Zorg voor de buurtvisite: 's-Hertogenbosch, Haren Donk Riet

Zorg voor de buurtvisite 's-Hertogenbosch

Verborgen vermogen: hoe je de problemen in de toekomst voor kan zijn

Het is altijd een verrassing waar je nu weer terecht komt. Om enig richtsnoer  aan onszelf te geven, hebben we ons voorgenomen de hoofdsteden van de provincies en van Nederland minimaal met een Zorg voor de buurtvisite te vereren. Dan zijn we best al een eindje op streek. Eerder hebben we namelijk in Amsterdam (Oostelijke eilanden, alsook Zeeburgereiland), Haarlem (Schalkwijk), Groningen (Paddepoel), Leeuwarden (Leeuwarden Oost), Utrecht (Overvecht) en Arnhem (Presikhaaf) Zorg voor de buurtvisites afgelegd. Een ander houvast is een in het verleden afgelegde zorgvisite aan een woonzorgcentrum/verpleeghuis.

noorderkroon

En zo komen we uit op de wijk Haren-Donk-Riet in ’s-Hertogenbosch Oost. In die wijk is ook woonzorgcentrum Noorderkroon, onderdeel van Brabant Zorg gelegen. We waren daar op zorgvisite in 2015. Van Noorderkroon waren we indertijd gecharmeerd, gelet op de vier THe-kopjes, maar zagen ook nog kansen voor het oprapen gelet op de meegegeven titel Verborgen Vermogen. Geldt dat ook voor de omliggende wijk?

Een dertien in een dozijn Nederlandse wijk

Haren-Donk-Riet, het is een wijk die voor 2000 in veel Nederlandse gemeenten op deze wijze werd gebouwd. Op 19 hectare wonen bijna 500 huishoudens in eigenlijk alleen maar laagbouw eengezinswoningen, in een hofstructuur met grote groene grasterreinen er tussen.

34

Het is opvallend dat nog geen 20% koopwoningen zijn, de overige 80 % van de  eengezinswoningen is huur. We vermoeden dat de belangrijkste woningcorporatie Zayaz is.

5

Deze verhouding in huur/koop zegt meestal ook  over de sociaaleconomische status van de bewoners. Als we de demografische cijfers bekijken, dan zijn van de 1000 inwoners, 225 inwoners in de leeftijd 65+ en 290 tussen de 45 en 65 jaar, meer dan de helft bij elkaar opgeteld van middelbare leeftijd.

6

Al deze mensen gaan ouder worden en in meer of mindere mate een beroep doen op zorg en ondersteuning. Onze drijfveer is om nu al, voordat een periode van afhankelijkheid van anderen en eenzaamheid zich aandient, te bezien wat je preventief via de wijk kunt betekenen. Via het gemeenschappelijke voorkomen is ons ziens  beter dan genezen en elke dag uitstel is pure winst in relatie tot gezondheid en in uit te geven geld. Maar hoe doe je dat in een buurt zoals deze waar het individuele wonen de maat is? Dat gaan we tijdens onze zorg voor de buurtvisite ontdekken.

Een kroon op de wijk

Aan de Ploossche recreatieplas ligt woonzorgcentrum Noorderkroon. Een iconisch gebouw dat hoog boven de verder platte wijk uitsteekt. Een echte eyecatcher; een kroon op de wijk. Ach, wat zou je dan graag zien dat symbolisch je de kroon ook verder in de wijk als icoontje terug ziet. 

78

Na de lange reis zijn we natuurlijk toe aan een kopje koffie. Er staat een uitnodigend sandwichbord voor de ingang naar binnen.

9

Voor de deur zitten twee heren op hun rollator. Ze wonen in de hoogbouw annex aan Noorderkroon en zijn lyrisch over hun uitzicht. Er zijn twee entrees na de buitendeur: rechts ga je naar de woningen, links naar het verpleeghuisdeel van Noorderkroon. We ontwaren ook een coffeecorner/ terrasje aan de entreekant. Het valt ons op dat er geen aparte toegang hier naar toe is. Je moet altijd via het verpleeghuis. Zou het niet mogelijk zijn om samen met buurtbewoners juist van dit centrale punt met kijk zo de wijk in en annex aan dierenpark Ploossche Hof een buurtontmoetingsruimte te maken? We begrijpen later tijdens onze wandeling dat het buurthuis dat in de wijk er was, is opgeheven. We geven het graag door aan het buurtteam Haren-Donk-Reit (en ook nog Slagen, Herven en Rompert horen erbij). Het zou de doodse, maar mooie hoek met fraaie zichtlijnen doen opleven en het buurtgevoel versterken. TIP

Ook zien we nog wel wat kleine mogelijkheden voor de entree buiten, zoals een minibiebje, wat aantrekkelijke plantenbakken. TIP

Binnen bij Noorderkroon ervaren we gelukkig nog steeds dezelfde Brabantse gastvrijheid en gemoedelijkheid als in 2015. De open balustrades en de open lift maken dat het wonen en de ontmoeting en het contact als natuurlijk zich verbinden. Het is er weer gewoon gezellig, beetje rommelig zoals thuis en levendig met daar een bibliotheekje, daar lekkere fauteuils, een biljart. En gelukkig niet de standaard enorme lampenkappen.

