform Van Zorg naar Leven en Henrieke Schoon, Transformatie manager Carinova

Waar liggen de grenzen van leven in veilige vrijheid thuis? De wankele balans tussen kwaliteit van leven, verantwoordelijkheden en beperkte beschikbaarheid van zorgverlening. Wat is er nodig om de “veilige vrijheid” in de langdurige zorg thuis voor cliënt, mantelzorger en zorgprofessional vorm te geven? Marion Verhey, regionaal aanjager landelijk platform Van Zorg naar Leven, gaat graag met je in gesprek over de dilemma’s, uitdagingen en mogelijke oplossingen.

Werken aan sociale cohesie, samenredzaamheid en vertrouwen
Door: Roselinde van Ravestein, De Wijkmakers / Zinnovia    

De Samenkracht-methodiek is een dialoogaanpak waarbij ouderen en professionals samen onderzoeken wat nodig is en wat zij samen kunnen doen om veilig, verbonden en met vertrouwen langer zelfstandig thuis te wonen. Met een Samenkracht voorbeeld uit Den Haag wordt getoond hoe bewoners en beroepskrachten uit wonen, zorg en welzijn samenwerken aan een veilig, ondersteunend en bruisend seniorencomplex waarin iedereen zich gezien en gesteund voelt. Tijdens de workshop maak je zelf kennis met de kracht van een van de werkvormen uit de Samenkracht-methodiek.

Aanmelden

Wil jij zeker zijn van je deelname? Je kan je nu alvast aanmelden via onderstaand formulier. Deelnemen aan het seminar kost €149.95,- excl. btw. Partners van ZorgSaamWonen hebben recht op twee gratis aanmeldingen. Bedrijfsleden en persoonlijke leden hebben recht op een gratis aanmelding.