10

NoorderkroonNoorderkroon

De koffie en het gebak van Den Otter, een begrip in Den Bosch, zijn klasse.

Aan de achterkant zouden wij nog wel open terrasdeuren wensen, waardoor je naar buiten gaan meer stimuleert en je makkelijk met een stoeltje ook in het groen kunt zitten. En ook uitgenodigd wordt om je wat te bewegen en te verbazen over wat je ziet, ruikt en wie weet ook kunt eten. Een paar appel- en pruimenboompjes , een paar neergelegde takken trekt egeltjes aan, een vogelhuisje met een pot vogelpindakaas, het zijn simpele dingen die net de sjeu geven. TIP

Groen is gras, groen is gras onder mijne voeten

Deze eerste zin van een liedje is echt van toepassing op onze wat eentonige wandeling. Niet dat het er niet verzorgd uitziet, maar het is allemaal, op de buurttuin na, zo onpersoonlijk, beetje zielloos.

Buurt Buurt 2

Natuurlijk zien we speelplaatsjes voor jonge kinderen, voor de oudere jeugd waar we onszelf ook even frivool aan wagen. 

Speelplaats

Maar het is vanuit een doelgroep die speelt, niet vanuit een visie hoe kunnen we ermee contacten en verbinding stimuleren. Op de beweegtoestellen zien wij geen dingen als minibiebjes, schaaktafeltjes, zitjes en bankjes (wel een mozaïekbankje en een picknicktafel maar op zo een groot oppervlak is een zo’n bankje veel te weinig), wat beeldende kunst. 

PingpongtafelMozaïekbankje

Wij missen door de buurt  overzichtsplattegronden van wat waar is, hoe ver is dat van elkaar gelegen, wat kun je waar aantreffen voor de verschillende leeftijdsgroepen. Wij zeggen tijdens de wandeling tegen elkaar er zijn meer borden voor honden dan voor de mensen...

Honden aangelijnd

Het is tijdens de wandeling ook van de ene eengezinswoningen cluster (bloemkoolroos) naar de andere, waarbij ze allemaal best erg op elkaar lijken. De creativiteit spat ook niet van de straatnamen af; je vertoeft in Haren 1, Haren 2, Haren 3 enz. en zo gaat het ook met Reit 1 tot en met… Slagen 1 tot en met … Gelukkig is er ook een buurt die Sprookjesbuurt heet en een buurt die Muziekinstrumentenbuurt  heet, maar met deze namen wordt in de openbare ruimte niets gedaan.

Wij denken dat er een schone taak ligt voor het buurtteam en voor de woningcorporatie om daar samen met de bewoners over in gesprek te gaan en creatief en out of the box te gaan nadenken welke kleine impulsen al van grote toegevoegde waarde kunnen zijn. Gebruik daarbij wat er al is zoals de indifferente (muziek?) koepel die we tegenkwamen. TIP

(muziek)koepel

Tijdens onze wandeling ervaren we dat er eigenlijk ook een prachtige groene wandeling of ommetje door de buurt is uit te zetten TIP. Wij liepen in ieder geval langs vele watertjes die met fraai groen waren omzoomd en waar veel waterleven in was. Iedereen ziet en kent  de Ploossche Plas in de wijk, maar ook die plas nodigt niet uit tot een ommetje. De hang- en graffitiplek voor jongeren die natuurlijk ook nodig is kun je daarin best integreren. De vissteigers in de plas, waar ook onze Noorderkroon bewoners bij de voordeur over spraken, liggen best ver weg van Noorderkroon cq zijn niet geschikt voor mensen met rollator of rolstoel. Wij zouden een rolstoelvriendelijk visplek vlak bij Noorderkroon in het zicht aanraden. TIP En we herhalen het nog maar eens: zet toch bewegwijzeringsborden neer waar je wat vindt met de afstand in meters erbij. Bij een recent bezoek aan België zagen we het in de praktijk. Zie de foto hieronder. TIP

Bewegwijzeringsborden

Bankje aan waterDierenweide

En nu we het toch over het rollend materieel hebben, de wijk is er echt niet voor toegankelijk, enerzijds door de hobbeligheid van de paden anderzijds door de vele rood witte sluishekken er gezet om brommers te weren. Tja, uit welk van de kwaden kies je dan…

Sluishekken

De ziel van de buurt: de buurttuin

Net als je denkt hoe lang blijven we doorlopen, tref je in een hoek een buurttuin mede mogelijk gemaakt door de fysiotherapie praktijk.

BuurttuinBuurttuin bord

Yeah, het is er toch! Geweldig. Natuurlijk zien we van alles wat beter kan, en denken kom op woningcorporatie en gemeente  neem je verantwoordelijkheid en stop er een beetje geld en energie in om dit echt als goed voorbeeld te stellen voor de rest van de wijk. De toekomst zal jullie er dankbaar voor zijn.

We zien natuurlijk nog de Brede Bossche school met zijn stenen voorplein en vastgekitte kunststoelen, grappige rode metalen volleybalnetten en een buitentennistafel, het kleine winkelstrookje en de -nu multireligieus in gebruik zijnde- synagoge, voordat we weer vol nieuwe inzichten voor een standaard nieuwbouwwijk in Nederland, bij Noorderkroon arriveren. 

SchoolSchool bankjes

We kijken elkaar aan en zeggen: wat een potenties!

Copyright stichting Thuis Voelen

Deze Zorg voor de buurtvisite is afgelegd op 4 juli 2023.
Door Hetti Willemse hettiwillemse@publicarea.nl
Ad van Elzakker advanelzakker@publicarea.nl
Evelien Herfkens Leyden Academy kelfkens@leydenacademy.nl

Deze Zorg voor de buurtvisite is gezonden naar: 
Wethouder P.P. Slikker: p.slikker@s-hertogenbosch.nl 
Woningcorporatie Zayaz: deharenheefthet@zayaz.nl 
Buurtteam: karimakhtoura@farent.nl
Brabantzorg via contactformulier
Noorderkroon: r.noorderkroon@brabantzorg.eu 

Op donderdag 28 september vindt het ZorgSaamWonen Congres plaats in Amsterdam. Hetti Willemse en Evelien Kelfkens geven deze dag de sessie 'Thuis voelen in de buurt via Zorg voor de buurtvisites'. Lees meer over het congres op zorgsaamwonencongres.nl.

Ook interessant / voor u geselecteerd

Zorg voor de buurtvisite: Eindhoven/Sterksel
29 april 2024

We bezoeken drie buurten binnen de Eindhovense wijk Begijnenbroek (Oude Gracht-West en -Oost en Eckartdal) en…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Noorderpolder, Zierikzee
25 maart 2024

Leren van de geschiedenis

Op de toeristische kaart van Zierikzee ontbreekt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Wateringse Veld, Den Haag
26 februari 2024

Wateringse Veld het hof maken

We vereren de hofstad als laatste…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Havendiep, Lelystad
29 januari 2024

Graag een Ir. Lely voor de uitvoering

We nemen ons voor om alle vooroordelen die heersen over Lelystad…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Dauwendaele, Middelburg
19 december 2023
Dat wordt nog een hele kunst

Ook een reis vol NS tegenslagen én het meest miezerige weer dat je je maar kunt…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Zwolle
20 november 2023

Zwolle Stadshagen

Behaaglijk Stadshagen binnenste buiten

Het ons vertrouwde Zonnehuis Zwolle,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Assen Centrum West
20 oktober 2023

Assen Centrum West

Als je begrijp wat ik bedoel.…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Toekomstmuziek voor Heugem, Maastricht
31 augustus 2023

Bij Maastricht denk je aan Andre Rieu en zijn legendarische Vrijthof concerten. Als we parkeren bij Vitala+ aan…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Presikhaaf, Arnhem
11 juli 2023

‘Buren leven langs elkaar, geef terug dat oude noaberschap, dan wordt de wereld vrolijker’. Het is een tekst op…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: kijk op de wijk met gewone mensen-ogen
13 juni 2023

De meeste ouderen blijven het liefst in hun eigen omgeving wonen, daar voelen ze zich thuis. Dat thuisgevoel…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Paddepoel Groningen
30 mei 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: 'Veel kansen voor Leeuwarden Oost mits sociaal ruimtelijke visie'
28 april 2023

Na de zorgvisites van de dames THe aan woonzorcentra en verpleeghuizen zijn Hetti Willemse en Ad van Elzakker…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Galgenveld Nijmegen Oost
12 december 2022

Samen met Cathy Snel en Bea Bouman van de Nederlandse Vereniging van Kwaliteitsfunctionarissen, sectie zorg,…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Fort-Zeekant Bergen op Zoom zuid
22 november 2022

Alleen met nieuwe stenen heb je nog geen leeftijdsvriendelijke wijk.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Neckardreefbuurt, Overvecht Utrecht
17 oktober 2022

Sociale omgeving- en ontmoetingtips voor Overvecht-Zuid, Neckardreefbuurt, Utrecht.

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Geleen-Zuid
5 oktober 2022

Geleen-Zuid onder de loep

Tien jaar geleden publiceerden we een zorgvisite over St. Odilia en St…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Oud worden in de Haarlemse Molenwijk 
27 februari 2020

3 1/2 THe kopje 

Molenwijk in beeld
Stadsdeel Schalkwijk, gemeente Haarlem
8200 inwoners…

Lees Verder »
Zorg voor de buurtvisite: Een kompas voor het eilandgevoel
25 oktober 2019

Buurtvisite De Akropolistoren en Sportheldenbuurt
Coöperatieve Vereniging Bewoners Akropolistoren 

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.